Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Petra ja Kiira Korpi: kämppiksiksi kolmikymppisinä

20.01.2019

Miten Suomen seuratuin sisaruskaksikko päätyi New Yorkiin asumaan kimppakämpässä?

Petra Korpi istuu läppärinsä ääressä töölöläisasunnossa kumppaninsa Markku Wettenrannan kanssa ja näpyttelee numerosarjaa. Molempien ihmetykseksi näytölle pongahtaa tieto: Markku on voittanut green cardin, siis oleskelu- ja työluvan Yhdysvaltoihin. Green card -lottoon osallistuu vuosittain 20 miljoonaa ihmistä, joista viisumin saa yksi neljästäsadasta. Ajatus muutosta tuntuu pelottavalta.

Kaksi kuukautta myöhemmin Petra ja Markku pulahtavat paljuun Tampereella. Samassa altaassa ovat myös New Yorkissa asuva Kiira-sisko ja tämän avopuoliso Arthur Borges, jotka ovat joulun vietossa Suomessa. Palju sijaitsee sisarusten vanhempien kodin pihamaalla. Nyt tai ei koskaan, Arthur kannustaa ystäviään ja ehdottaa, että nelikko voisi muuttaa kimppakämppään. Petralla ja Kiiralla, Suomen seuratuimmalla sisaruskaksikolla, on edessään uusi elämänvaihe.

Kun green card -lottovoitosta on kulunut reilu vuosi, Petra ja Markku ovat pakanneet Töölön kotinsa matkalaukkuihin. Petra ja Kiira ovat molemmat menneet naimisiin, ja sukunimet ovat vaihtuneet. 32-vuotias Petra Wettenranta on nyt hyvinvointibloggaaja, joka lopetti pestinsä Avan tv-kanavaemäntänä. Pikkusisko Kiira Korpi-Borges, 30, on psykologianopiskelija, joka lopetti kolme vuotta sitten menestyksekkään taitoluistelu-uransa.

Asunto on valoisa, sijaitsee Manhattanin Tribecassa ja maksaa newyorkilaisittain niin paljon, että sisaruksia vähän ahdistaa puhua siitä. Kimppakämpässä on kummallekin avioparille omat makuuhuoneet ja kylppärit ja lisäksi yhteinen oleskelutila. Siellä he söivät viimeksi edellisiltana Markun tekemää avokadopastaa. Huonekaluista mieluisimmat, kuten ruokapöydän tuolit ja taulun kehykset, ovat löytyneet jätelavalta Brooklynistä.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hämmentävän moni on ihmetellyt asumisjärjestelyämme – kimppakämppä tässä iässä.

 

Nelikko sai kämpän tuurilla, sillä asunto­näyttö oli heinäkuun neljäntenä päivänä. Kaikki muut vuokralaiskandidaatit olivat juhlimassa Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää.

”Hämmentävän moni on ihmetellyt asumisjärjestelyämme – kimppakämppä tässä iässä. Minulle ja Kiiralle ratkaisu oli itsestään selvä, ja luojan lykky niin myös puolisoille”, Petra kertoo.

Porvoossa varttuneet Markku ja Arthur ovat tunteneet toisensa lapsuudestaan saakka, ja Markku tapasi Petran juurikin Arthurin ison kaveriporukan illallisella.

Nelikko on viettänyt paljon aikaa yhdessä ennen Nykiin muuttoakin.

”Kun Kiira ja Arthur asuivat Milanossa, he majoittuivat Suomen-visiiteillään usein meillä. Ja mehän nukuimme myös häämatkallamme heidän olohuoneessa”, Petra huomauttaa.

Ennen muuttoa kimppakämppään oli puhetta pelisäännöistä, mutta niitä ei lopulta koskaan tarvittu.

”Markku tekee ruuat, me muut tiskaamme enemmän. Siinäpä se.”

petra ja kiira korpi

Sisarelliset opit

Tyypillinen päivä Tribecassa alkaa näin: Kiira herää kello seitsemän ja laittaa kahvin tippumaan.  Muut nousevat hiljalleen, ennen kuin Kiira lähtee kouluunsa Greenwich Villageen. Hän aloitti syksyllä psykologian opinnot The New School -yliopistossa. Tom Fordilla työskentelevä Arthur suuntaa töihin Upper East Sidelle. Kun Petra ja Markku aloittavat läppäreidensä kanssa työpäivän jossain lähialueen kahviloista, päivä on Suomessa jo pitkällä ja meilit täynnä vastauksia odottavia viestejä.

”On ihan mahtavaa, että voi aamulla keittää isomman pannun kahvia ja kysyä rakkailtaan, miten nukuitte”, Kiira sanoo ja kuulostaa olevan innoissaan.

Vaikka sisarukset asuvat vihdoin saman katon alla ja nukkuvat kymmenen metrin päässä toisistaan, yhteinen aika vuorokaudessa saattaa silti olla vähäistä. Hyvinvointivalmentajaksi kouluttautunut Petra jatkaa Nykistä käsin yrittäjänä. Hän pyörittää Kriselda Mustosen kanssa Yes girl -hyvinvointisivustoa. Myös aviomies Markku työskentelee Suomeen yrittäjänä, enimmäkseen graafikkona ja ääninäyttelijänä. Mikään sapattivapaa ei siis ole kyseessä.

 

On ihan mahtavaa, että voi aamulla keittää isomman pannun kahvia ja kysyä rakkailtaan, miten nukuitte.

 

”Työnteon tahti on Nykissä hurja, ja se tempaisee liian helposti mukaansa. Välillä haikailen nuoruudenaikaista pestiä aamiaistarjoilijana: kiireisen työvuoron jälkeen lähdin kotiin ja olin oikeasti vapaalla. Olisi edelleen kiva, jos työt välillä loppuisivat.”

Kun uuden kotikaupungin hektisyys ahdistaa, Petra yrittää rauhoittua laittamalla puhelimen pois ja keskittymällä aistimaan asioita ympärillään – siitä huolimatta, että silloin näkyy myös varjopuolia: kadulle kasattuja jäteröykkiöitä, valtavia annoksia roskaruokaa ja Suomen mittakaavaa paljon räikeämpää epätasa-arvoisuutta. Rentoutumisessa Petra ottaa mallia sisarestaan Kiirasta, siis ihmisestä, joka olisi ennen päässyt arvosijoille ylisuorittamisen SM-kisoissa.

”Luonto on Kiiralle tärkeää, ja New Yorkissakin hän menee usein mihin tahansa puistoläntille istumaan ja rauhoittumaan. Tänne muutettuani huomaan itsekin kaipaavani enemmän puhdasta ilmaa ja avaraa luontoa”, Petra toteaa.

Kiira taas ihailee siskonsa tasapainoisuutta ja empaattisuutta.

”Kun minä pohdin omissa sfääreissä elämän isoja kysymyksiä, Petra tarkkailee, onko kaikilla huoneessa olijoilla hyvä olla tai miettii, mitä ostaisimme mummille synttärilahjaksi.”

Yhdessä asumisen tavoite on, että sisarukset oppivat jotain toisiltaan. Kiira muistuttaa Petraa arjen pienten ilojen merkityksestä ja Petra Kiiraa olemaan rehkimättä liikaa.

Lue myös:

Kiira Korpi-Borges ja Petra Wettenranta: ”Puhumme kaikesta paitsi seksijutuista”

Kiira Korpi: ”Asenteeni oli vaarallinen – tein menestymisestä pakkomielteen”

Kiira Korpi painonsa tarkkailusta: ”Kehoni näytti hyvältä vaikka olin oikeasti rääkätty”

teksti Anni Nissi
kuvat Juha Mustonen
tyyli Sofia Oksanen
Tilaa Elle

Seuraa Elleä