Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

11 asiaa, joita et tiennyt muotiviikoista

05.04.2018

15 sekunnin asuvaihtoja, jetlag-kasvohoitoja ja miinuksen puolelle jääviä palkkakuitteja – ja toisaalta vuoden upeimmat tyylifestivaalit. Kaikkea sitä ovat muotiviikot. Nappaa bäkkäripassisi ja kurkista verhojen taakse.

Osa näytöksissä käytetyistä meikeistä saattaa tulla markkinoille vasta kuukausien päästä – jos koskaan.

1. Pelastava pikakaunistus

Mallien iho on kovalla koetuksella, syynä raskaat näytösmeikit ja lentomatkat kaupungista toiseen. Kovan paineen alla työskentelevät hius- ja meikkitaiteilijat ovat mestareita karistamaan todisteet silloin, kun iho on kaikkea muuta kuin mallikas. Takahuonetaikoja tapahtuu minikasvohoitojen eli quick fixien muodossa. Niissä kauneusammattilaiset tekevät huolellisen meikinpoiston ja levittävät kasvoille kosteuttavia kangasmaskeja ja lämpimiä kasvopyyhkeitä. Tämän jälkeen työ viimeistellään kasvosuihkeella. Minihoitoja sponsoroivat eri ihonhoitosarjat.

2. Tasapohjat kunniaan

Korkokenkien käyttö takahuoneessa on kuin huono vitsi. Esiripun takana, satojen jatkojohtojen vuoraamalla lattialla kipittävät multitaskauksen supersankarit: hius- ja meikkitaitelijat, mallit, pukijat, harjoittelijat, valokuvaajat, teknikot, PR-henkilöt ja monet muut muotiviikkoahertajat, jotka eivät näe sänkyjään viikkoihin. Lenkkarit, buutsit ja muut tasapohjaiset tepastimet ovat arkinäky takahuoneissa. Malleilla voi olla näytöspäivinä myös castingeja, mutta niissä tarvittavat korkkarit kulkevat mukana repussa.

3. Hiljaisia taltioijia

Takahuoneissa voi bongata muotikuvittajia, jotka sauhuavilla lyijytäytekynillä taltioivat muotihetkiä paperille. Nimekkäitä kuvittajia näkyy myös näytöslavan puolella kutsuvieraiden joukossa.

4. Suunnittelu kannattaa

Mallit vaihtavat näytösasunsa toiseen vain noin 15 sekunnissa. Siksi vaatesovituksissa käydään yleensä näytöstä edeltävinä päivinä, minkä jälkeen suunnittelijat käyvät läpi pilkuntarkat ohjeet pukijoiden kanssa – jokaisella saumalla ja napilla on tarkoituksensa. Tämä helpottaa h-hetkeä, koska näytöspäivänä mallien valmistautumiseen menee muutenkin keskimäärin kaksi tuntia. Valmistautumiseen lasketaan meikin, tukan ja kynsien teko sekä vaatteiden viimeiset hienosäädöt.

5. Vain henkarit jäljellä

Näytöksen jälkeen takahuone tyhjenee salamannopeasti, koska paikalle saapuu seuraavan muotibrändin tiimi. Takahuoneen organisoidussa kaaoksessa mallit juoksevat seuraavalle keikalle, ja stailaustiimi iskee purnukat matkalaukkuihinsa mahdollisimman järjestelmällisesti. Siksi kutsuvierasyleisön kannattaa suunnata heti näytöksen jälkeen ulos, jos mielii napata katutyylikuvia malleista.

 

Tiesitkö, että yksittäisen muotiviikkonäytöksen kustannukset voivat pyöriä kuusinumeroisissa summissa, tai hipoa miljoonia. Näytöstilan vuokraamisen lisäksi varoja käytetään muun muassa PR:ään, somistukseen ja castingeihin.

 

6. Hän on täällä

Suosituimmat näytösmallit saapuvat takahuoneeseen usein viimeisinä, sillä heidän aikataulunsa ovat täyteen ahdatut kovan kysynnän vuoksi. Tähtimallit ovat näytöksen keskipisteitä, ja heidän lookistaan huolehtivat päämeikkitaiteilijan luotettavimmat alaiset, jotka toistavat päämeikkitaiteilijan opettaman meikin rivityönä.

Tyypillisesti kestää noin puoli tuntia, ennen kuin kaikki kutsuvieraat ovat istuutuneet. Suurimmat starat saapuvat viimeisenä. Itse näytös on ohi kymmenessä minuutissa.

7. Ken kutsun saa

Tiesitkö, että 40-luvun alussa muotiviikot tunnettiin nimellä pressiviikot? Muotiviikot ovat edelleen ammattitapahtumia, joihin kutsutaan lehdistön lisäksi sisäänostajia, stailisteja, julkisuuden henkilöitä ja somevaikuttajia, jotka pystyvät tavalla tai toisella nostamaan brändien tunnettavuutta. Alalla on yleistä, että osa eturivipaikan saaneista superjulkkiksista saapuu näytökseen mainossopimusta vastaan.

Kuka tahansa muotifani voi päästä osaksi näytössirkusta tiedustelemalla harjoittelu- tai vapaaehtoispestejä valmistajilta tai muodin PR-toimistojen tapahtumatiimeistä. Jos se ei yrityksistä huolimatta onnistu, saavu näytöskaupunkiin inspiroitumaan ja nauttimaan tunnelmasta. Muotiviikkojen aikana on paljon kaikille avoimia oheistapahtumia.

