Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Miten Samsøe & Samsøesta tuli muotiväen fanittama merkki?

26.11.2017

Tapasimme tanskalaisen Samsøe & Samsøe -merkin 
pääsuunnittelijan Mia Kappelgaardin Kööpenhaminassa.

Tanskalainen pääsuunnittelija Mia Kappelgaard kertoo ammentavansa ajasta, jolloin käsityö, käytännöllisyys ja kohtuuhintaisuus kohtasivat.

Tanskalaisketju Samsøe & Samsøe avasi alkukeväästä skandityylilleen uskolliset lasiovensa Helsingin Aleksanterinkadulle. Vaatebrändi tunnetaan vähäeleisestä ja monikäyttöisestä suunnittelustaan ja pohjoismaisesta estetiikastaan. Hinnatkin ovat maltilliset.

Muotitalon pääsuunnittelija Mia Kappelgaard kertoo ammentavansa ajasta, jolloin käsityö, käytännöllisyys ja kohtuuhintaisuus kohtasivat.

”Olen pienestä pitäen puhunut vanhempieni kanssa arvoista, jotka pyörivät muinoin 50-luvun designkalusteiden ja käsityön ympärillä. Puhdaslinjainen ajattelutapa on sitä kautta iskostunut suunnitteluuni.”

Reilut kuusi vuotta merkille suunnitellut Kappelgaard kertoo, että merkin suunnittelufilosofiaan kuuluu, että asiakkaat nähdään monipuolisina ja -vivahteisina.

”Emme halua suunnitella vain tietyn ikäisille tai -tyyppisille kuluttajille, vaan yhtä lailla opiskelijoille kuin uranaisille.”

Kappelgaardia kiehtoo se, kuinka vaate voi kertoa tarinaa ihmisestä.

 

Yritämme ottaa käyttöön vihreämpiä vaihtoehtoja ja minimoida ympäristöjätettä.

 

”Vaate tarjoaa piilon sijasta mahdollisuuden näyttää kuka olet. Pidän Samsøe & Samsøella siitä, että ihmisten ei tarvitse välttämättä ostaa jotain konstikasta lookia, vaan he voivat löytää oman identiteettinsä mallistomme sisältä ja mukauttaa sen omaan garderobiinsa.”

Kun Kappelgaard puhuu vaatteista, hän mainitsee usein tyylin: häntä viehättää nähdä ihmisiä, jotka ovat omaksuneet oman tyylinsä. Etenkin silloin, kun tyylissä on pelkkien pinnallisten trendien sijaan jokin tvisti.

Kappelgaard kertoo, että vaatemarkkinat ovat muutoksessa, ihan niin kuin luomu- ja lähituontantoon hurahtanut ruokamaailmakin. On tärkeää, että kuluttajat osaavat vaatia ja odottaa enemmän vastuullisuutta.

”On asioita, joita mietimme paitsi tuontannossa, myös ihmistasolla. Huolehdimme, että kohtelemme ihmisiä inhimillisinä yksilöinä tuotannon jokaisessa vaiheessa.”

Samsoe

Samsøe & Samsøen vaatteet sopivat hyvin aikaan, jolloin pohjoismainen minimalismi kiinnostaa maailmalla.

Halpamuoti on opettanut hamuamaan kaapit täyteen onetimereitä. Kertakäyttökulttuuri ei kuitenkaan istu kaikkien arkivalintoihin. Samsøe & Samsøe on ottanut määrätietoisesti pieniä askelia kohti kestävää ajattelua ja toimintatapaa.

”Kun työskentelemme esimerkiksi puuvillan kanssa, koitamme valita sijainnin ja hinnan sen mukaan, että voimme vaihtaa viljellyn puuvillan orgaaniseen. Farkkujen tekemiseen kuluu tunnetusti normaalituotannossa paljon vettä ja kemikaaleja, joten yritämme ottaa käyttöön vihreämpiä vaihtoehtoja ja minimoida ympäristöjätettä.”

Vaatebrändi pyrkii vähentämään vedenkulutusta tuotannossaan ja valmistamaan farkkuja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavilla metalleilla.

”Tiedostamme, että meidän täytyy tehdä enemmän, mutta pitkä kehitysprosessi on aloitettu, ja se on todella tärkeää. Tämän suhteen olemme varsin kunnianhimoisia.”

Lue myös:

Lupaava kotimainen vaatemerkki Hálo ammentaa Lapin luonnosta

Suomalainen kenkäsuunnittelija Achilles Ion Gabriel: ”Pidän rumista asioista”

Trendikkään pukeutujan vaatekaapista löytyvät nyt nämä vaatemerkit

Teksti
Kuvat Samsøe & Samsøe
Tilaa Elle

Seuraa Elleä