Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Pieni materiaaliopas

21.12.2014 Ei kommentteja

Edullisimmissakin liikkeissä on nykyään hyviä ja laadukkaita vaatteita. Pitää vain osata etsiä ja tutkia materiaalimerkintöjä. Miehelläni menee hermot kun ruokakaupassa kyttään raaka-ainemerkintöjä ja vaatekaupoissa käännän vaatteet ympäri, jotta näen mistä ne on tehty. Raaka-aineet ja materiaalit merkitsevät. Ei auta vaikka vaate olisi hienosti suunniteltu ja leikattu, jos se on hiostava, sähköinen, vaikeasti pestävä tai nyppyyntyy parin käytön jälkeen.

LUONNONKUIDUT

Ruoassa suosin luomua ja tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän raaka-aineita. Sama pätee vaatteisiin. 100% silkki, villa, kashmir, puuvilla ja pellava toimivat aina. Luonnonmateriaalit hengittävät, kestävät ja tuntuvat iholla hyviltä. Toisaalta niissäkin on eroja. Kaikki nahat eivät todellakaan ole samanlaatuisia. Sen huomaa kun hypistelee todella laadukasta nahkalaukkua. Yksi ongelmistani onkin ainainen “hypistely”. Sen uhriksi joutuvat vaatekauppojen lisäksi ystäväni, joiden päällä olevia vaatteita koskettelen alituisesti.

MUUNTOKUITUISET MATERIAALIT

Pidän myös joistain muuntokuituisista materiaaleista, kuten viskoosista ja modaalista, joiden perus raaka-aine tulee luonnosta (toki kuitenkin pitkälle jalostettuna). Ne kestävät käyttöä, pesuja ja laskeutuvat kauniisti. Varsinkin sekoitettuna luonnonmateriaaleihin ne toimivat todella hyvin. Esimerkiksi puuvillaan sekoitettu modaali tekee kankaasta pehmeämpää. Viskoosi kestää hyvin kulutusta, mutta rypistyy ja kutistuu helposti, joten sen peseminen on oma taitolajinsa.

Tencel (entinen Lyocell), jonka raaka-aine saadaan eukalyptuksesta, on yksi suosikkimateriaaleistani. Se on korkealaatuinen ja paksun silkin tuntuinen materiaali, joka ei rypisty ja hengittää samalla siirtäen kosteuden pois iholta. Se säilyttää värinsä hyvin ja on luonnostaan antibakteerinen. Tencelin valmistusprosessi on myös ympäristöystävällisempi kuin monien muiden, sillä kuidun valmistuksessa käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen. 

Sitten on tietenkion hamppu, jolla on erittäin hyvä kosteudensitomiskyky, mutta joka on aika karkeaa. Tai bambu, joka on erittäin miellyttävä iholla, mutta nyppyyntyy helposti. Se on myös allergisoimaton, joten sopii hyvin myös herkkäihoisille. Molempia käytetäänkin yleensä sekoitettuna jonkun muun materiaalin kanssa.

SYNTEETTISET KUIDUT

Sitten ovat synteettiset kuidut, jotka ovat vaatemaailman eineksiä. Polyesteri, polyamidi ja akryyli, ovat niminäkin jo sellaisia, että yleensä yritän pysyä niistä kaukana. Ne hiostavat, nyppääntyvät ja mikä pahinta eivät maadu, koska ovat periaatteessa muovia. Akryyliä käytetään paljon neuleissa, mutta en ostaisi sitä varsinkaan lapselle sen paloherkkyyden takia. Polyesteri on myös hyvin kestävää, mutta se taas nyppyyntyy yleensä jo ensimmäisessä pesussa. Toki synteettisissä kuiduissakin on joitain hyviä puolia, varsinkin käytettynä luonnonmateriaalien seassa, mutta kannattaa katsoa, ettei niitä ole yli 50% vaatteen materiaalista. Varsinkin herkkäihoisten kannattaa pysyä tästä kategoriasta kaukana.

Toisaalta tuleehan sitä joskus syötyä eineksiäkin, vaikka useimmiten suosiikin luomua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

Tilaa Elle

Seuraa Elleä

[ap_instagram_slider]