Takahuoneessa tuoksuu kemikaalicocktail: misellivesi, kynsilakanpoistoaine, hiuslakka ja kosteusvoiteet.

8. Salonkikelpoinen takahuone

Mallien hiukset ovat kovalla koetuksella, kun niitä stailataan raudoilla, hiuslisäkkeillä ja muotoilutuotteilla parhaimmillaan neljä kertaa päivässä. Onneksi takahuoneessa tehdään tukkataikoja. Kuivat rasittuneet hiukset saa feikattua kosteutetun näköiseksi näin: Kastele hiukset kevyesti, föönaa melkein kuiviksi. Lisää rakennesuihketta lämpimiin käsiin ja haro se hiuksiin sen sijaan, että suihkuttaisit tuotetta suoraan tukkaan. Lopuksi tuputtele hiusöljyä latvoihin. Mallitoimistot kannustavat malleja levittämään hiusöljyä myös ennen nukkumaanmenoa.

9. Arkistokappaleita

Vaikka malli kantaa näytöksessä mitä henkeäsalpaavinta mekkoa, hän harvoin saa sen omakseen. Takahuoneessa vaatekappaleet pakataan pois heti näytöksen jälkeen. Muotitalot tarvitsevat näytöskappaleita vielä usean kuukauden ajan myyntejä ja muotikuvauksia varten. Sen jälkeen vaatteet arkistoidaan.

Vaatesuunnittelijat ohjeistavat näytöksen pukijat jokaista sauman ja soljen paikkaa myöten.

10. Muotiviikot = velkaviikot

Aloittavien mallien palkkiot maksetaan usein vaatteina. Tämä johtuu siitä, että alalla ajatellaan olevan kahdenlaisia töitä: kaupallisia rahatöitä ja imagotöitä, jotka maksetaan vain vaatteilla ja näkyvyydellä. Myös monet hius- ja meikkitaiteilijat ja stailistit jäävät muotiviikoista miinukselle, kun he maksavat itse lentolippunsa ja majoituksensa. Muotiviikot ovat rahallisesti tuottoisia vain nimekkäille muotiammattilaisille, muut ovat mukana portfolion vuoksi. Näytösten aiheuttama velkaantuminen on alan tekijöiden keskuudessa yleistä, ja siksi monet suosivatkin kaupallisia töitä, kuten lookbook- tai muotilehtikuvauksia.

 

Tiesitkö, että muotiviikot ovat rahallisesti kannattavia vain nimekkäille muotiammattilaisille, muut ovat mukana vain portfolion vuoksi.

 

Näytöksissä voi olla paljon odottelua. Usein mallit vetäytyvät omiin oloihinsa ja somettavat.

11. Tarkan markan välipalat

Käytännössä kaikki ovat muotiviikoilla kuolemanväsyneitä. Kun nukkuminen jää vähälle ja syöminen on epäsäännöllistä, on vedenjuonti tärkeää. Takahuoneissa yleinen näky onkin smoothiet tai mallien vesipullot, joiden sisällä on sitruunaa tai kurkkua. Jos aikataulu suo, niin bäkkärin välipalapöytä pelastaa päivän – niiden tarjoilut leivoksineen ja sämpylöineen tosin ovat harvoin terveellisimmästä päästä. Ja kaikkihan tietävät, että parhaimmat jutut ja naurut syntyvät ruoan äärellä!

Konkarit kertovat: mieleenpainuvin muisto muotiviikoilta

”Olin ensimmäistä kertaa Lontoon muotiviikoilla seitsemän vuotta sitten ja sain kutsun Mulberryn näytöksen jälkeiseen after partyyn, joka oli hotelli Claridge’sissä. Muistan edelleen, kun Kate Moss saapui kukkasilla koristeltuun tilaan ystäväjoukkonsa kanssa – kaikki näytti täydelliseltä.” Kampaaja Sanni Syd

”Pari vuotta sitten olin ehdolla Givencyn kevätnäytökseen Lookini ei ollut edeltävänä iltana valmis, joten nukuin puhelin äänellisenä siltä varalta, että minut hälytetään keskellä yötä sovitukseen. Soitto tuli puoli viideltä aamulla, ja riensin ateljeelle. Sovitus oli nopeasti ohi, ja bäkkärillä piti olla aamukymmeneltä. En mennyt takaisin nukkumaan.” Malli Saara Sihvonen

”Ensimmäinen työkeikkani muotiviikoilla oli Fendin näytös vuonna 2013. Käteni tärisivät ja tuntui, että kaikki meikkaajan taitoni olivat unohtuneet. Onneksi penkkiin istahtikin ihana Suvi Koponen ja kaikki meni todella hyvin. Nyt osaan jo nauttia näytösten huumaavasta tunnelmasta.” Meikkitaiteilija Piia Hiltunen

Lue myös:

Ensikertalaisen kymmenen oivallusta New Yorkin muotiviikolta

Huippumalli Saara Sihvonen: 5 totuutta mallimaailmasta

Kynsiguru kertoo, miten glitterlakat irtoavat kiireessä

Teksti
Kuvat Imaxtree
Tilaa Elle

Seuraa Elleä