Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Ayurveda – elämäntieto

18.05.2015 Ei kommentteja

AYURVEDA PÄHKINÄNKUORESSA

Ayurveda on intialainen, vanhin säilynyt ja yhä käytössä oleva terveydenhoitojärjestelmä, joka on pohjana monille muille järjestelmille. Se painottaa yksilöllisyyttä. Sillä se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Ihan järkeenkäypää, vaikka joku ruoka-aine olisikin terveellinen, ei se tarkoita sitä, että se sopisi kaikille.

Ayurvedan ajatusmaailma poikkeaa aika paljon länsimaisesta lääketieteestä, joka keskittyy enemmänkin oireiden hoitamiseen, kuin sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sen tavoitteena on saada kaikki elämän tärkeät osa-alueet tasapainoon. Sosiaaliset suhteet, henkinen kasvu, liikunta ja ruokavalio – kaikki nämä vaikuttavat sekä kehoon, että mieleen.

DOSHAT

Ayurveda jakaa ihmiset kolmeen eri kehotyyppiin eli doshaan, sekä niiden sekoituksiin. Kolme pääkehotyyppiä ovat Pitta (tuli), Vata (ilma) sekä Kapha (vesi). Se mikä dosha hallitsee, määrittää sen millainen ruokavalio, liikunta ja päivittäiset rutiinit sopivat juuri itselle, sekä myös sen mille sairauksille ihminen on altis. Sen avulla pystyy ennaltaehkäisemään omalle doshalle ominaisia sairauksia, sekä ymmärtämään kuinka oman kehon aineenvaihdunta toimii.

Ayurvedan mukaan oma keho kyllä tietää mikä sille on hyväksi. Tämä taito on vain erittäin häiriintynyt nykypäivän stressaavassa ja nopeatempoisessa maailmassa. Ayurveda antaakin ohjeita kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan, tavoitteena tasapainottaa kehoa, mieltä ja sielua. 

OMA KEHOTYYPPI – OHJEET

Tutustuin Ayurvedaan tarkemmin noin kuukausi sitten. Kävin Suryassa Dr. Pardamanin vastaanotolla kuulemassa enemmän mistä on kyse. Konsultaatio alkoi sillä, että Pardaman kokeili pulssiani ja esitti liudan kysymyksiä. Suhtauduin aluksi ehkä hieman skeptisesti, kunnes Pardaman selitti tarkemmin mistä Ayurvedassa on kyse sekä päätteli oman kehotyyppini ja tiesi terveydestäni paljon asioita joita en ollut kertonut.

Oma doshani on vahvasti Pitta (mukana vähän Vataa). Eli elementtini on tuli, joka vastaa aineenvaihdunnasta, rauhasten toiminnasta ja kehon lämmöstä. Mikä taas tarkoittaa, että minussa on tulta jo tarpeeksi, eikä sitä tarvitsisi lisätä enää yhtään. Ohjeena olikin jättää pois kaikki tuliset, karvaat ja mausteiset ruoat, kuten chili, inkivääri, sitrushedelmät ja sipulit. Kuten myös happamat maut, joista valitettavasti koostui melkein koko ruokavalioni eli marjat, jogurtit, pähkinät. Myöskään punainen liha ei sovi Pittalle, mutta onneksi kana, kalat ja äyriäiset ovat sallittuja. Itse kun en pysty kokonaan siirtymään kasvisruokaan.

Onneksi kuitenkin sallittujen ruoka-aineiden lista oli ihan yhtä pitkä kuin vältettävienkin. Pardaman painotti, että ohjeissa pitäytyminen ei saa olla liian stressaavaa, joten niistä on lupa hieman lipsua. Hän käyttää kuulemma samaa 80/20 sääntöä, jota olen itsekin yrittänyt noudattaa. Kun syö 80%:sesti oikein, voi 20%:sesti syödä mitä vaan.

Itse ilmoitin heti alkuun, etten tule toimeen ilman kahvia tai valkoviinilasillista silloin tällöin ja sainkin luvan nauttia niistä, mutta hieman pienemmissä määrin kuin ennen. Kolme kahvikuppia päivässä vaihtui yhteen. Viinipullollinen pariin lasilliseen, heh. Myöskään marjoja en ole pystynyt jättämään kokonaan pois, sillä voin melkein tuntea niiden hyvää tekevän vaikutuksen. Joidenkin ruoka-aineiden poisjättäminen taas onnistui helpommin kuin toisten. Punainen liha, kananmuna, jogurtti, valkoinen sokeri ja vahvat mausteet ovat menneen talven lumia, ainakin suurimmaksi osaksi.

