Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Vegaaninen jouluruoka – katso herkulliset reseptit

15.12.2017

Raakakakkuihin erikoistuneen GreenStreetin luova johtaja Johannes Laine vinkkaa parhaat reseptinsä vegaanin joulupöytään.

Lue myös: Mistä tuli idea yhdistää joogastudio ja vegaaniruoka, Johannes Laine?

Vegaaninen jouluruoka

Perinteinen riisipuuro päivittyy kookostwistillä. Eksoottisuutta saat tarjoilemalla puuron puolikkaista kookospähkinänkuorista.

Vegaaninen kookosriisipuuro luumusoseella

kahdelle hengelle

1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
4 dl kookosmaito
+ 1 ½ dl vettä
Ripaus suolaa, vaniljaa ja kanelia

200 g kuivattuja luumuja
noin 1/2 dl kuumaa vettä

1. Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä, kunnes riisi on imeytynyt veteen.

2. Lisää joukkoon kookosmaito. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin 45 minuuttia. Jos riisi meinaa paakkuuntua, lisää vettä. Lopuksi mausta puuro suolalla, vaniljalla ja kanelilla.

3. Valmista sose. Laita luumut korkeaan astiaan ja kaada päälle kuuma vesi. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes massa on tasaista.

Vegaaninen jouluruoka

Vegaaninen joululeipä on loistava lahjaidea kenelle tahansa.

Vegaaninen ja gluteeniton joululeipä

2 1/2 dl auringonkukan-siemeniä
reilu 1 dl pellavan-siemeniä
3 1/2 dl kaurahiutaleita
reilu 1 dl cashew-pähkinöitä
1/2 dl murskattuja manteleita
2 rkl chiansiemeniä
2 kuivattua luumua
2 kuivattua aprikoosia
2–3 rkl kuivattuja karpaloita
2 rkl rusinoita
2–3 rkl gojimarjoja
3 rkl psylliumia
ripaus suolaa
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl kookossokeria
ripaus vaniljajauhetta
1 rkl vaahterasiirappia
3 1/2 dl vettä
1 dl omenasosetta
3 rkl kookosöljyä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon omenasose, siirappi ja vesi. Sekoita hyvin ja kaavi taikina silikoniseen vuokaan.

2. Anna jähmettyä jääkaapissa kaksi tuntia tai yön yli. Paista uunissa 190 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa leipä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista vielä ilman vuokaa tunti.

Vegaaninen jouluruoka

Kaunis raakakakku kruunaa juhlapöydän.

Tiramisu-raakakakku

12 hengelle

Pohja
1 dl kuorittuja manteleita
3/4 dl taateleita
2 rkl kookosöljyä
1–2 rkl vahvaa lämmintä espressoa
1/2 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Täyte
80 g kuorittuja liotettuja manteleita
80 g liotettuja cashewpähkinöitä
6 rkl mantelimaitoa
80 g taateleita
5–6 rkl vaahterasiirappia
4–5 rkl kookosöljyä
3 rkl kaakaojauhetta
ripaus vaniljaa
2 rkl vahvaa espressoa
1/5 dl riisinlesejauhetta
8 g soijalesitiiniä
ripaus suolaa

Kreemi
110 g liotettuja cashewpähkinöitä
110 g liotettuja kuorittuja manteleita
1 dl mantelimaitoa
8 rkl kookosöljyä
1–2 rkl vahvaa espressoa
2–4 rkl vaahterasiirappia
vaniljaa
ripaus suolaa
1/5 dl riisinlesejauhetta
8 g soijalesitiiniä
kaakaojauhetta koristeluun

1. Liota cashewpähkinöitä ja manteleita yön yli.

2. Sulata kookosöljy lämminvesihauteessa. Murskaa mantelit tehokkaalla monitoimikoneella tai varovaisesti blenderillä osissa. Lisää koneeseen taatelit.

3. Sekoita joukkoon espresso, vanilja ja suola. Kun koostumus on sileää, lisää kookosöljy. Taputtele massa tasaisesti halkaisijaltaan noin 20 senttiseen irtopohjavuokaan lusikalla avustaen.

4. Valmista täyte. Lisää kaikki aineet paitsi kookosöljy blenderiin . Ota nuolija avuksi aineiden sekoittamisessa. Lisää kookosöljy, kun seos on sileää.

5. Kaada täyte pohjan päälle. Laita pakkaseen odottamaan kreemiä.

6. Tee kreemi samalla tavalla kuin täyte. Lisää öljy joukkoon vasta, kun seos on sileää.

7. Lisää kreemi täytteen päälle. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli. Ripottele pinnalle kaakaojauhetta.

Lue myös:

Vegetubettajien suosikkiresepti: Vegaaninen kurpitsaohratto ja parmesaanirouhe

Gluteenitonta ruokaa helposti – ruokabloggaaja Tuulia Talvio jakaa parhaat vinkkinsä

PS Olen vegaani -kanavan perustajat: ”Suurin osa seuraajistamme on sekasyöjiä”

 

Kuvat Mari Lahti
Reseptit Johannes Laine
Tilaa Elle

Seuraa Elleä