Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Silkkii sun ihollasi: materiaaliopas

29.10.2015

Ota haltuun materiaalit ja niiden hoito, niin vaatteesi pysyvät hyvänä.

1. Puuvilla

Puuvillan siemenkotien pumpulimaisista töyhdöistä saadaan kuituja. Laadukkain puuvilla tehdään pisimmistä kuiduista. Lötköksi levähtävä trikoopaita on luultavasti neulottu lyhytkuituisesta, venyvästä, halvasta langasta.

Hoito: Puuvilla sietää 60 asteen pesun. Oikenee parhaiten kosteana. Aurinko haalistaa ja valkaisee puuvillaa.

Plussat: Monikäyttöinen peruskuitu. Ei sähköisty. Kestää kulutusta.

Miinukset: Rypistyy. Saattaa kutistua pesussa ja varsinkin rumpukuivauksessa. Laatu vaihtelee.

2. Pellava

Pellavan tunnistaa lievästä puumaisuudesta ja rypistyvyydestä. Rypyt kuuluvat usein pellavavaatteen ilmeeseen. Kovapintainen pellavakuitu hylkii likaa paremmin kuin puuvilla. Kesäkankaana se on ilmava ja tyylikäs, puuvillaa ryhdikkäämpi.

Hoito: Pellava sietää korkeita pesulämpötiloja mutta vaatii melkein aina silityksen, sillä jäykkä kuitu ei oikene itsestään.

Plussat: Kestää hyvin kulutusta, pehmenee käytön myötä.

Miinukset: Saattaa venyä käytössä. Vaatii pesun jälkeen hieman vaivannäköä.

3. Silkki

Silkkiperhosen toukka kehrää silkkikuidun. Raakasilkki on himmeää ja epätasaisempaa kuin puhdistetusta silkkikuidusta tehty hohtava ja sileä kangas. Silkki sopii sekä kesään että talveen ja tuntuu iholla ylelliseltä. Se ei kuitenkaan siedä likaa eikä kemikaaleja.

Hoito: Silkki on eläinkuitu ja tarvitsee siksi happaman pesuaineen, niin kuin ihmisen hiuksetkin. Silkki pestään varovasti 30-40 asteessa tai kemiallisessa pesussa. Juhlavaatteet kannattaa kuivapestä. Silitä ilman höyryä, koska vedestä jää jäljet kankaaseen.

Plussat: Hengittävä, lämmin ja miellyttävä käyttää.

Miinukset: Hauras. Kuivaan silkkiin jää vesiroiskeista näkyvät tahrat, eli pesualtaan ääressä silkkipuseroa kannattaa varoa. Talviaikaan silkki voi sähköistyä.

4. Villa

Lampaan villa on eläinkuiduista tärkein. Villalaatuja on monia, esimerkiksi merinolampaan villa on ohutta ja hienoa eikä siksi kutita. Villan lämpimyys ja miellyttävyys johtuu ilmakerroksesta, jonka se sitoo. Villa hengittää ja imee kosteuden pois ihon pinnasta ja tuntuu siksi kosteanakin lämpimältä. Jos olet ikuinen vilukissa, vaihda puuvilla-aluspaita merinovillaiseen tai silkkiseen.

Hoito: Villa siliää itsestään tuuletuksessa ja pienessä kosteudessa. Pesuun käytetään hapanta tai neutraalia villapesuainetta. Superwash-merkki pesuohjeessa kertoo, että vaatteen saa pestä koneessa villaohjelmalla.

Suojaa villavaatteet tuholaisilta säilyttämällä ne suljetuissa, paperisissa tai kankaisissa pukupusseissa ja pitämällä seetripuupalikoita kaapeissa ja laatikoissa. Punaseetriöljy on luonnollinen hyönteiskarkote, joka tuoksuu havupuulta.

Plussat: Lämmin ja kevyt materiaali. Villakankainen vaate pitää muotonsa ja näyttää hyvältä pitkään. Villa ei tarvitse pesua kovin usein.

Miinukset: Karheat villalaadut voivat kutittaa. Pesukoneessa pilalle kutistunutta villavaatetta ei saa ennalleen.

5. Mohair

Mohairvilla saadaan mohairvuohesta, jolla on pitkä, luja ja kiiltävä karva. Hienoin eli kid mohair tulee nuoren vuohen ensimmäisestä keritsemisestä. Mohairvuohesta käytetään joskus nimeä angoravuohi, mutta sitä ei pidä sekoittaa angoraa tuottavaan kaniin. Pienikin mohairlisä neuleessa tekee siitä ilmavan ja kuohkean.

Hoito: Mohair ei vanu eikä kutistu pesussa toisin kuin muut villalaadut. Se on myös helppo puhdistaa tuulettamalla ja harjaamalla.

Plussat: Lämmin ja kestävä villalaatu.

Miinukset: Muhkea pörröisyys ei miellytä kaikkia.

6. Angora

Unelmanpehmoisten ja hienoja höytyviä kaikkialle levittävien jumpperien materiaali on angorakanin villa. Tarhatuista angorakaneista voidaan keritä eli leikata karva useita kertoja vuodessa. Angora eristää lämpöä hyvin ja imee kosteutta erinomaisesti.

