Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Tyylimuusat, jotka muuttivat maailmaa – tunnetko jo nämä naiset?

26.08.2019

Nämä naiset olivat vaikuttajia kauan ennen blogeja ja katutyylikuvia – mutta he tekivät paljon muutakin kuin pukeutuivat taidokkaasti.

JOAN DIDION – kirjailija, toimittaja & käsikirjoittaja

KUKA: Instagram-hypestä päätellen olisi voinut ajatella, että amerikkalainen kirjailija Joan Didion, 84, aloitti uransa vuonna 2015, kun Célinen kesäkampanja julkaistiin. Juergen Tellerin kuva hymyttömästä Didionista mustassa poolossa ja aurinkolaseissa sai internetin sekaisin, mutta todellisuudessa Didionin vaikutus oli alkanut jo 1960-luvulla. Didion kirjoitti esseitään samaan tyyliin kuin romaanejaan: elegantisti, koukuttavasti ja aina tunteella – oli aiheena sitten Charles Mansonin murhakultti tai Los Angelesin vesiputkistojärjestelmä.

 

Kuva hymyttömästä Didionista aurinkolaseissa ja mustassa poolossa sai internetin sekaisin.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

VAIKUTUS: Célinen pääsuunnittelija Phoebe Philo ei ollut ainoa, jonka Didion hurmasi. Amerikan Psyko -kirjailija Bret Easton Ellis on Didionin suuri ihailija. On myös vaikeaa olla ajattelematta, millainen vaikutus Didionin Kalifornia-kuvauksilla hotellihuoneineen ja auringonvalossa kylpevine uima-altaineen on ollut Sofia Coppolan elokuviin. Entä olisimmeko nähneet Lena Dunhamin Girls-sarjaa ilman Didionin henkilökohtaisia esseitä?

TYYLI: Uransa Voguessa aloittanut Didion ottaa muodin vakavasti, ja pukeutumisen tärkeys näkyy tarkkuudessa, jolla hän kuvailee kirjojensa hahmojen vaatteita. Didionin arkimekot, bodyt ja varvastossut taas ovat täydellinen todiste siitä, miten pieni rooli vaatteilla lopulta on, kun puhutaan tyylistä. Iso osa Didionin viileydestä tulee hänen tarkkanäköisistä, elokuvallisista teksteistä, loput hienostuneen välinpitämättömästä olemuksesta. ”Style is character”, on Didion sanonut itse. Katso, jos et usko: Netflixin The Center Will Not Hold -dokumentti.

SADE – muusikko

KUKA: Nimi Helen Folasade Adu ei ehkä kuulosta tutulta, mutta Saden ja Smooth Operator -kasarihitin tietävät kaikki. Brittiläisnigerialainen soul-muusikko laulaa tosin paljon muustakin kuin selkärangattomista playboy-miehistä – olisi vähättelyä kutsua Immigrant-kappaletta hotellin aulabaarimusiikiksi. Yli 75 miljoonaa levyä myynyt Sade, 60, asuu Englannin maaseudulla ja julkaisee musiikkia, kun haluaa – edellinen levy ilmestyi vuonna 2010. Kun Saden levyä mainostettiin New Yorkissa vuosituhannen alussa, oli mainosjulisteiden päälle töhritty suurin kirjaimin bitch sings when she wants to.

VAIKUTUS: Rakastatko Drakea tai Frank Oceania? Ilman Sadea heidänkin musiikkinsa kuulostaisi todennäköisesti hyvin erilaiselta. Frank Ocean on coveroinut Saden kappaleita keikoillaan, Drake taas on tatuoinut ylävartaloonsa kaksi kuvaa Saden kasvoista – sekä tämän nimmarin. Heidän lisäkseen Saden on nimennyt vaikuttajakseen muun muassa Beyoncé, Aaliyah, Jay-Z ja Kanye West. Ei huono faniklubi.

