Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Näin alkoholi vaikuttaa ihoosi – listasimme juomat, jotka joutavat boikottiin

26.11.2018

Joulu lähenee ja pikkujoulukausi on nyt parhaimmillaan. Perheillallisia, ystäviä ja illanistujaisia, usein näitä kaikkia yhdistää yksi asia – alkoholi.

Pikkujouluaamiaisella muutama mimosa, lounaalla lasi proseccoa ja alkuiltaan lämmikkeeksi glögiä, Baileysistä puhumattakaan. Oletko koskaan ajatellut, mitä alkoholi tekee ihollesi? Voimme paljastaa – ei hyvää. Jos haluat säilyttää ihon kuulaana pikkujoulukauden jälkeenkin, kehotamme lukemaan lisää alta.

Onko alkoholi oikeasti pahasta iholle?

Sisäisesti nautittuna alkoholi on yksi eniten ihoa vahingoittavista tekijöistä. Se huonontaa maksan toimintaa, heikentää vastustuskykyä, häiritsee hormonitoimintaa, aiheuttaa vaurioita solutasolla, vaikuttaa insuliinin toimintaan ja vanhentaa. Ja jos siinä ei vielä ollut tarpeeksi, alkoholi myös kuivattaa kehoa. Kun solut eivät saa tarpeeksi vettä, iho näyttää nopeasti väsyneeltä ja samealta.

5 x mitä alkoholi tekee iholle?

1. Kuivuminen

Alkoholi kuivattaa koko kehoa ja samalla myös ihoa. Kun iho pääsee kuivumaan, sen uudelleen kosteuttaminen on hankalampaa. Kun iho ei ole tarpeeksi kosteutettu, juonteet ja rypytkin tulevat näkyviin selkeämmin ja iho näyttää samealta.

2. Turvotus

Alkoholi aiheuttaa kehossa tulehdustilan, mikä näkyy hyvin nopeasti iholla punoituksena ja turvotuksena.

3. Epäpuhtaudet

Lähes kaikki alkoholijuomat sisältävät runsaasti sokeria. Erityisesti valkoviinissä, siidereissä ja cocktaileissa on sokeria huomattava määrä. Mikäli sinulla on tapana hemmotella itseäsi makealla siiderillä tai margaritoilla, älä ihmettele, jos kasvoilla näkyy epäpuhtauksia. Alkoholin vaikutuksesta veren sokeripitoisuus kasvaa ja solut ikään kuin kiteytyvät. Solut eivät myöskään enää jousta entiseen tapaan, joten ihokaan ei näytä niin täyteläiseltä ja kimmoisalta.

4. Hormonitoiminnan häiriöt

Alkoholin sisältämä sokeri voi käynnistää insuliinivasteen ja nostaa insuliinin määrää kehossa. Tällä on negatiivisia vaikutuksia kilpirauhaseen ja sukupuolihormonitoimintaan, mikä taas aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa, joka johtaa helposti iho-ongelmiin.

5. Mikrobiomiston häiriöt

Alkoholi vaikuttaa elimistössämme luonnollisesti eläviin hyviin bakteerieihin – mikrobiomistoon. Alkoholi kuluttaa erityisesti suolistomme mikrobiomistoa. Mikrobiomisto säätelee normaalia immuunijärjestelmäämme, joka vaikuttaa ihomme kuntoon, kuten allergisiin ihottumiin.

5 x vältä näitä juomia

1. Cocktailit

Hedelmäsokeria, siirappia ja oikeaa sokeria. Sisältämänsä sokerimäärän ja alkoholin vuoksi cocktailit aheuttavat elimistössä tulehdustilan. Kehon tulehdustila saa iholla aikaan herkkyyttä, epäpuhtauksia, punoitusta ja jopa soluvaurioita. (Kotimatkalla nautittu pizza ei myöskään auta asiaa: kun alkoholin lisäksi nauttii suolapitoisia herkkuja, elimistöön kertyy ylimääräisiä nesteitä, mikä saa kasvot näyttämään turvonneilta.) Myös valmiit cocktailsekoitukset sisältävät suuren sokerimääränsä lisäksi haitallisia väri- ja säilöntäaineita.