Hoito: Varovainen pesu villanpesuaineella haaleassa vedessä käsin tai kemiallisesti pesulassa.

Plussat: Lämmin, untuvanpehmeä.

Miinukset: Irtoavat höytyvät voivat ärsyttää. Vanuttuu ja nyppyyntyy helposti.

7. Kašmir ja muut erikoisvillat

Kašmirvuohen ohut ja pehmeä villa on iholla sileän tuntuista. Se on tavallista villaa parempi lämmittäjä. Kašmiria ja muita erikoisvilloja käytetään usein sekoitettuna muihin kuituihin.

Etelä-Amerikan vuoristossa elävien laamaeläinten alpakan, vikunjan ja guanakon pehmeä karva on joidenkin mielestä kašmiriakin miellyttävämpää. Alpakka sopii monelle villa-allergikollekin. Vikunja ja guanako ovat vielä harvinaisempia villantuottajia, joiden hienoa karvaa voi löytää luksuslangoista.

Kamelinkarva on kaksikyttyräisen kamelin aluskarvaa, joka on lämmintä ja pehmeää – sekä kallista. Kamelinkarvaa ei yleensä värjätä, vaan sen tuntomerkki on kellertävän vaaleanruskea väri.

Hoito: Kašmir on pestävä käsin hyvin varovaisesti, sillä se vanuttuu helposti, kuten kaikki ohuet villat. Erikoisvilloja hoidetaan samalla tavalla kuin lampaanvillaa.

Plussat: Hienostuneet ominaisuudet, keveys, lämpö ja upea tuntu.

Miinukset: Hinta. Tuhohyönteiset mutustelevat mieluiten juuri kalleimpia villalaatuja.

8. Viskoosi ja muut muuntokuidut (modaali, kupro, tencel, bambu)

Kesämekoista tuttu viskoosi kuuluu muuntokuituihin, jotka valmistetaan kemiallisesti puuselluloosasta. Ominaisuudet muistuttavat puuvillaa. Viskoosin kaunis laskeutuvuus ja kiilto tekevät siitä monikäyttöisen. Modaali ja tencel ovat yleensä hyviä uutisia t-paidan niskalapussa, sillä ne tuovat ryhtiä ja sileyttä. Pyyhkeistä ja sukista tuttu bambu on itse asiassa bambuviskoosia.

Hoito: Hienopesu, silitys mieluiten harson läpi jälkien välttämiseksi.

Plussaa: Laskeutuu kauniisti, edullinen, ei sähköisty.

Miinusta: Rypistyvä, joskus huono kulutuksenkesto, saattaa kutistua paljonkin. Laatu vaihtelee.

9. Polyesteri

Polyesteri on tekokuitu, joka valmistetaan maaöljystä. Vaatteissa polyesteri voi olla tapauksesta riippuen tarpeellinen vahvike, fiksu teknomateriaali tai halpa pölymagneetti. Monet tekniset ulkoilukankaat valmistetaan polyesteristä. Polyesteri ei juuri eristä lämpöä, paitsi vanuksi muokattuna. Polyesteri on termoplastinen kuitu, jossa kuumaprässätyt vekit ja muodot pysyvät.

Hoito: Matalat pesu- ja silityslämpötilat. Pestävä usein.

Plussat: Helppohoitoinen, siliävä, kestävä, monipuolinen.

Miinukset: Sähköistyvä, huono lämmöneristys, voi hiostaa.

10. Polyamidi

Polyamidi eli nailon on tuttu sukkahousuista, uima-asuista ja alusvaatteista. Polyamidi valmistetaan öljyteollisuuden sivutuotteista. Se tuo vaatteeseen sileyttä ja napakkuutta kuten polyesterikin. Polyamidimikrokuituneulos on yleinen alusasujen materiaali. Se yhdistetään usein elastaaniin eli lycraan.

Hoito: Polyamidivaatteille suositellaan pesua lähes jokaisen käyttökerran jälkeen 40-asteisessa väljässä vedessä, sillä lika pinttyy nopeasti tekokuituihin.

Plussat: Kestävä ja helppohoitoinen.

Miinukset: Polyamidi on sähköistyvä eikä tiiviinä kuituna eristä lämpöä hyvin.

11. Akryyli

Akryyli valmistetaan kemiallisesti ja kehrätään villamaiseksi. Se on kevyttä ja sen tuntu sormissa on muovimaisesti natiseva. Pipossa ja lapasissa akryyli ei lämmitä yhtä hyvin kuin villa. Monet tekoturkikset ovat akryylin ja polyesterin sekoitetta. Ympäristöasiantuntijat neuvovat välttämään akryylivaatteita, sillä niiden käyttöikä ja vaikutukset ovat huonoimmasta päästä.

Hoito: Akryylivaatteet pestään hienopesuaineella 40-asteisessa vedessä.

Plussat: Edullinen, kuohkea.

Miinukset: Voi hiostaa, sähköistyvä, nyppyyntyvä.

Lue myös:

Ajaton ja käytännöllinen skandityyli – näin sen luot

Tässä ovat parhaat nettikaupat – Ellen toimitus jakaa suosikkinsa

20 x näin korostat vartalotyyppisi parhaita puolia

 

Tilaa Elle

Seuraa Elleä