Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Suvi Tiilikainen: ”Mietin, miksi olen piilotellut vartaloani 20 vuotta”

05.11.2018

Suvi Tiilikainen vältteli uimahalleja 20 vuotta, kunnes löysi tänä vuonna oman tapansa treenata.

suvi tiilikainen Kuka? Suvi Tiilikainen, 38, on meikkaaja ja kulma-artisti, joka on mukana Amandan-kylmäsuihkuja valmistavassa yrityksessä. Hänet valittiin vuonna 2000 Miss Suomeksi, ja hän työskenteli L’Oréal Paris -meikkitaiteilijana vuoteen 2018 asti.[/caption]

”Olin jo ala-asteella yli 170-senttinen ja pidempi kuin yksikään luokan pojista. Rukoilin iltaisin, etten kasvaisi enempää. 12-vuotiaana alkoivat iho-ongelmat, jotka ovat jatkuneet tähän päivään asti.  Kärsin aknesta toistakymmentä vuotta, ja kun se vihdoin hellitti, ensimmäinen raskauteni laukaisi perioraalidermatiitin eli suunympärysihottuman. Ihoni kunto vaihtelee edelleen kausittain – aurinkoinen kesä näkyi heti suuni ympärille nousevina näppylöinä. Teininä piilottelin aknea otsatukan alle, ja edelleen ihon huonot kaudet vaikuttavat selvästi mielialaani: silloin en lähde mihinkään ilman meikkiä, vaikka muutoin viihdyn paljon meikittä.

Kun yläasteella sain ihon kuntoon antibiooteilla, ventovieraat ihmiset alkoivat huomautella Kemissä, että voisin hakea Miss Suomeksi. Se nostatti itsetuntoani, ja kävinkin esittäytymässä mallitoimisto Paparazzissa. Sain toimistosta laihdutusohjeita mahtuakseni mallikokoon. Kokeilin niitä, mutta innostus laihduttaa lopahti nopeasti.

Halu päästä Kemistä Helsinkiin oli kuitenkin suuri, ja otin mallia Karita Tykän (silloin Tuomola) valinnoista. Siskoni otti minusta bikinikuvat olohuoneessa, ja kuukautta myöhemmin minut kruunattiin Miss Suomeksi. Minut pyydettiin myös Paparazzin listoille.

 

Siihen aikaan monet mallit laihduttivat juomalla dieettikokista ja polttamalla tupakkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

Mallina tunsin itseni jatkuvasti isokokoiseksi: en koskaan mahtunut pienimpiin hameisiin. Nykymalleilla on parempi tieto siitä, miten on mahdollista pysyä hoikkana ja silti syödä ravinteikkaasti. Siihen aikaan monet mallit laihduttivat juomalla dieettikokista ja polttamalla tupakkaa. Söin niin vähän, etten vapaa-ajalla jaksanut tehdä mitään, makasin vain sohvalla.

Jossain vaiheessa vuotta 2006 totesin, ettei se ole elämisen arvoista elämää, ja päätin kouluttautua meikkaajaksi. En halunnut hyötyä missitaustastani ja olin viisi vuotta täysin poissa julkisuudesta. Kuvauksissa meikatessa olin tarkka, etten varmasti vilahtaisikaan kuvissa. Ensimmäisen lapsemme syntymän jälkeen aloin miettiä, miksi rajoitan itseäni. Pian otin vastaan pestin L’Oréal Paris -meikkisarjan meikkitaiteilijana ja jatkoin työssä seitsemän vuotta, tähän kesään saakka. Olin työn takia taas paljon esillä, ja sen ansiosta tulin kuluttajille tutuksi meikkaajana, en pelkästään missinä.

Taistelu iho-ongelmien kanssa jatkuu edelleen. Aloitin viime vuonna e-pillerit 10 vuoden tauon jälkeen saadakseni ihoni kuntoon. Painoni nousi niiden takia 7 kiloa, joten lopetin niiden syömisen. Mietin usein, milloin taistelu loppuu. Toisaalta olen iloinen siitä, että finnien takia olen hoitanut ihoani 12-vuotiaasta saakka ja vältellyt aurinkoa. Uskon, että se näkyy.

Siitä huolimatta ikääntyminen näkyy ja tuntuu kropassa. Ajattelen, että tietyt asiat valahtavat iän myötä alaspäin, mutta sitä voi kompensoida toisilla asioilla. Siksi oioin alahampaani esikoistamme odottaessani. Kulmien hyvin luonnollinen pigmentointi microbladingin avulla oli käänteentekevä asia meikittömille kasvoilleni: sain ryhdin takaisin yleisilmeeseen.

 

Ajattelen, että tietyt asiat valahtavat iän myötä alaspäin, mutta sitä voi kompensoida toisilla asioilla.

 

Myös ihon suhteen olen ottanut käyttöön järeämmät aseet: olen tänä vuonna tutustunut mesoterapiaan ja käyn lisäksi kerran kuussa kosmetologilla ottamassa hoidon, joka rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa. Suhtaudun kauneuskirurgiaan hyvin myönteisesti silloin, kun tarkoitus on kääntää kelloa vähän taaksepäin tai korjauttaa esimerkiksi raskauden tuomia muutoksia. Nuorten överiksi meneviä muokkauksia en niinkään ymmärrä.

Kiireinen työ ja kolme aktiivista poikalasta johtivat siihen, että päästin itseni fyysisesti todella huonoon kuntoon. Havahduin siihen, etten enää jaksanut juosta poikien perässä Hoplopissa. Huomasin myös ajattelevani, etten voi käyttää tietynlaisia vaatteita, sillä ’olen jo tämän ikäinen’. En suostunut käymään Suomessa uimarannalla tai uimahallissa 20 vuoteen. Siksi päätin vihdoin ottaa aikaa itselleni ja palkkasin personal trainerin, jonka kanssa käyn salilla kerran viikossa, lisäksi kerran tai kaksi yksin. Löysin liikunnan ilon ensimmäistä kertaa aikuiselämäni aikana. On ollut hienoa huomata muutoksia kropassa: voin taas käyttää trikoita, joihin kuvittelin olevani liian vanha. Suhtaudun muutenkin kehooni positiivisemmin kuin koskaan. Kävimme perheen kanssa kesälomalla kylpylässä ja mietin, miksi olen piilotellut vartaloani 20 vuotta.”

Lue myös:

Laksatiiveja, kokaiinia, hyväksikäyttöä – malli Annika Stenvall puhuu suunsa puhtaaksi alan nurjasta puolesta

Suomen tuorein huippumalli Zakarie Ali: ”Muiden ei tarvitse kertoa minulle, että näytän hyvältä”

Miksi inhoan vartaloani?

Teksti
Kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä