Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Saga Sarkola: ”Rooli pakotti minut miettimään, kestänkö tällaisen työn”

30.01.2018

Näyttelijä Saga Sarkola, 23, tekee ensimmäisen jättiroolinsa Cheekin tyttöystävänä Veljeni vartija -elokuvassa. Tunnettujen vanhempien tytär aikoo läpimurron kynnyksellä muistaa, ettei itseään saa unohtaa kovassakaan pyörityksessä.

Saga Sarkola

Kiharapilvineen herttaiselta keijukaiselta näyttävä nuori nainen hymyilee leveästi muistellessaan vaiheita, jotka edelsivät hänen elämänsä tähän mennessä suurinta elokuvaroolia.

Kun Saga Sarkola kävi Veljeni vartijan koekuvauksissa keväällä 2017 ja teki muutaman kohtauksen elokuvassa Cheekiä näyttelevän Antti Holman kanssa, olo oli epätodellinen.

”Kun päivän päätteeksi pääsin kotiin, minua alkoi hirveästi naurattaa ajatus, että minutko muka nähtäisiin Cheekin tyttöystävänä. Mietin, että eihän tässä nyt ole mitään järkeä”, Saga naurahtaa.

Ohjaaja JP Siili oli selvästi eri mieltä. Saga valittiin Jare Tiihosesta kertovaan leffaan Nooran, räppärin tyttöystävän, rooliin. Eikä häntä valittu sattumalta. Teatteri-, tv- ja elokuvapiireissä Saga Sarkola oli entuudestaan tuttu nimi. Hän oli käynyt eri tuotantojen koekuvauksissa jo teini-ikäisestä lähtien.

Sagaa kiehtoo Veljeni vartijassa ennen kaikkea Cheekin moniulotteinen persoona sekä suloisen ja raadollisen rakkauden vastakkainasettelu. Journalistiksi opiskelevan, vahvan ja itsetietoisen Nooran hahmo on fiktiivinen, mutta pohjautuu oikeaan henkilöön.

”Cheek on kunnianhimoinen ja määrätietoinen ihminen, joka tiedostaa tarkkaan omat unelmansa – ja myy Olympiastadionin täyteen. Minä puolestani näyttelen elokuvassa sitä, mitä on julkisuuden vastapainona. Cheekin julkinen persoona on suhteessa koko ajan kolmantena pyöränä.”

Saga Sarkola

”Näyttelijän ammatissa ulkonäköpaineet voivat kasvaa suuriksi. Olen tehnyt paljon töitä sen suhteen, etten pohtisi liikaa ulkoisia asioita: olenko tarpeeksi jotakin tai näytänkö riittävästi tietynlaiselta”, Veljeni vartija -elokuvassa Cheekin tyttöystävää näyttelevä Saga Sarkola sanoo.

Ensimmäinen rooli tulikoe

Saga näki vanhempiensa kautta luovan työn raastavan puolen jo varhain: äiti Jonna Järnefelt on näyttelijä ja laulaja, isä Asko Sarkola näyttelijä ja teatterinjohtaja. Silti Saga rakastui alaan jo lapsena. Mutta kun Saga kertoi unelma-ammatistaan vanhemmilleen, he kehottivat miettimään tarkkaan.

”He sanoivat, että jos et keksi mitään muuta työtä, niin me kyllä tuemme sinua, mutta käy rauhassa läpi kaikki muutkin vaihtoehdot.”

Musiikkiteatteriharrastus sytytti Sagassa kuitenkin niin kovan palon, että perääntyminen oli mahdotonta. Hän teki ensiroolinsa Harjunpää ja pahan pappi -elokuvassa vuonna 2010. Hän näytteli lasta, joka surmattiin; ei mikään kevyt rooli 15-vuotiaalle. Sitä kuvattaessa Saga makasi kolme tuntia lumihangessa.

”Rooli pakotti minut miettimään, kestänkö tällaisen työn.”

Lukion jälkeen Saga pääsi opiskelemaan Tampereen yliopistoon näyttelijäntyön laitokselle, josta hän valmistuu parin vuoden päästä teatteritaiteen maisteriksi.

Vuosien varrella hän on tehnyt roolit muun muassa ruotsalaissarjassa Vettä sakeampaa ja elokuvassa Saattokeikka. Loppuvuodesta tuli ensi-iltaan myös elokuva 95, ja helmikuusta alkaen Saga nähdään KOM-teatterin lavalla.

 

Rooli pakotti minut miettimään, kestänkö tällaisen työn.

 

Näyttelijäperheen lapsi on joutunut todistamaan kyvykkyytensä etenkin itselleen.

”En ole pyytänyt vanhemmiltani apua juuri mihinkään. Eivät he ole tarjoutuneetkaan, koska isä ja äiti eivät haluaisi laittaa minua sellaiseen tilanteeseen, että ihmiset ajattelisivat minun saavan töitä vanhempieni ansiosta.”

Sen sijaan he ovat antaneet Sagalle yhden erityisen tärkeän neuvon: intuitiota täytyy kuunnella.

”Vanhempani ovat muistuttaneet minua siitä, että tässä ammatissa täytyy olla koko ajan erityisen herkillä omissa tuntemuksissaan, esimerkiksi luottaa rohkeasti itseensä, jos jokin asia tuntuu epämukavalta. Ettei unohtaisi itseään.”

Nuori näyttelijä itse ei ota vielä pahemmin paineita siitä, että Veljeni vartijaa seuraa todennäköisesti mediamyrsky. Vaikka Saga on työkseen esillä, hän on tosielämässä jopa hieman ujo eikä lainkaan sitä tyyppiä, joka vapaa-ajallaan järjestäisi itsensä valokeilaan. Tekemisen hienous kun piilee nimenomaan siinä, että saa välittää toisille jonkin merkityksellisen tarinan ja tunteen.

”Näyttelijän työ voi lääkitä silloin, jos on arka ja epävarma. Minulle annetaan raamit ja tehtävä, joissa pystyn roolin suojassa toteuttamaan itseäni. Se voi olla äärettömän vapauttavaa.”

Lue myös:

Jare Tiihonen: ”En jaksa sitä, että pääni on koko ajan vadilla”

Kameran taakse siirtyvä Pihla Viitala:; ”Olen mieluummin kapinoinut kuin mielistellyt”

Kaksi viikkoa pelkkiä proteiinipirtelöitä – Pihla Viitala kertoo alastonkohtausten taustoista

teksti Elina Järvi
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä