Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Omenanahkaa, läskipohjakenkiä ja mummon vanhoja vaatteita – miksi muoti on juuri nyt ihan kummallista?

17.04.2019

Selvitimme, mitä ihmettä vaatekaapissasi tapahtuu juuri nyt ja miksi.

OLET TIETÄMÄTTÄSI MUOTIVAIKUTTAJA

Muotiviikkojen aikaan internet täyttyy catwalk-otoksien lisäksi näytösvieraiden asukuvista. Seuraavan sesongin kuumin trendi saattaa ihan yhtä todennäköisesti olla lähtöisin suomalaisen muotibloggajan päältä kuin Stine Goyan näytöksestä.

Syy:

Sosiaalinen media on muuttanut trendien syntytapaa. Enää ei ole yhtä auktoriteettia, joka sanelee muodin tai vain muutamaa muotikanavaa, jota kaikki seuraavat. Muoti tarjoaa vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita mieleisensä. Some mahdollistaa lukuisien eri vaikuttajien seuraamisen ympäri maailman, ja sen avulla sinäkin voit olla uusien trendien alullepanija. Monet näytöslavojen trendeistä ovatkin saaneet alkunsa esimerkiksi muotiviikkojen katumuotikuvista. Näytös­lavoilta ne leviävät valtavirtamuotiin – elitakaisin kadulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

PUKEUDUT ISOISOMUMMIN VAATTEISIIN

Teemme hankintoja yhä useammin kirpputoreilta, vintagekaupoista tai mummon ullakolta kuin ketjuliikkeistä.

Syy:

Vastareaktiona massamuodille olemme alkaneet ihannoida tuotteita, joita muilla ei ole. Haluamme meille räätälöityjä vaatteita ja etsimme ulkomaanmatkoilla uusien vaatteiden sijasta vintage- ja kirpputorilöytöjä. Arvostamme tuotteita, joilla on historia ja jollaisia ei tule heti kadulla vastaan. Vintagessa houkuttaa myös sen laadukkuus: vuosikymmenten käyttöä kestäneen vaatteen täytyy olla hyvälaatuinen.

LÄHDET TÖIHIN MIESTEN HUPPARISSA

Olemme aiempaa mukavuudenhaluisempia, ja treenivaatteista on tullut osa arkipukeutumistamme. Vaateosastojen sukupuolirajat – nehän ovat ylittämistä varten!

Syy:

Metoo-liike, keskustelu muunsukupuolisuudesta ja tasa-arvosta sekä monet muut yhteiskunnalliset ilmiöt näkyvät myös muodissa. Kun perinteinen naiskuva murtuu yhteiskunnassa, murtuu se myös näytöslavoilla. Paljasta vartalosi tai piilota se unisex-mallisten vaatteiden alle, kummin vain haluat. Tiukat raja-aidat miesten ja naisten muodin välillä ovat hälventyneet, ja esimerkiksi New Yorkin muotiviikoilla nähtiin tänä keväänä sekaisin miesten ja naisten näytöksiä.

UIKKARISI ON TEHTY MUOVIPULLOISTA

Vaateteollisuus on kekseliästä, ja nyt osataan jo valmistaa kalaverkoista lankaa, hiivasta silkkiä ja omenoista nahkaa muistuttavaa materiaalia.

Syy:

Ympäristöystävälliselle ja eettiselle muodille on nyt tilausta. Ilmastokysymys on tehnyt meistä aiempaan vastuullisempia kuluttajia ja saanut valmistajat keksimään uusia materiaaleja. Lopputulos: muoviroska päätyy merenpohjan sijaan vaatekaappiisi. Ekomuodin pioneeri Stella McCartney on jo vuosia osoittanut, että huippumuoti voi olla myös huippu ekologista, ja perässä seuraa muun muassa Richard Malone. Ekokriisi on synnyttänyt myös uusia palveluja vaatealalle: vaatteita voi lainata, ja niiden käyttöikää voi pidentää korjaamalla. Vaatelainaamoita on Suomessa jo muutamia.

VAATTEESI OVAT RUMIA

Läskipohjakengät, kalastajahatut ja pyöräilyshortsit olivat vielä hetki sitten vaatemuodin häpeäpilkkuja, joiden toivoi jäävän 90-luvun kerta-hairahduksiksi eikä enää koskaan palaavan. Nyt niihin pukeutuvat sinun lisäksesi niin katumuotistarat kuin isojen muotitalojen näytösmallit.

Syy:

Ruma muoti on vastaisku täydellisyyttä ihannoivalle kulttuurille. Mainokset ja sosiaalinen media ovat jo pitkään pitäneet yllä yksipuolista kuvaa kauneudesta. Perinteinen kauneus ja täydellisyys ovat jo nähtyjä ja siksi tylsiä, kun taas erilaisuus ja outous ovat houkuttelevia ja koetaan jännittäviksi. Haluamme rikkoa estetiikan rajoja ja kyseenalaistaa sen, mikä on rumaa ja mikä kaunista. Pukeutumisemme on muuttunut kokeilevampaan suuntaan, eikä sen tavoitteena ole kauneus vaan mielenkiintoisuus. Muodista on tullut aikuisten leikkiä.

Lue myös:

Eläinkuoseja ja kukkakuvioita – tänä keväänä printtejä nähdään katukuvassa enemmän kuin koskaan

Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää kevään 2019 trendeistä

teksti Rebekka Silvennoinen
kuvat Imaxtree
Tilaa Elle

Seuraa Elleä