Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Say cheese

25.11.2018 Ei kommentteja

Hampaiden valkaisu on toimenpiteenä pieni, mutta ulkoisesti ero voi olla huomattava. Jos miettii, että käy kampaajalla esimerkiksi kahden kuukauden välein, niin kerran parissa vuodessa tehtävä valkaisu on panostuksena paljon pienempi. Meillä suomalaisilla kun on vielä luonnostaan vähän kellertävät hampaat. Iso syy siihen on paljon fluoria sisältävä hanavetemme. Se kyllä suojaa hampaita reikiintymiseltä, mutta tekee niistä samalla keltaisemmat. Tietenkin ikääntyminen ja värjäävät ruoka-aineet tuovat vielä omat lisänsä.

Vaihtoehtoja valkaisuhoitoihin on paljon, niin toimipisteiden, kuin menetelmienkien suhteen. On olemassa Halogen-valoa, UV-valoa, valkaisulusikoita, liuskoja, tahnoja…  Aika vaikeaa on tuossa viidakossa vertailla eri menetelmien tehoja tai varsinkaan niiden turvallisuutta. Valitsin Gloss-hoitolan, joka on erikoistunut hampaiden valkaisuhoitoihin. Glossin valkaisussa käytetään turvalliseksi tutkittua titaanioksidia, ja hoitoa tehostetaan tähän tarkoitukseen kehitetyllä lääketieteellisellä laservalolla. Titaanioksidi aiheuttaa kaiken lisäksi vähiten herkkyyttä hampaisiin.

Olen erittäin hammaslääkärikammoinen, joten samaan tuoliin istuminen nosti taas kylmän hien pintaan ja sykkeen taivaisiin. Onneksi pitkän linjan ammattilainen Arja Korpelainen on kärsivällinen ja jaksaa selittää (hammas)juurta jaksain mitä tapahtuu. Jopa tälläinen stressipesäke pystyi ottamaan iisisti. Itse haluan ehdottomasti käydä tällaisissa toimenpiteissä terveydenhuollon ammattilaisen luona, ettei tarvitse jälkikäteen harmitella mitä tuli tehtyä. Joissain asioissa kun halvin ei aina ole paras. Tai koskaan.

Ensimmäisenä suuhun laitetaan suoja, joka pitää kielen ja huulet pois vaalennusalueelta. Ei mikään mukavan tuntuinen vekotin, mutta onneksi käsittelyaika on melko lyhyt. Sen jälkeen ikenet suojataan tarkasti ja hampaiden pinnalle levitetään vaalennusgeeli. Geeliä aktivoidaan laservalolla kahdeksan minuuttia. Välissä huuhtelu ja sama homma kolme kertaa. Hoito on aina yksilöllinen. Esimerkiksi itselläni kulmahampaat olivat hieman tummemmat kuin etuhampaat, joten ne käsiteltiin molemmin puolin, jotta hymy olisi tasaisen sävyinen.Tärkeää on myös, että hampaat vaalennetaan tarpeeksi laajalta alueelta, ettei tuloksena ole lyhentyneen näköinen hammaskaari.

Hoidon jälkeen ei saa syödä kahteen tuntiin ja seuraavina kahtena päivänä on vältettävä kaikkia värjääviä ruoka-aineita, kuten marjoja, ketsuppia, suklaata ym. Kaikista vaikeinta oli kuitenkin olla kaksi päivää ilman kahvia. Onneksi tulitikut silmissä eivät olleet kiellettyjen aineiden listalla. Toisaalta erittäin pieni harmi ja kannattaa olla pari päivää ruoka-aineiden kanssa tarkkana, ettei pilaa lopputulosta pienen herkkuhetken vuoksi.

Lähtötilanne oli itselläni melko hyvä. Omissa hampaissa oli vain jonkin verran värjäytymiä, ja kulmahampaat olivat hieman eri sävyiset kuin muu eturivi. Silti lopputulos on huomattavasti vaaleampi.Tämänkaltainen hampaiden valkaisu sopii kaikille, vaikka suussa olisikin paikkoja tai kulumisia. Toki hammaskaluston pitää olla terve ja hammaskivet puhdistettu ennen valkaisuhoitoa. Ylläpitona auttaa värjäävien aineiden välttäminen (ei, en kuitenkaan luovu punaviinistä tai kahvista), sekä hampaiden hyvä hoito. Pähkinänkuoressa: Pese hampaat ennen aamupalaa, älä huuhtele. Aamupalan jälkeen huuhtele vedellä. Pese ja lankaa illalla, äläkä taaskaan huuhtele hammastahnaa pois. Say cheese!

Gloss hammashoitola.

Kuvat: Minna Barbunakis

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toimitus suosittelee

Tilaa Elle

Seuraa Elleä