Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Villiruokaan ihastunut Noora Shingler: ”Kävelemme jatkuvasti ilmaisten raaka-aineiden päällä”

24.09.2018

Toimittaja Noora Shingler törmäsi villiruokaan Tinderissä ja on siitä asti rakastanut juuria.

Noora Shingler, 37, on toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogin perustaja, joka tekee villiruokakokki Ossi Palonevan kanssa Villd-netti-tv-sarjaa. Siinä esitellään villinä kasvavia raaka-aineita ja annetaan vinkkejä niiden käsittelyyn.

Miten kiinnostuit villiruoasta?

Törmäsin Ossiin Tinderissä ja kiinnostuin heti, kun hänen profiilissaan luki Villd. Se oli hänen pop up -villiruokaravintolansa Vaasassa. Aloimme chattailla ruokaan ja ekologisiin valintoihin liittyen. Meistä tuli nopeasti pari, ja samalla aloimme kehittää konseptia villiruokaohjelmasta.

Mitä yllätti sinut?

Villiruoka on paljon muutakin kuin marjoja ja sieniä. Kävelemme jatkuvasti ilmaisten raaka-aineiden päällä, kuten lehtien ja juurien. Esimerkiksi takiaisen juuri on kuin porkkana mutta eri värinen, ja voikukan juuri maistuu vähän palsternakalta. Kallioimarteen juuri taas on luonnon oma aromivahvenne.

Mistä innostuit viimeksi?

Pihkasta, se on ihan mahtava mauste! Sen kerääminen on helppoa mutta valmistaminen haastavaa: pihka jämähtää helposti kiinni kattilaan.

Mitä haluatte ihmisten oppivan villi­ruoasta?

Kirjastoista löytyy paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, mutta tietoa on vaikea omaksua, jos ei ole tottunut keräämään raaka­aineita luonnosta. Siksi Villd-sarja koostuu helposti lähestyttävistä infoiskuista. Joka jaksossa on vain yksi tai kaksi pääraaka­ainetta, joiden löytämiseen ja käsittelyyn annamme vinkkejä.

Ruususmoothie on yhtä aikaa raikas ja makea – ja siksi täydellinen tarjottava vaikkapa viikonloppubrunssille.

RUUSU-RAPARPERI-SMOOTHIE

kolmelle

1 luomubanaani
1 dl kuivattuja karpaloita (50 g)
150 g raparperia kuorittuna
25 g kurtturuusun terälehtiä (2 reilua kourallista)
4 dl luomukaurajuomaa
100 g kaurafraichea

1. Blendaa ainekset tasaiseksi.

Tummista vuorenkilven lehdistä keitetty ’siperiantee’ on maistuva mutta kofeiiniton kahvin ja teen välimuoto. Keitä kerralla enemmän; hauduketta voi pakastaa jääpaloiksi myöhempää käyttöä varten.

VUORENKILPI-JÄÄLATTE

1 litra vettä
8 kämmenen kokoista vuorenkilven lehteä
kaurajuomaa
jäitä

1. Huuhdo lehdet huolellisesti. Kiehuta niitä vedessä miedolla lämmöllä minimissään 45 minuuttia. Seoksen voi antaa poreilla kannen alla jopa useamman tunnin ajan.

2. Siivilöi lehdet pois. Jäähdytä neste jääkaappikylmäksi. Laita lasiin jäitä, lisää vuorenkilpihauduketta ja kauramaitoa seoksen vahvuudesta riippuen, suurinpiirtein suhteessa 50:50.

NOKKOS-KANTARELLIPASTA

neljälle

NOKKOSPESTO

100 g ryöpättyä nokkosta
1 dl öljyä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ luomusitruunan kuori
1 valkosipulin kynsi
½ tl suolaa

1. Paahda auringonkukansiemenet pannussa tai uunissa. Anna jäähtyä.

2. Ryöppää nokkosia minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä ja purista kuivaksi.

3. Aja auringonkukansiemenet rakeisen hienoksi kutterissa tai monitoimikoneessa. Lisää nokkoset, valkosipuli, raastettu sitruunankuori ja suola. Aja tasaiseksi. Lisää sitruunan mehu ja öljy muutamassa erässä.

PIKKELÖIDYT KANTARELLIT

3 dl kantarelleja
1½ dl vettä
½ dl sokeria
½ dl väkiviinaetikkaa

1. Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää etikka ja kantarellit. Anna imeytyä huoneenlämmössä 30 minuuttia.

PASTA

pastaa (esim. speltti tai kikherne)
2 dl kaurakermaa
3 rkl nokkospestoa
suolaa
2 dl pikkelöityjä kantarelleja

1. Keitä ja valuta pasta ohjeen mukaan.

2. Kiehauta kaurakerma. Lisää pesto ja sekoita. Lisää kanttarellit ja suolaa oman makusi mukaan (hyppysellinen tai ½ tl). Pyöräytä pasta kastikkeen kautta lautaselle.

3. Tarjoile vegaanisen parmesanin, nokkospeston, fritattujen nokkosenlehtien ja esim. ruohosipulin kukkien kera. Viimeistele annos pikkelöidyillä kantarelleilla.

Lue myös:

Mistä tuli ajatus perustaa munakasravintola, Samuli Karjula?

PS Olen vegaani -kanavan perustajat: ”Suurin osa seuraajistamme on sekasyöjiä”

Millaisia ruokatrendejä Instagramissa nähdään seuraavaksi, Marita Eriksson?

teksti Anni Nissi
kuvat Fabian Björk
reseptit Ossi Paloneva
Tilaa Elle

Seuraa Elleä