Ayurveda ottaa tosiaan kantaa muuhunkin kuin vain ruokavalioon. Pittan (kuten kaikkien muidenkin doshien) tulisi mennä ajoissa illalla nukkumaan ja herätä aikaisin aamulla. Sanoin jo heti kättelyssä, että tämä ei tule onnistumaan ja sainkin ohjeeksi mennä edes kerran viikossa kymmeneltä nukkumaan. Liikunnan tulisi olla rauhallista (mitä oma lajini ei ehkä ole), mutta tärkeintä kuulemma on yleensäkään liikkua. Meditointiakin olen yrittänyt harjoittaa säännöllisen epäsäännöllisesti.

Pardaman sanoikin, että Ayervedan tarkoituksena ei ole rajoittaa elämää tai lisätä stressiä. Joten jos menee ravintolaan syömään tai lomailen, ei juurikaan tarvitse välittää ohjeista. Jokapäiväisessä elämässä yritän pysyä suunnilleen siinä missä pitää. Koska kyseessä on elämäntapa – eikä dieetti – pitää sen mukaan pystyä elämään ilman liikoja vaikeuksia.

PUR-KAUPPA

Ayurveda on nyt maailmalla kovassa nosteessa. Helsingissä sijaitsevassa PUR-kaupasta löytyy erikoistuotteita Ayervedaan ja jopa aloituspaketti kaikille kolmelle eri kehotyypille. Paketista löytyy helppo apu Ayurveda-elämäntavan aloittamiseen. Ja jos aihe kiinnostaa, niin seuraavat kaksi viikkoa (18.-30.5) myymälässä vietetään Ayerveda-viikkoja, jolloin saatavilla on paljon infoa aiheesta, sekä esimerkiksi eri kehotyypeille kehiteltyjä smootheja.

PARANTAVAT TUOTTEET

Tärkeitä Ayurvedisiä tuotteita, jotka sopivat kaikille kehotyypeille, ja joita kaikkia saa kyseisestä PUR-kaupasta, ovat esimerkiksi iholle hyvät Neem-tabletit (tehty Neem-puun lehdistä). Neemin on monissa tutkimuksissa todettu vähentävän tulehduksia sekä tasapainottavan ja kosteuttavan ihoa sisäisesti. Sitä käytetään Intiassa erittäin paljon erilaisiin iho-ongelmiin, kuten psoriasikseen, akneen ja tulehduksiin. Itsekin olen huomannut selkeän muutoksen jo kuukauden käytön jälkeen. Ihotautilääkärin määräämä kahden kuukauden antibioottikuuri on jäänyt syömättä.

Kirkastettu voi eli Ghee sisältää elimistölle välttämättömiä Omega-3 ja Omega-9 rasvahappoja. Ghee sisältää myös yhdeksää erilaista antioksidanttia, jotka vahvistavat immuunijärjestelmän toimintaa ja helpottavat vitamiinien ja mineraalien imeytymistä. Gheetä voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Itse laiskana ruoan laittajana valitsen valmiin ostamisen. Gheellä on myös sieniä tappavia vaikutuksia ja se stimuloi lihasten kasvua. Itse käytän sitä ruoan paistamiseen ja leivän päälle. 

Kurkuma on mauste, joka sopii myös kaikille kehotyypeille ja sitä käytetään lääketieteessäkin. Kurkumalla on antioksidantti- ja antikarsinogeeninen, maksaa suojeleva vaikutus. Sillä on myös tulehduksia estäviä ominaisuuksia, jotka toimivat jopa yhtä hyvin kuin monet tulehduslääkkeet – ilman sivuvaikutuksia. Sillä sanotaan myös olevan syöpäsoluja vähentäviä ominaisuuksia. Kurkumaa on aika helppo lisätä erilaisiin ruokiin sen miedon maun vuoksi. 

Tämä oli todella pintapuolinen raapaisu Ayurvedan maailmasta, koska olen itsekin vielä täysin aloittelija. Suosittelen lämpimästi tutustumaan aiheeseen tarkemmin.

Omalla kohdalla tähän mennessä muutosta parempaan on nähtävissä vatsan toiminnassa ja ihon kunnossa, mikä ei ole ollenkaan huono alku. Kirjoittelen lisää kokemuksiani, kun pääsen hieman syvemmälle sisään tähän mielenkiintoiseen aiheeseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toimitus suosittelee

Tilaa Elle

Seuraa Elleä