Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Hyvä paha valo

23.02.2018 Ei kommentteja

Hyvää melkein kevättä kaikille. Olen kovin onnellinen siitä, että vuoden pisimmät kuukaudet (sekä kalenterin, että fiiliksen puolelta) ovat ohi. Taas näkyy valoa tunnelin päässä. Kirjaimellisesti.

Valon määrä korreloi suoraan jaksamiseen ja mielialaan. Ainakin omaani. Tänään auringon paistaessa tunsin pitkästä aikaa oloni hieman kevyemmäksi ja hengittäväni ihan vähän syvempään. Enkä taida olla yksin. Vain 15 prosenttia suomalaista ei kärsi minkäänlaisista kaamosoireista. Sen sijaan päiväntasaajan lähellä, ­esimerkiksi Filippiineillä, jossa päivä ja yö ovat yhtä pitkiä, kaamosmasennus on täysin tuntematon oire. Valolla on siis väliä.

Eikä kyse ole pelkästään valosta. Suurimman osan vuodesta sää määrittää sen, mitä voi pukea päälle. Talvisin usein unohtaa jopa itsensä paksun talvitakin alle.bKunnes valo taas koittaa ja tuo aamuihin lisää valinnanvaraa. Ei enää toppatakkeja, kiristäviä sukkahousuja tai kolhoja talvikenkiä. Tuntuu, että kun kuoriudumme kerroksistamme, niiden alta paljastuu muutakin kuin pelkät kevyemmät vaatteet. Iloiset, joskus jopa hieman hymyyn vääntyneet suut, sekä selkeästi kevyemmät askeleet.

Miksi sitten Suomessa itsemurhayrityksiä tehdään eniten huhtikuussa ja itsemurhia toukokuussa. Onko lisääntyvä valon määrä liikaa joillekin. Eikö elimistö ehdi mukaan nopeasti lisääntyvän valon määrään? Kasvaako sisäinen ristiriita siitä, että nyt pitäisi olla iloinen ja valoisa, muttei vain pysty siihen?

Toiset kokevat sään vaihtelut voimakkaammin kuin toiset. Sääherkkyys on vahvasti yksilöllistä ja osittain myös perinnöllistä. Ja sitten on olemassa ihmisiä, joilla on meteopatia eli sääherkkyys. Siihen, onko kyse tutkijoiden keksimästä sanasta ilmiölle, jota eivät vain osaa selittää, en ota kantaa.

Ja sitten on heitä, joille tällä kaikella ei ole mitään merkitystä. Sää on vain ja ainoastaan tapa jutustella kevyesti hississä. Joskus toivoisin kuuluvani heihin. Vaikka toisaalta henkinen epätasapainoni vaatii jotain, minkä piikkiin voi laittaa yhtäkkiset mielialanvaihtelut ja huonon tuulen.

Takki: Nakd
Farkut: Levis
Poolo: Andiata
Kengät: Stella McCartney
Laukku: Givenchy

 

Kurkkaa myös parhaat aurinkosuojat valoon tästä.

 

TallennaTallenna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toimitus suosittelee

Tilaa Elle

Seuraa Elleä