Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Sara Karlsson: ”On hassu ajatus, että vaatteiden pitäisi aina näyttää uusilta”

25.07.2019

Kirjoittaja ja luova konsultti Sara Karlsson, 35, luopui täydellisyyden tavoittelusta kodin ja pukeutumisen suhteen.

Vietämme mieheni kanssa kesät Keski-Italiassa pienessä maalaistalossa. Pakkaamme autoon mukaan enimmäkseen kirjoja ja koiranruokaa. Olen luopunut ajatuksesta, että vaatteita pitäisi vaihdella koko ajan tai että niiden pitäisi olla sesongin mukaisia. Käytin lähes koko viime kesän yhtä puuvillatunikaa – samaa, jota käytin Suomessa talvella kotiasuna.

Minulla on tosi vähän vaatteita, käytännössä yksi vaatekaapillinen. Välillä huomaan, että lempipaitapusero ei enää ole kirkkaan valkoinen tai tennareiden pohja on kulunut puhki. Se ilahduttaa. Rakkaudella käytetty vaate on todella kannattanut tuottaa minua varten. Silloin kuuraan tennarit vielä kerran ruokasoodalla ja käytän niitä yhden vuoden lisää. On sitä paitsi hassu ajatus, että vaatteiden pitäisi aina näyttää uusilta. Hyvätkään materiaalit eivät kestä ikuisesti, vaikka niistä huolehtisi kuinka hyvin.

 

”On hassu ajatus, että vaatteiden pitäisi aina näyttää uusilta.”

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Minulle tulee aikuinen ja voimaantunut olo, kun tajuan, että voin esiintyä toistuvasti samoissa vaatteissa miettimättä, minkä vaikutelman annan. Muistelen kauhulla aikaa, jolloin muotiblogeissa lähinnä raportoitiin sitä, mitä kirjoittaja on ostanut. Pidin itsekin aiemmin lifestyle-blogia ja ajattelin, että on ekologisuutta myydä tavaroita eteenpäin nettikirpparilla. Enää en edes voisi blogata tyylistä, sillä eihän samoista farkuista voi raportoida joka viikko.

Tein pari vuotta sitten puolen vuoden vaate-detoxin. Sinä aikana huomasin, miten kaupoissa käyminen on vain tapa – samaan tapaan kuin naposteleminen. Opettelin käymään vaatekaupoissa kuin museoissa: ihastelemassa kauniita esineitä.

 

”Vaate-detoxin aikana huomasin, miten kaupoissa käyminen on vain tapa – samaan tapaan kuin naposteleminen.”

 

Luotan kohtuulliseen ja kestävään elämäntyyliin myös kodin valinnoissa. Kun kirjoitin viimeisintä kirjaani, Asioita jotka tekevät kodin, päätin lopulta jättää kirjasta kuvat kokonaan pois. Täydellisistä sisustuskuvista tulee helposti riittämättömyyden tunne.

Estetiikkani on hyvin tunneperäistä. Viimeisen parin vuoden aikana minulle on esimerkiksi päätynyt monia vaaleanpunaisia asioita. Entinen minä olisi saattanut ajatella, etteivät ne ole tarpeeksi cooleja vaatekaappiini. Nykyään en ehkä haluakaan olla cool, vaan ennemmin lämmin, spontaani tai inspiroitunut ihminen. Ylitäydellinen tai tyylipuhdas ei enää tunnu omalta.

Sara Karlsson

Vuodesta toiseen

Muistan ajan, jolloin oli kuumottavaa, jos vaate ei ollut sesongin mukainen. Nykyään olen tyytyväinen, kun huomaan valintojeni kestäneen aikaa. Tämä on neljäs kevääni Samujin silkkitopissa ja -housuissa.

kengät

Lempiparit

Käytän vain mukavia kenkiä. Tohvelisandaalit ovat Robert Clergerien, muut Célinen. Nämä ovat kaikki olleet käytössä pidempään.

kirjat

Lukupino

Luen joka päivä, ja koitan iltaisin olla vähintään tunnin ilman puhelinta ennen nukkumaanmenoa. Juhani Pallasmaan The Eyes of the Skin on ihmislähtöisen tilasuunnittelun kulttiteos, ja se oli yksi oman kirjani innoittajista.

Sara Karlsson

Höyhenen kevyt

Elän kesäisin maalaiselämää, eikä arkena edes tarvitse pukeutua. Pakkaan iltoja ja viikonloppureissuja varten muutaman edustuskelpoisen vaatteen. Forte Forten silkkihuppari ja Raquel Allegran silkkihousut ovat juuri sopivat Italian iltoihin.

paidat

Kermakakut

Ihailen naissuunnittelijoita, jotka tekevät omaa juttuaan. Vaaleanpunainen paita on Anaak-merkin, valkoinen tanskalaisen Cecilie Bahnsenin. Olin ihastellut Cecilien paitaa kaksi vuotta ennen kuin hankin sen.

laukku ja lasit

Sopivan anonyymi

Mekko on Totêmen, laukku ja aurinkolasit Célinen. Tämä on ainoa laukku, jota käytän isojen korikassien lisäksi.

luonnonkosmetiikka

Luomukaappi

Käytän pelkästään luonnonkosmetiikkaa, ja niistä enimmäkseen May Lindstromin tuotteita. Korealainen Whamisan hoitovesi on uusi löytöni.

Sara Karlsson koira

Helleunelma

Nykiläisen Loup Charmant -merkin löysin Matches-verkkokaupasta, josta ostan melkein kaikki ulkomaiset vaatteet. Tämä ohut puuvillamekko on täydellinen hellevaate, ja samanmallinen tummansininen silkkimekko toimii iltakäytössä. Kuvassa myös kultainennoutaja Hilma.

Sara Karlsson

Aamusta iltaan

Pitkä kaapumekko on tyypillisin kesäasuni. Tämä silkkimeko on Anaak-merkin, jonka idea on työllistää naisia Intiassa. Sama mekko toimii arki- ja juhlakäytössä.

Lue myös:

Vilma Bergenheim tyylistään: ”Mietin vain harvoin, mitä muut vaatteistani ajattelevat”

Huippustailisti Anna Komonen: ”Tyylini on keskeneräinen, ja niin sen kuuluukin olla”

Pariisissa asuva suomalaismalli Julia Johansen paljastaa tyylinsä salat

teksti Anni Nissi
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä