Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Voiko hiukset suojata ikääntymiseltä?

27.10.2015

Olen 28-vuotias nainen, jonka äiti ei antanut teininä värjätä hiuksia. Tyylini mullistui, kun olin ensimmäisen kerran hiusmallina parikymppisenä. Minulle leikattiin särmikäs polkka, jossa oli häivähdys violettia.

Sen jälkeen olen heittäytynyt ammattikampaajien käsiin. Päässäni on ollut koko Tigin ja Framesin sokkivärikartta – Cybershop-kaupasta hankkimieni neonkotivärien lisäksi. Mitä räikeämpi hiusvärini oli, sen nopeammin se kului. Saatoin lisätä väripigmenttiä parin viikon välein.

Muutin syksyksi 2013 Pariisiin, jossa ranskalaisten naisten huoleton luonnollisuus teki vaikutuksen. Lopetin värjäyskierteen ja aloin kasvattaa omaa sävyäni takaisin.

Hiukseni eivät kuitenkaan tuntuneet hyvinvoivilta. Ne tuntuivat väsyneiltä, näyttivät hapsottavilta ja katkeilivat helposti. Halusin selvittää syyn.

Ravinto ja sairastelu näkyvät tukassa

Hiusakatemian tutkija Anneli Hagros-Koski nyppii päästäni muutaman hiukse. Hän laittaa ne mikroskoopin lasin alle. Järkytyn – näky on kuin pelottavasta tieteiselokuvasta. Yksittäinen hius näyttää suurennettuna vänkyräiseltä. Mieleeni tulee kuva kitukasvuisen vaivaiskoivun oksasta.

Hagros-Koski selittää, että katkeamispisteessä olevat hiukset johtuvat puutteellisesta ravinnosta ja liian vähäisestä veden juonnista.

”Riittävä veden juonti pitää kehon aineenvaihdunnan vilkkaana. Vedessä oleva happi taas auttaa kuljettamaan tarvittavat ravinteet hiusjuureen.”

Eli värjäyskierre ei siis ole saanut aikaan hiusvaurioitani.

Itse asiassa asiantuntijat pitävät tukan värjäystä suhteellisen pienenä hiuksia ikäännyttävänä asiana. Sen sijaan kyse on sisäisistä ongelmista. Hiukseen tallentuvat muun muassa merkit pitkäaikaisesta sairastelusta. Esimerkiksi ntibioottikuurit ovat jättäneet jälkensä.

Vaurioituneet hiukseni tarkoittavat siis sitä, että tukka on vanhentunut.

Hiusten ikä ei kuitenkaan kulje käsi kädessä ihmisen oman iän kanssa. Yli kuusikymppisellä voi olla hyvin terve ja elinvoimainen tukka, alle kolmekymppisellä puolestaan vanhentunut tukka.

Hiuksen ikä ei katso ihmisen ikää

Hiuksia ikäännyttävät esimerkiksi aurinko, ilmansaasteet, stressi ja dieetit. Lisäksi vanhenemiseen vaikuttavat lämpö- ja rakennemuotoilu.

Aivan, mutta miten sitten tiedän hiusteni iän?

Kérastase-hiusmerkin kouluttaja Kimmo Alarotu kertoo, että ikääntymistä kannattaa ajatella kahdella tavalla.

”Vanheneminen näkyy sekä hiuksen ikänä että ihmisen oman iän mukanaan tuomina muutoksina.”

Esimerkiksi 30 ikävuoden tienoilla hiukset alkavat muuttua hormonien vaikutuksesta. Ikääntymisen merkkejä ovat harmaantumisen lisäksi tukan oheneminen, vahingoittuneet tai pörröiset hiukset sekä kaksihaaraiset.

Onneksi keinoja tukan suojaamiseen on monia. Yksi niistä ovat anti aging -hoitotuotteet. Ne jakautuvat kahteen luokkaan: vahinkoa hoitaviin ja ennaltaehkäiseviin. Tuotteet kosteuttavat hiusta ulkoisesti ja silottavat sen pintaa. Ne myös puhdistavat tehokkaasti muotoilutuotteiden ainejäämiä.

Ajattele ja anna hellyyttä

Tukan vanhenemiseen vaikuttaa myös muotoilutuotteiden käyttäminen. Ne voivat muodostaa talin ja hien kanssa hiuspohjaan tukoksia, jotka estävät tukan luonnollista kasvua.

Kimmo Alarotu sanoo, että ensimmäinen askel ongelmien ratkaisuun on selvittää hiuspohjan kunto. Jos päänahka voi huonosti, hiuksen kasvu tyrehtyy heti alkuunsa. Esimerkiksi kuivuus kiristää ihohuokosia niin, ettei hius pääse kasvamaan kunnolla.

Huomaan, että teen monta asiaa hiusten hoitamisessa väärin – tai oikeastaan huolimattomasti.

Minua kehotetaan kiinnittämään huomiota siihen, kuinka hiusta käsittelen. Föönaus ja suoristus toki kuluttavat tukkaa, mutta ovat turvallista oikeiden lämpösuojien kanssa. Kovakourainen tupeeraus sekä hiusten harjaus märkinä taas saavat tukan venymään ja lopulta katkeamaan. Hius ei pysty uudistumaan kuten iho, joten vauriot jäävät näkyviin.

Hyvä uutinen on se, että hiuspohjan saa hengittäväksi kuorivan sampoopesun ja syväpuhdistavan naamion avulla. Sitä kannattaa käyttää kerran kuussa. Näin tukasta saadaan pois kaikki kertyneet ainejäämät.

Kimmo Alarotu neuvoo, että tukkaa pestessä sampookylpy kannattaa tehdä kaksi kertaa. Hän muistuttaa, että ennen hoitoaineen levitystä hiukset kannattaa kuivata pyyhkeellä. Etenkin vaalennettu hius imee paljon vettä. Vesi vuoraa hiuksen, jolloin hoitoaine ei pääse imeytymään kunnolla.

Onko jollain sellaiseen aikaa?

Oma elämäntyylini on kiireinen. Olen vaihtanut asuntoa kuukauden välein ja testannut eri suihkuja. Pyyhekuivaus pesun ja hoitoaineen levityksen välillä tuntuu vaivalloiselta.

Hiukset ovat kropan roskis

Onneksi hiusten hoitamiseen on vaihtoehtoja. Kimmo Alarotu kehottaa kokeilemaan tukan tyveen hierottavaa seerumia, joka vahvistaa ja tuuhentaa kasvavaa hiusta. Päänahkaan jätettävät seerumit kiihdyttävät myös hiuksen kasvua.

”Seerumit vaikuttavat kantasoluihin, jotka taas luovat uusia soluja. Näin ne vaikuttavat hiusnystyn toimintaan aktivoimalla sen lepovaiheesta kasvuvaiheeseen.”

Myös kampaaja Nina Björkman helsinkiläisestä parturikampaamo Impulsista kehottaa hellimään hiuksia hoitotuotteilla.

”Kuivia hiuksia voi hoitaa esimerkiksi tukkaan jätettävällä hiusöljyllä. Öljy tuo hiuksiin nuorekkaan ja terveen kiillon hoitaen samalla kuivahtanutta latvaa.”

Björkman listaa, että epäsäännölliset elämäntavat, liian vähäiseksi jäänyt uni ja huono ravinto näkyvät heti hiuksissa.

”Hiukset ovat kropan roskis.”

Myös ruokavalio vaikuttaa tukan kuntoon. Jos ravinto ei ole riittävän monipuolista, elimistöön voi tulla puutostila. Siitä kärsivät ensimmäiseksi hiukset. Niille ei jää tarpeeksi ravinteita, sillä keho käyttää saamansa vitamiinit ja hivenaineet muiden kuin hiusten kasvamisen ylläpitoon.

Nuori keho pystyy kuitenkin hyödyntämään ravintoaineet ikääntynyttä kehoa tehokkaammin. Luonnollisten öljyjen ja talin tuotanto vähenee iän karttuessa, jolloin myös hiuspohja kuivuu. Se taas tarkoittaa sitä, ettei hius saa kaikkia kasvuun tarvittavia ravintoaineita ja sitä tulee hennompi.

Silloin on erityisen tärkeää huolehtia hyvien rasvojen, proteiinien ja kuitujen saannista. Ruokavalioon kannattaa lisätä esimerkiksi pähkinöitä, avokadoa, kanamunaa ja raejuustoa.

Tilaa Elle

Seuraa Elleä