Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Rutiinien orjat

30.05.2019 Ei kommentteja

Olemme rutiiniemme ja riippuvuuksiemme orjia. Toisaalta haluamme niistä eroon, mutta niistä irtautuminen on vaikeaa. Ne pitävät meitä otteessaan, osin omasta halustamme.

Usein rutiinit helpottavat elämää. Emme tarvitse juuri lainkaan aivokapasiteettia tiettyjen asioiden suorittamiseen. Kuljemme autopilotilla läpi elämän, tehden asiat aina täsmälleen samalla tavalla. Tehden aina samat virheet, edes huomaamatta niitä virheiksi.

Rutiinit antavat aivoille käskyn levätä, ne johdattavat asiasta toiseen. Esimerkiksi herätyskello aktivoi puuron keittämiseen. Puuron syöminen Hesarin ääreen rauhoittumiseen. Rauhoittuminen ainaiseen kiireeseen, sillä se herätyskello soi aina liian myöhään. Jokaikinen aamu sama tarina, kuin päiväni murmelina.

Sanotaan, että aivoilla kestää noin 60 päivää uuden asian muuttamiseksi rutiiniksi. Turvavyön kiinnittämistä tai ruokakaupan ostosreittiä ei edes tule ajatelleeksi rutiinina. Usein rutiinit ovat hyvä asia, stressitaso pysyy matalammalla, kun aivoja ei tarvitse rasittaa ihan jokaisella toiminnolla. Tietyt päivittäiset toiminnot pystyy suorittamaan marsun aivokapasiteetilla, jolloin sitä kapasiteettia (toivottavasti) jää myös vaativampaankiin toimintaan.

Joskus taas rutiinit voivat ohjata väärään suuntaan. Kun tietyistä huonoista tavoista tulee rutiineja, voivat ne muuttua riippuvuuksiksi. Monet tavat, ne kaikkein huonoimmatkin, ovat usein tiedostamattomia. Kynsien pureskelu stressaantuneena, kännykän pakonomainen räplääminen tai alkoholin muka rauhoittava vaikutus. Riippuvuutta aiheuttava toiminta tuottaa jollain tasolla mielihyvää. Riippuvuuden kuitenkin erottaa rutiinista se, että riippuvuus  vahingoittaa jollain tapaa itseä tai muita.

Nykymaailma normalisoi addiktoivan käytöksen, oli se sitten alkoholin liikakäyttö tai ylenmääräinen työnteko. Tänä päivänä kun meillä kaikilla on jonkin sortin riippuvuus (josta ei puhuta oikealla nimellä), ei kukaan näe siinä mitään väärää. Sanaan riippuvuus liittyy myös raskas lataus, minkä vuoksi jonkin asian leimaaminen riippuvuudeksi tekee siitä heti dramaattisen kuuloisen, mikä taas tekee asian kohtaamisen astetta vaikeammaksi.

Jos kuljet koko elämäsi autopilotilla, et luultavasti ole lopulta siellä missä tahdot.

Mekko: COS
Laukku: Balenciaga
Kengät: Fendi
Panta: Zara

Kuvat: Minna Barbunakis

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toimitus suosittelee

Tilaa Elle

Seuraa Elleä