Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Pauliina Aarikka tyylistään: ”Arvostan vaatteita, joissa on jokin juju”

12.09.2019

Muotoilija Pauliina Aarikka, 60, siedättyi väreihinin lapsuudenkodissaan.

Lempivärejäni ovat aniliini, turkoosi ja kaikki iloiset sävyt. Äitini, muotoilija Kaija Aarikka siedätti minua ja sisartani Sariannaa väreihin pienestä saakka. Hän puki meitä kirkkaan keltaisiin kesämekkoihin ja muihin voimakkaisiin sävyihin. Lauttasaaren kodissamme oli 60-luvulla aniliininpunainen tapetti, jonka vieressä oli myrkynvihreät ruokasalin tuolit.

Äitini suunnitteli Aarikan tuotteiden sävymaailmoita kotona ja otti minut jo lapsena mukaan miettimään värejä esimerkiksi villahuopiin, joita Aarikka silloin valmisti. Turkoosi huopa oli suosikkini, ja sellainen minulla on yhä käytössä.

Huviani on yhdistellä erivärisiä papereita kollaaseiksi. Lopputulos on kertakäyttötaidetta, ja yleensä puran sommitelmat ja kokoan myöhemmin uuden version. Suhtaudun värikokeiluihin muutenkin rennosti: hiukset voi aina värjätä uudelleen tai seinän maalata uudelleen, jos lopputulos ei miellytä. 60-vuotisjuhliani varten värjäsin hiusteni latvat turkooseiksi.

Kirkkaiden sävyjen lisäksi pidän mustista vaatteista, joita piristän asusteilla. Sen sijaan ruskeat eivät kuulu palettiini ollenkaan. En kaipaa edes syksyllä murrettuja sävyjä vaan odotan, että kausi menisi äkkiä ohi.

Arvostan vaatteita, joissa on jokin juju. Se voi olla kuosi, joka osuu maaliin, erikoinen kaulus tai huomion kiinnittävä tasku. Tärkeintä on, että vaate saa hyvälle tuulelle, sillä fiilis vaikuttaa koko päivän mielialaan. Samoja tunteita haluan välittää omalla suunnittelutyölläni. Aloitan ideoinnin aina ongelmasta, jonka yritän ratkaista materiaalin sallimissa rajoissa: jokaisella materiaalilla on omat tapansa käyttäytyä. Kun työstän vaikkapa hopeakorua ja pääsen vauhtiin, näen koko maailman tietyn hopeakoruskannauksen läpi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haen usein inspiraatiota taidenäyttelyistä ja museoista. Henri Matisse on kestosuosikkini, mutta viime aikoina olen inspiroitunut erityisesti edesmenneen Oiva Toikan töiden kauneudesta ja Karoliina Hellbergin väreistä ja tunnelmista.

Pauliina Aarikka

Asusteilla uusiksi

Mukavuus on vaatteissa tärkeää: en pukeudu kireisiin vaatteisiin tai epämukaviin korkoihin. Feminetistä ostettu mekko on Marc Cainin, kengät ovat Camperin. Asu toimii arjessa tai sen voi asustaa juhlaan.

Pilkettä katseeseen

En ole kova shoppailemaan. Ostan vain harvoin ja tosi mieluisaa – ja sitten käytän loppuun asti. Nämä kehykset ovat kaikki kulkeneet mukanani pitkään, ja niissä on ajaton design sekä sopivasti väriä ja jujua.

Testiversio

Hopeasormus on prototyyppi Aarikalle suunnittelemastani Pässi-sormuksesta, joka tulee myyntiin syksyllä. Olen työstänyt puun ja metallien lisäksi muun muass tekstiilejä, keramiikkaa ja lasia. Suunnittelutyöllä yritän ratkaista tuotteen käyttötarkoituksen ja materiaalin luoman haasteen.

Pauliina Aarikka.

Reidarin kuosissa

Tässä Hálon mekossa on kuosina Reidar Särestöniemen maalaus ’Yössä kukkii kummat kukat’. Ostin sen Kittilästä Särestöniemen kotimuseosta. Kun edellisen kerran kävin siellä 70-luvun lopulla, taiteilija itse esitteli meille ateljeetaan. Kengät ovat Red Shoesta.

Tunnistettava tyyli

Olen suunnitellut Aarikalle koruja 33 vuotta, tällä hetkellä freelancerina. Kuvan korut ovat Aarikalle suunnittelemiani prototyyppejä, ja niistä vanhin on hopeinen kaulakoru 80-luvulta.

Äidiltä tyttärelle

Nahkatakki on äitini Kaija Aarikan vanha ja ostettu 90-luvun alussa. Väri ja malli ovat kestäneet aikaa, eikä takista näe, miten kovassa käytössä se on ollut.

Kuusikymppisen koru

Aarikan 60-vuotis-juhlamallistoon viisi vuotta sitten suunnittelemassani kaulakorussa on puu- ja keramiikkapalloja.

Kenkäihastukset

Mustien asujen kanssa valitsen usein värikkäät kengät, ja koroissa minua näkee vain harvoin. Pallokuvioiset lipokkaat ovat 10 Corso Como -kaupasta Milanosta. Pinkit kengät ovat Afrikasta, ja ne on valmistettu kierrätyspaperista.

Katse varpaisiin

Iän myötä tyylini on muuttunut koko ajan selkeämmäksi Keltaiset Archen kengät ovat Kenkäfriikistä.

Pauliina Aarikka

Putiikkiostelija

Ostan kengät ja vaatteet yleensä kivijalkaputiikeista. Haluan päästä hypistelemään ja kokeilemaan, miltä materiaali tuntuu. Vaaleansininen neule ja punaiset housut on tanskalaisen ICHIn mallistosta.

Lue myös:

Teemu Muurimäki tyylistään: ”En halua näyttää vakuutusmyyjältä”

Marimekon pääsuunnittelija Satu Maaranen: ”Uskallan tehdä asioita, koska tunnen itseni”

Asustesuunnittelija Antonia Hamberg: ”Hyödynnä kivijalkakauppojen myyjien apu”

teksti Anni Nissi
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä