Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Pieni materiaaliopas

21.12.2014 6 kommenttia

Edullisimmissakin liikkeissä on nykyään hyviä ja laadukkaita vaatteita. Pitää vain osata etsiä ja tutkia materiaalimerkintöjä. Miehelläni menee hermot kun ruokakaupassa kyttään raaka-ainemerkintöjä ja vaatekaupoissa käännän vaatteet ympäri, jotta näen mistä ne on tehty. Raaka-aineet ja materiaalit merkitsevät. Ei auta vaikka vaate olisi hienosti suunniteltu ja leikattu, jos se on hiostava, sähköinen, vaikeasti pestävä tai nyppyyntyy parin käytön jälkeen.

LUONNONKUIDUT

Ruoassa suosin luomua ja tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän raaka-aineita. Sama pätee vaatteisiin. 100% silkki, villa, kashmir, puuvilla ja pellava toimivat aina. Luonnonmateriaalit hengittävät, kestävät ja tuntuvat iholla hyviltä. Toisaalta niissäkin on eroja. Kaikki nahat eivät todellakaan ole samanlaatuisia. Sen huomaa kun hypistelee todella laadukasta nahkalaukkua. Yksi ongelmistani onkin ainainen “hypistely”. Sen uhriksi joutuvat vaatekauppojen lisäksi ystäväni, joiden päällä olevia vaatteita koskettelen alituisesti.

MUUNTOKUITUISET MATERIAALIT

Pidän myös joistain muuntokuituisista materiaaleista, kuten viskoosista ja modaalista, joiden perus raaka-aine tulee luonnosta (toki kuitenkin pitkälle jalostettuna). Ne kestävät käyttöä, pesuja ja laskeutuvat kauniisti. Varsinkin sekoitettuna luonnonmateriaaleihin ne toimivat todella hyvin. Esimerkiksi puuvillaan sekoitettu modaali tekee kankaasta pehmeämpää. Viskoosi kestää hyvin kulutusta, mutta rypistyy ja kutistuu helposti, joten sen peseminen on oma taitolajinsa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tencel (entinen Lyocell), jonka raaka-aine saadaan eukalyptuksesta, on yksi suosikkimateriaaleistani. Se on korkealaatuinen ja paksun silkin tuntuinen materiaali, joka ei rypisty ja hengittää samalla siirtäen kosteuden pois iholta. Se säilyttää värinsä hyvin ja on luonnostaan antibakteerinen. Tencelin valmistusprosessi on myös ympäristöystävällisempi kuin monien muiden, sillä kuidun valmistuksessa käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen. 

Sitten on tietenkion hamppu, jolla on erittäin hyvä kosteudensitomiskyky, mutta joka on aika karkeaa. Tai bambu, joka on erittäin miellyttävä iholla, mutta nyppyyntyy helposti. Se on myös allergisoimaton, joten sopii hyvin myös herkkäihoisille. Molempia käytetäänkin yleensä sekoitettuna jonkun muun materiaalin kanssa.

SYNTEETTISET KUIDUT

Sitten ovat synteettiset kuidut, jotka ovat vaatemaailman eineksiä. Polyesteri, polyamidi ja akryyli, ovat niminäkin jo sellaisia, että yleensä yritän pysyä niistä kaukana. Ne hiostavat, nyppääntyvät ja mikä pahinta eivät maadu, koska ovat periaatteessa muovia. Akryyliä käytetään paljon neuleissa, mutta en ostaisi sitä varsinkaan lapselle sen paloherkkyyden takia. Polyesteri on myös hyvin kestävää, mutta se taas nyppyyntyy yleensä jo ensimmäisessä pesussa. Toki synteettisissä kuiduissakin on joitain hyviä puolia, varsinkin käytettynä luonnonmateriaalien seassa, mutta kannattaa katsoa, ettei niitä ole yli 50% vaatteen materiaalista. Varsinkin herkkäihoisten kannattaa pysyä tästä kategoriasta kaukana.

Toisaalta tuleehan sitä joskus syötyä eineksiäkin, vaikka useimmiten suosiikin luomua.

Kommentit

Kommentoi
 1. Laura

  Hyvä kirjoitus. Nyt muutama vuosi myöhemmin tullut vielä ilmi tämä mikromuoviongelma, joka on taas yksi hyvä syy välttää keinokuitua. Puuvillakaan ei ole ongelmaton, mutta ainakin se maatuu. Rahaan ei voi vedota kun puuvillavaatteita saa samaan hintaan kuin akryyliakin. Ja kahden akryylineuleen hinnalla saa jo melkein yhden jossa on suurin osa luonnonkuitua. Kaupat ovat heränneet jo hieman tähän trendiin. Tai sitten itse etsin vain ne parhaat valikoimista.

 2. Maria

  Hei. Katsoin juuri vauvani haalareita, 100prossaa puuvillaa ja 100prossaa polyesteria. Mitähän tämä tarkoittaa? Poika on niin kova hikoilemaan.

  • Inka

   Päältä haalari on todennäköisesti puuvillaa, mutta haalarin vuori on sitten polyesteriä mikä tekee vauvallasi sen hikoilun. siksi 100 ja 100.

 3. Pirkko Ahonen

  Onko elastaasi eettinen valinta?

 4. Temppu

  Olen välillä ihmeessäni tästä materiaalihässäkästä koska saan lukea siittä miten puuvilla yms on hyviä hengittämään yms. mutta omasa käytössä kokemus taas välillä ihan toisinpin vaikka tietys keinokuidut aiheutta ihoärsytystä mutta sekin voi johtua esim. urheilukalsareiden kuminauhasta resorin sisällä kun niissä ei ole sellaista nykyaikaista joustavaa vyötäröä kuten esim. sloggi alushousuissa. Toisaalta ehkä juurikin pitäisi panostaa siihen ettei puuvillakamppeissa laita sitä vaatetta kovin paljon päällyvaatteiden alle, korkeintaan pienet kalsarit isojen alle ettei alapää kylmety…on sitä vähän pihalla näistä asioista.

 5. Mia

  Sloggit ovat tosi hiostavat. Makunsa kullakin, ostaisin kunnon puuvillapikkareita, jos niitä olisi saatavilla. Monet nykyään puuvillaksi mainitut rätit ovat joko todella huonoa puuvillaa tai jotain muuta. Minulle se 5 tai 9 % elastaania tms. joustavaa aiheuttaa kutinaa ja hiostaa. Esim. hyvästä puuvillasta tehty t-paita hiostaa tietysti helteellä sekin, mutta ei paljon verrattuna keinokuituvaatteisiin, jos se on sopivan väljä. Vaate mallia makkarankuori kiertyy ja hiostaa kellä vain. Pikkareiden kuminauha nauhakujassa on hyvä juttu -sen voi vaihtaa eikä tarvi heti heittää pikkareita roskikseen, jos kuminauha katkeaa. Tosin voi olla, että moni ei nykyään edes osaa vaihtaa kuminauhaa – vetoketjusta puhumattakaan.
  Minusta hyvästä puuvillasta valmistetut vaatteet ovat selvästi vähentyneet parin viime vuoden aikana.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toimitus suosittelee

Tilaa Elle

Seuraa Elleä