 

Sade on todiste, että 1980-luvulla nähtiin myös tyylejä, jotka haluamme muistaa.

 

TYYLI: Sade on todiste siitä, että 1980-luvulla nähtiin myös tyylejä, jotka haluamme muistaa. Kultaiset korvarenkaat, sliipattu lettiponnari, niukat poolot ja väljät kauluspaidat muodostavat tunnistettavan lookin, joka ei ole vanhentunut päivääkään. Vaatesuunnittelua arvostetussa Central Saint Martins -taideyliopistossa opiskellut Sade pukeutuu yhä samalla tavalla. Asian todistavat harvinaiset Instagram-kuvat viime vuosilta. (Ei, Sadella ei ole Instagramia. Yhteiskuvat on julkaissut Drake, tietenkin.)

 

PINA BAUSCH – tanssija & koreografi

KUKA: ”En ole kiinnostunut siitä, miten ihmiset liikkuvat, vaan siitä, mikä liikuttaa heitä”, saksalainen tanssija-koreografi Pina Bausch sanoi ja mullisti tanssitaiteen 1970-luvulla.

VAIKUTUS: Bausch oli klassisesti koulutettu balettitanssija, mutta hänen teoksissaan ei ollut mitään tavanomaista. Lavalla ei nähty tutuja tai kovakärkisiä tossuja, vaan mekkoja, pukuja ja ihan tavallisia kenkiä. Tanssijat olivat eri ikäisiä ja kokoisia. Musiikkina soi yhtä lailla Igor Stravinsky kuin PJ Harvey. Teokset käsittelivät usein naisten ja miesten välistä suhdetta, mutta Bauschille tarinaa tärkeämpää oli tunne. Tanssijat itkivät, heittäytyivät päin tuoleja, sitten toisiaan. Mekot kastuivat ja likaantuivat mutaan. Kohtausten hypnoottinen tunnelma toi mieleen David Lynchin elokuvat. Pina Bausch kuoli syöpään 69-vuotiaana vuonna 2009. Jotain Bauschin vaikutuksesta kertoo, että hänen teoksiaan esitetään yhä ympäri maailmaa.

 

Väljiä leikkauksia, luonnonmateriaaleja ja mustaa, oli hänen tyylimantransa.

 

TYYLI: Tanssi on taiteenlajeista urheilullisin, mutta Pina Bauschin yllä ei nähty teknisiä materiaaleja. Kun Vogue teki Bauschille omistetun tyylikollaasin, juttuun oli valittu vaaleita slip dress -mekkoja, mutta todellisuudessa Bausch pukeutui sellaisiin vain lavalla. Muuten hänen tyylimantransa oli: väljiä leikkauksia, luonnonmateriaaleja ja mustaa. Bausch oli japanilaisen suunnittelijan Yohji Yamamoton muusa, ja tämä myös puvusti Bauschin teoksia. Yamamoto, kuten myös Miu Miun ja Pradan suunnittelija Miuccia Prada, ihaili Bauschia ennen kaikkea tekijänä ja sukulaissieluna – ei vain tämän ulkonäön vuoksi.

REI KAWAKUBO – suunnittelija

KUKA: Hiroshima chic, julisti lehdistö, kun japanilainen suunnittelija Rei Kawakubo perusti Comme des Garçons’n vuonna 1973. Merkistä tuli synonyymi suurille silueteille, viimeistelemättömille vaatteille ja karsitulle väripaletille. Kawakubo halusi luoda vaatteita, joita ei ollut aiemmin nähty. Se olikin tavallaan helppoa, koska hänellä ei ollut suunnittelijan koulutusta: Kawakubo opiskeli taidehistoriaa ja kirjallisuutta.