2. Punaviini

Punaviini aiheuttaa kehossa verisuonten laajenemista, mikä näkyy punoituksena. Lisäksi se vapauttaa histamiinia, joka lisää punoitusta ja kuumotusta iholla. Jos kärsit ruusufinnistä, kannattaa ehdottomasti kiertää punaviini mahdollisimman kaukaa.

3. Valkoviini

Valkoviinissä on runsaasti sulfiitteja, jotka aiheuttavat ihoärsytystä. Sulfiittien lisäksi makeahkoissa valkoviineissä on myös melko korkea sokeripitoisuus.

4. Vodka + energiajuoma

Vodka yksinään on ehkä vähiten iholle haittaa aiheuttava alkoholijuoma, mutta yhdessä energiajuoman kanssa se on yksi pahimmista vaihtoehdoista iholle. Korkea määrä kemikaaleja, kofeiinia ja sokeria aiheuttavat tulehdustilan kehossa ja saavat iholla aikaan ärsytystä. Kofeiinin ja alkoholin yhdistelmä on erityisen haitallinen veren sokeripitoisuudelle: kombo stimuloi stressihormonia, mikä näkyy myös iholla. Kaiken lisäksi energiapitoiset juomat häiritsevät unen laatua – lieneekö tarpeen edes mainita, että väsymys paistaa myös ihosta.

5. Prosecco

Tämä rakastettu kuplajuoma sisältää runsaan sokerimääränsä lisäksi säilöntä- ja lisäaineita. Mikä pahinta – sitä on helppo juoda, ja sitä on tapana juoda paljon!

 

Jo kolme drinkkiä riittää siihen, että iho näyttää väsyneeltä, veltostuneelta ja samealta.

 

Kuinka nopeasti alkoholi vaikuttaa ihoon?

Alkoholin vaikutuksen ihossa huomaa 24 tunnin kuluttua sen nauttimisesta. Jo kolme drinkkiä riittää siihen, että iho näyttää väsyneeltä, veltostuneelta ja samealta. Etenkin aknesta ja ruusufinnistä kärsivä saa helposti lisää epäpuhtauksia.

Kuinka kauan alkoholin vaikutuksista kestää palautua?

Toisille palautumiseen riittää kolmekin päivää, ihon kunnosta riippuen. Kolme päivää ilman alkoholia antaa maksalle aikaa suodattaa ja tuhota alkoholia, sokeria ja muita haitallisia aineita.

Mitä alkoholin uuvuttamalle iholle voi tehdä?

Lisää ihonhoitorutiineihisi retinolia eli A-vitamiinia. Se auttaa ihon soluja uusiutumisprosessissa, jota alkoholin nauttiminen on aiemmin häirinnyt. Alkoholin aiheutamia iho-ongelmia vastaan taistellessa kannattaa käyttää kasvipohjaisia öljyjä ja tuotteita, jotka sisältävät hyvin kosteutta sitovia aineita, kuten hyaluronihappoa. Äläkä unohda veden juontia! Vähintään kaksi litraa sitruunalla maustettua vettä päivässä antaa maksalle toimintasysäyksen.

Onko alkoholista mitään hyötyä iholle?

Ei. Suurin osa tietää punaviinin olevan antioksidanttista, ja antioksidantit ovat hyväksi iholle. Punaviinin ystäville tiedoksi: se sisältää niin paljon alkoholia ja sokeria, että antioksidanttien hyödyt kumoutuvat hetkessä.

Lähde: ELLE UK

Lue myös:

Seerumit testissä – valitse näistä omalle ihollesi sopivin

Pitääkö tissuttelusta huolestua?

Miksi tauko juomisesta tuntuu siltä kuin elämä pysähtyisi?

teksti Ida Suntio
kuva Fotolia
Tilaa Elle

Seuraa Elleä