Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Mamma Mia -musikaalissa debytoiva Petra Pääkkönen: ”Valituksi tuleminen oli kaukainen haave”

26.01.2018

Petra Pääkkönen ei aio juuttua kiltin tytön rooleihin.

Petra Pääkkönen, 21, on vielä toistaiseksi tuntematon nimi suurelle yleisölle, mutta ensi keväänä hän loistaa Mamma Mia -musikaalin päätähtenä. Hänen lisäkseen Paula Vesalan sanoittamia Abba-klassikoita tulkitsevat muun muassa Laura Voutilainen ja Nina Tapio. Koe-esiintymiseen pääseminen ei ole itsestäänselvyys ammattilaisellekaan, joten nuori nainen oli innoissaan nähdessään ilmoituksen avoimesta hausta.

”Sofian rooli sopi minulle ulkonäöllisesti ja äänellisesti. Kysyin opettajien mielipidettä, ja hekin kannustivat hakemaan”, Petra muistelee viime keväistä hakuprosessia.

Hän ruksasi hakemuspaperiin kelpuuttavansa minkä tahansa nuoren hahmon roolin. Ensimmäisellä kierroksella raati testasi, mihin osaan hakijat sopisivat parhaiten. Toisella kierroksella Petra pääsi jo eläytymään Sofian rooliin. Ja hyvin eläytyikin. Petra sai tietää tulleensa valituksi viimeisenä koulupäivänä ennen kesälomaa.

”Energia vain purskahteli. Kiljuin ja soitin äidille. Valituksi tuleminen oli ollut niin kaukainen haave”, näyttelijä kuvailee.

Petra luottaa, että kaikki menee hyvin lavallakin. Hän pääsee työskentelemään alan huippujen kanssa. Ohjaajat tulevat Lontoosta.

”Saan käydä vielä koulua sitä ennen ja kehittyä. Luotan siihen, että valitsijat ovat todella kokeneet minun sopivan rooliin. Tämä on upea mahdollisuus tässä vaiheessa uraa.”

Kallion lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Petra opiskelee parhaillaan musikaaliartistiksi Ruotsin Uumajassa, sillä Suomessa vastaavaa koulutusta ei ole. Laulamista, näyttelemistä ja tanssimista rakastavaa Petraa kiehtoo musikaaleissa se, että kaikki tunteet ja tapahtumat on nostatettu merkittäviksi.

”Musikaalissa hahmo alkaa laulaa, kun tunteet vyöryvät yli. Sama pätee tanssiin”, Petra selventää.

Hän on haaveillut näyttelijän urasta kolmevuotiaasta lähtien. Kuva ammatista ei ole ollut turhan ruusuinen. Naisen suvussa on näyttelijöitä, ja heidän kauttaan hän on nähnyt työn realiteetit.

Vaikka Petra nähdään keväällä teatterilavalla viehkeän nuoren naisen roolissa, hän ei kuitenkaan halua juuttua niihin. Wicked-musikaali ja Maria Ylipään roolisuoritus vihreänä Elphaba-noitana saivat vuosia sitten yläastetta käyvän Petran vakuuttuneeksi urahaaveistaan.

”Koin jonkun valaistumisen – olin vain suu auki, itkin ja nauroin esityksen aikana. Sen roolin haluaisin tehdä joskus itse”, Petra haaveilee.

Hän toteaa, että Suomessa musikaalinäyttelijät eivät tee samanlaisia rooleja vuodesta toiseen.

”Isoimmissa musikaalikaupungeissa, kuten New Yorkissa ja Lontoossa, rooleihin valitaan sellaiset näyttelijät, jotka sopivat niihin äänellisesti ja ulkonäöllisesti sataprosenttisesti. Siellä on varaa valita. Suomessa on vähemmän tekijöitä”, Petra perustelee.

Teatterilavoihin nainen on jäänyt jo koukkuun.

”On parasta, kun saa elää hetkessä monta kertaa uudelleen”, hän tiivistää.

Mamma Mian ensi-ilta 4. toukokuuta Messukeskuksen Amfi-teatterissa.

Lue myös:

Lauri Tilkanen: ”Lihotin 10 kiloa roolia varten”

Pihla Viitala: ”Olen epäonnistunut parisuhteessa monella tasolla”

Kameran taakse siirtyvä Pihla Viitala: ”Olen mieluummin kapinoinut kuin mielistellyt”

teksti Henna Koste
Kuva Fabian Björk
Tyyli Valtteri Sandberg
Tilaa Elle

Seuraa Elleä