Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Pistoshoidot ovat edelleen tabu – mutta miksi? Me selvitimme

03.03.2018

Ruotsissa luonnollisen meikin ihannointi on johtanut pistoshoitobuumiin – luonnollinen meikki kun vaatii iholta paljon. Riikka Söderlund, 35, päätti selvittää, mistä ilmiössä on kyse – ja päätyi samalla ensimmäistä kertaa neulan alle.

Asetun hoitotuoliin ja tunnen, kuinka pulssini tihenee ja pieni tuskahiki alkaa nousta. Hoitohuoneen tunnelma on siistin kliininen, ja olo on kuin hammaslääkärillä.

Nyt ei kuitenkaan paikata hampaita. Olen Stockmannin Medex Beauty -hoitolassa, jossa plastiikkakirurgi Riikka Veltheim tekee Restylane-pistoshoitoja. Hän on luvannut näyttää kasvoillani, mitä hoito voi saada aikaan. Itseäni häiritsevät erityisesti juonteet nenän ja suupielien välissä – tyypillisiä ikäiselleni. Oletan, että ratkaisu on noiden juonteiden täyttö. Riikka kuitenkin valaisee, että nykyään pistoshoidot tarkoittavat paljon muutakin.

”Nyt osataan ajatella enemmän kokonaisuutta ja sen toimivuutta. Täyteaineella voidaan juonteiden täyttämisen sijaan esimerkiksi liftata omaa, alaspäin pyrkivää ihokudosta.”

Eli sen sijaan, että lähtisimme pumppaamaan suupielieni syviä juonteita, lähdemmekin korjaamaan niiden aiheuttajaa tukemalla vähitellen löystyvää poskipään ihoa. Ajatus tuntuu maalaisjärjelläkin hyvältä.

Riikka pistää aluksi nopeasti molempiin poskiini pienet reiät, joiden läpi täyteaine viedään kanyylilla. Tämä onkin koko operaation kivuliain vaihe: vähän kuin verikokeen ottaminen, sillä itse täyteaineen ruiskuttaminen poskipään alaosaan ei varsinaisesti tunnu miltään. Aine sisältää pienen määrän puudutetta, joten ainoa tuntemus on kanyylin liikkuminen ihon alla. Epämiellyttävää, mutta ei tuskallista.

Koko operaatio on ohi vartissa. Nyt ymmärrän, miksi täyteainehoitoja kutsutaan lounastaukohoidoiksi.

Kun Riikka on ”liftannut” toisen poskipääni, hän näyttää peilistä, miten kohonneen poskipään alla oleva juonne näyttää häivyttyneen. Ero on selvä, mutta myös niin hienovarainen, etteivät ulkopuoliset sitä huomaa.

Poskia kivistää hiukan illalla, mutta muita sivuvaikutuksia ei koko operaatiosta aiheudu.

 

Ruotsissa pistoshoitoja ei koeta ristiriitaisiksi luonnollisuuden tavoittelun kanssa vaan päinvastoin – tehokkaat hoidot ovat edellytys kevyelle meikille.

 

Pistoshoidot ovat osa ruotsalaista luonnonkauneutta

Ennen hoitoon uskaltautumista olen tehnyt perusteellisen selvitystyön täyteainehoidoista. Kauhutarinat pistosten aiheuttamista muhkuroista ovat tehneet tehtävänsä, ja haluan olla varma siitä, mihin olen ryhtymässä. Totesin, että tärkeintä on löytää ammattitaitoinen lääkäri, joka on tehnyt hoitoja pitkään.

Lisäksi haluan tuntea hoidossa käytettävän täyteaineen. Hyaluronihappo oli minulle tuttu jo käyttämistäni kasvovoiteista, mutta pistoshoidoissa käytettävä muoto on käsitelty paksummaksi, jotta se kestää ihossa pidempään. Oman mielenrauhan ja turvallisuuden kannalta onkin tärkeää selvittää mieltä askarruttavat asiat etukäteen ja kysellä hoitavalta lääkäriltä, miten hän hoidon tekee, mihin kohtaan ja kuinka syvälle ainetta pistetään. Lisäksi ammattilainen osaa vastata, onko käytettävä aine kasvi- vai eläinperäistä (on mahdollista, että eläinperäiset aiheuttavat enemmän allergisia reaktioita) ja miten ja missä se on tuotettu.

Pistoshoitoja on tehty vuosikymmeniä ja hoitojen pitkäaikaisvaikutuksia on tutkittu laajasti. Oikein tehdyn hoidon riskit on todettu pieniksi, mutta siitä huolimatta aihe on edelleen melkoinen tabu – ainakin Suomessa.

”Ruotsissa tilanne on aivan erilainen. Siellä pistoshoidot ovat yleistyneet aivan tavalliseksi kauneudenhoidon muodoksi muiden keinojen rinnalle”, plastiikkakirurgi Riikka Veltheim kertoo.