VAIKUTUS: Kawakubo haastoi muodin lisäksi muodon. Äkkiväärät mittasuhteet ja outoihin paikkoihin pehmusteilla luodut kurvit esittelivät siluetin, jota ei ollut tehty miellyttämään miesten silmää. Vaatteista puuttui usein kokomerkintä, ja oli aika, jolloin liikkeiden sovituskopeissa ei ollut peilejä, jotta ihmiset keskittyivät siihen, miltä vaate tuntui. Dover Street Market -konseptiliikkeen perustanut Kawakubo on aina halunnut puskea tavanomaisen rajoja: ”Edistystä ei tapahdu, jos asiat ovat liian helppoja.” Tätä ajattelua ihailivat muun muassa Martin Margiela ja Helmut Lang.

 

Kawakubo halusi luoda vaatteita, joita ei ollut aimmin nähty.

 

TYYLI: Kun Kawakubo toi Comme des Garçons’n Pariisiin 80-luvun alussa, häntä ja hänen mustiin pukeutuneita seuraajiaan kutsuttiin korpeiksi. Mallistot ovat muuttuneet värikkäämmiksi, jopa värikkäiksi, mutta 76-vuotias Kawakubo itse pukeutuu yhä lähinnä mustaan. Hän on kuin negatiivi värikkäitä printtejä rakastavasta jenkki-Voguen päätoimittaja Anna Wintourista. Wintourin paašikampaus on pehmeästi föönattu, Kawakubon luotisuora. Wintour suosii korkoja, Kawakubo tossuja. Muotivaikuttajia yhdistävä tekijä? Aurinkolasit, myös iltaisin.

GLORIA STEINEM – aktivisti & kirjoittaja

KUKA: Gloria Steinem tuli tunnetuksi vuonna 1963 julkaistusta artikkelista, jossa hän soluttautui tarjoilijaksi newyorkilaiselle Playboy-klubille ja joka paljasti klubilla tapahtuvan seksuaalisen häirinnän. Lehtijuttu leimasi Steinemin pitkäksi aikaa puputytöksi – kuinkas muutenkaan – mutta se ei häntä hidastanut, päinvastoin.

VAIKUTUS: Steinem oli intersektionaalinen feministi ennen kuin koko termiä oli keksitty. Hän esimerkiksi toi esiin ihonvärin ja luokkaerojen vaikutukset naisten asemaan. 1970-luvun alussa Steinem oli mukana perustamassa feminististä Ms.-lehteä, joka kirjoitti aiheista, joita ei mediassa tuolloin juuri käsitelty: aborttioikeus, palkkaerot ja naisten kokema perheväkivalta. Paljon, mutta ei tarpeeksi, on muuttunut noista ajoista. Siksi Steinem kiertää yhä maailmaa puhumassa tasa-arvon puolesta.

 

Steinem oli intersektionaalinen feministi ennen kuin koko termiä oli keksitty.

 

TYYLI: Ehkä se johtui isosta tukasta ja jättilaseista, ehkä 70-luvun hengestä, mutta Gloria Steinemissa on aina ollut hyvällä tavalla glamouria – siitäkin huolimatta, että hänen tyylinsä muodostuu pääosin ribbineuleista ja farkuista. Kuten suunnittelija Diane Von Furstenberg sanoi: ”Kuka on coolimpi ja kuka näyttää coolimmalta kuin Gloria Steinem?” Newyorkilaissuunnittelija Prabal Gurung on kertonut Steinemin innoittaneen paitsi mallistojaan, myös Gurungin omaa aktivismia vähemmistöjen ja kotimaansa Nepalin puolesta. Juuri Prabal Gurungin kevään 2018 näytöksessä Gloria Steinem istui ensimmäistä kertaa eturivissä – tai muotinäytöksessä ylipäätään. Hän oli tuolloin 83-vuotias.

Lue myös:

Nämä ovat pariisilaisen muotikuningattaren tyylisäännöt

Miten Beyoncésta tuli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista?

Oprah: ”Meditointi auttaa tajuamaan, että et ole maailman napa”

teksti Noora Nuotio
kuvat All Over Press, Getty Images ja Netflix
Tilaa Elle

Seuraa Elleä