Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Janita Autio: ”Haastan itseäni pukeutumaan joka päivä eri asuun”

09.08.2019

Valokuvaaja Janita Autio, 26, voi pistää päälleen mitä vain, kunhan se ei ole mustaa.

Rakastan neonvärejä, glitteriä ja eläinkuoseja, joita sekoitan surutta keskenään. Saan Instagramissa aika usein kuvaviestejä tuntemattomilta, jotka ovat bonganneet kreisin, kimaltavan vaatteen ja joille olen tullut siitä mieleen. On siistiä, että minulla on glitter-naisen maine. Parasta on, kun joku kertoo, että on ansiostani alkanut pukeutua värikkäämmin. Olen kotoisin pikkupaikkakunnalta, enkä siellä asuessani koskaan uskaltanut pukeutua kovinkaan erottuvasti. Silloin olisin itse kaivannut rohkaisua.

 

”Teen parhaat ostokseni kotiseutuni kierrätyskeskuksesta.”

 

Jo lukioikäisenä minulla oli tapana käydä kirppareilla ja kierrätyskeskuksissa ostelemassa vaatteita. Mitä erikoisempia, sitä parempia. Pukeuduimme löytöihini kaverini kanssa ja otimme toisistamme kuvia, joita julkaisimme Facebookissa. Muualla emme kehdanneet asuissa näyttäytyä. Lopulta perustimme vaatehörhöilymme esittelemistä varten blogin. Teen edelleen parhaat ostokseni kotiseudullani sijaitsevasta Pattijoen kierrätyskeskuksesta. Siellä retroaarteita ja mummovaatteita myydään muutamalla kymmenellä sentillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luovuin jokin aika sitten melkein kaikista kotivaatteistani, sillä haluan, että ylläni on koko ajan kivoja juttuja. Haastan itseäni pukeutumaan joka päivä eri asuun. Aina se ei todellakaan onnistu. Vaatekriiseilen usein. Minun on pitänyt jo kauan kuvata suosikkiasuni ja kiinnittää kuvat seinälle, jotta voisin kriisipäivinä valita niistä toimivan kombon sen kummemmin ajattelematta. Inspiraatiota haen Instagramista. Tanskalaisella stailisti Emili Sindlevillä ja norjalaisella bloggaaja Nina Sandbechilla on upeat, värikkäät tyylit.

 

”On järjetöntä säästää lempivaatteita vain erityistilaisuuksia varten.”

 

Minulla ei ole erikseen arki- ja juhlavaatteita. Ennen saatoin säästää lempikenkiä ja -vaatteita erityistilaisuuksia varten, mutta olen tajunnut, että se on järjetöntä. Miksi roikottaisin parhaita vaatteitani kaapin perällä sen sijaan, että käyttäisin niitä?

Lahjamekko

Pussihihaisen Gannin mekon ostin itselleni synttärilahjaksi Lontoon-reissulta. Haluaisin käyttää arkena enemmän korkkareita, kuten näitä Katy Perryn rubikinkuutiokorkoisia avokkaita. Usein jalkaan päätyvät kuitenkin paksupohjaiset lenkkarit.

Kädet täynnä

Maria Blackin Mom-sormus ja Sabrina Dehoffin vaaleanpuna-kultainen sormus ovat lemppareitani. Pylonesin nestetäytteisiä sormuksia minulla on useita eri värisiä.

Lempilasit

Omistan kahdet Chloén aurinkolasit. Minusta on hauskaa, että merkin kehyksissä on aina jokin juju. Ray-Banin pilottimalliset lasit hankin vahvuuksilla, mikä helpottaa kesäeloa huomattavasti.

Merkki-ihastus

Tällä hetkellä pidän erityisesti värejä ja printtejä suosivan, tanskalaisen Stine Goyan vaatteista.

Kaikki samassa

Topshopin takissa yhdistyvät suosikkiasiani: paljetit, karva ja vaaleanpunainen. Pinnit ostin H&M:n lastenosastolta. Käytän niitä kuten sormuksia: paljon kerralla.

Huulipunalaukku

Käytän H&M:n ja Moschinon yhteistyömalliston minilaukkua yleensä toisen, isomman laukun kanssa. Käärmekuvioinen haalari on Jaded Londonin.

Uusi suosikki

Ennen ajattelin, ettei vihreä ole lainkaan minun värini. Mutta sitten muutin mieleni. Rusettimekko on Asoksen, halkiolahkeiset housut Topshopin ja tennarit Guccin.

Päästä varpaisiin

Katy Perryn korollisia, muovikivikoristeisia kenkiä käytän rantasandaaleina. Tibin valkoiset nahkabuutsit ovat luottokenkäni. Avokkaat ovat Minna Parikan ja neonvihreät narusandaalit Vagabondin.

Bileet kengissä

Ostin paljettisukat Asokselta jo aikaa sitten, mutta ne pääsivät käyttöön ensimmäisen kerran vasta vappuna. Pinkki denimhaalari on Gannin. Kengät ovat löytö Pattijoen kierrätyskeskuksesta.

Lue myös:

Suunnittelija Aino Heiniö: ”Ymmärsin, että takit ja matot voisi yhdistää”

Stailisti Mikko Vainio: ”Käytännössä näytän lähinnä pultsarilta”

Meeri Koutaniemi tyylistään: ”Pukeutuminen on minulle leikkiä”

 

teksti Johanna Rämö
kuvat Jere Viinikainen
Tilaa Elle

Seuraa Elleä