Hän on työskennellyt vuosia tukholmalaisella Akademiklinikalla ja nähnyt konkreettisesti eron suomalaisten ja ruotsalaisten asiakkaidensa välillä. Ruotsissa pistoshoidot yleistyivät merkittävästi jo ennen 2010-lukua ja ovat nykyään osa kokonaisvaltaista itsensä hoitamisen trendiä. Naapurimaassamme kauneusihanne on mahdollisimman luonnollinen ja meikitön, mikä vaatii iholta täydellisyyttä. Pistoshoitoja tai voimakkaita happokuorintoja ei koeta ristiriitaisiksi luonnollisuuden tavoittelun kanssa.

Toki hoitojen suosion kasvun syynä on ollut paitsi asenteiden myös tekniikan kehittyminen.

”Esimerkiksi Botoxilla voidaan tehdä nykyään kevyempiä hoitoja, joissa tietyn ongelma-alueen, kuten otsaryppyjen lihaksiston lamauttamisen sijasta ihoon viedään lukuisia pieniä pistoksia vaikuttavaa ainetta. Tällöin lihakset rentoutuvat hieman, juonteet eivät erotu yhtä selvinä – ja mikä tärkeintä, uusien ryppyjen muodostuminen hidastuu, kun ihon alla liikkuva lihas ei jatkuvasti rasita ihoa”, Riikka selventää.

Tarkkana aineen kanssa

Myös täyteaineet ovat kehittyneet vuosien varrella. Poskiini käytetyllä, suurimolekyylisellä hyaluronihapolla mennään ihon syvempiin kerroksiin. Iho on jälkikäteen pinnalta täysin sileä, mutta sormenpäilläni tunnen hoidetun alueen hieman kovempana ja kimmoisana. Vaikutus kestää noin vuoden, ja hyaluronihappo hajoaa ja imeytyy ihoon tuona aikana itsestään – se siis ikään kuin sulaa pois.

Uudempi tulokas on pienimolekyylinen hyaluronihappo. Se on ohuempi täyteaine, jota pistetään ihoon useaan kohtaan. Se ei niinkään hoida juonteita vaan kosteuttaa tehokkaasti tasoittaen ihoa. Hoito kuulostaa enemmänkin superkosteuttavalta kasvohoidolta.

”Idea on juuri se, että aine kosteuttaa ihoa sisältäpäin sen sijaan että sitä vain levitettäisiin ihon pinnalle. Näin vaikutukset ovat merkittävästi tehokkaampia”, Riikka vahvistaa.

Valitettavasti käytettävien täyteaineiden kirjo on edelleen säätelemätön viidakko. Hoitoloista on myös Pohjoismaissa löydetty halpoja feikkituotteita, jotka voivat aiheuttaa ihossa vakavia reaktioita. Koska hinta on näiden tuotteiden tärkein myyntivaltti, kannattaa suhtautua todella skeptisesti tarjoushintaisiin hoitoihin. Tulee kalliiksi, jos huonolla tuotteella tehdyn hoidon tuloksia pitää jälkikäteen korjata.

Hyvästi, pinkeät pusuhuulet

Totuus täyteainehoidoista valkenee minulle pian: suurin muutos tapahtuu lopulta pään sisällä. On merkillinen tunne katsoa aamulla peiliin ja huomata, että aiemmin silmiin pistäneet juonteet ovat pienentyneet. En koe, että olisin varsinaisesti kärsinyt juonteistani. Siitä huolimatta nyt peilistä katsoo takaisin nainen, joka näyttää siltä, miltä haluaakin näyttää: kuin pienen lepoloman jälkeen!

Uusien pistoshoitojen taustalla onkin juuri halu parantaa nykytilannetta – ei niinkään muuttaa mitään. Luonnollisuustrendi, joka on mullistanut koko kauneusteollisuuden, näkyy myös hoitoloissa. Enää ei haeta pulleita pusuhuulia ja liikkumattomaksi siloteltua otsaa vaan halutaan näyttää niin hyvältä kuin mahdollista, iästä riippumatta.

”Terveellisetkään elämäntavat eivät pysäytä ihon ikääntymistä. Siksi yhä useampi aktiivinen aikuinen haluaa pistoshoidolla auttaa ihoa voimaan hyvin”, Riikka toteaa.

Parin viikon päästä huomaan käyttäväni vähemmän meikkivoidetta, sillä ihoni hehkuu ilmankin. Ajatus luonnollisen, raikkaan ihon tavoittelemisesta pistoshoidolla tuntuu edelleen nurinkuriselta. Mutta jos neulan avulla ihoni näyttää hyvältä ilman peittämistä, ei 400 euron hintalappu tunnu kovinkaan pahalta.

Lue myös:

Botox – Käytätkö sinäkin kohta pistoshoitoja?

Ihon kosteutus on nyt megatrendi – 10 askelta kauniiseen ihoon

Nämä 9 naista paljastavat kauneusvirheensä, joista he todella nauttivat

teksti Riikka Söderlund
kuvat morten quale studio
Tilaa Elle

Seuraa Elleä