Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Mitä tapahtui, kun Michelle Obama puki päälleen suomalaisen suunnittelijan paidan?

04.09.2017

Suomalainen Teija Eilola kohtasi elämänsä yllätyksen, kun Michelle Obama puki päälleen hänen suunnittelemansa paidan.

Seinäjoella syntynyt Teija Eilola, 38, on suunnitellut Teija-merkkiään Lontoossa vuodesta 2012. Merkki on ollut hyvässä nosteessa pitkään: se on voittanut lukuisia palkintoja ja päässyt Italian Voguen arvostetulle Ones to Watch -listalle vuonna 2016. Pankki räjähti kuitenkin lopullisesti, kun Michelle Obama kuvattiin toukokuussa Teijan paita päällä Italian Montalcinossa.

Se oli suunnittelijalle itselleenkin täysi yllätys: Michelle tai tämän assistentti eivät olleet suunnittelijaan yhteydessä etukäteen. He olivat todennäköisesti ostaneet vaatteen Matches Fashion -verkkokaupasta, kuten kuka tahansa tavallinen sunnuntaishoppailija. Verkkokauppa myy ainoana juuri kyseistä pinkki-valkoraidallista paitaa, jonka nimi on ytimekkäästi ”Paita numero 25”.

”Luulen, että Michelle valitsi kyseisen designin ihan luonnostaan. Tietenkin asiassa on auttanut se, että huippuliikkeet, kuten Matches Fashion, New Yorkin Barneys, Lontoon Dover Street Market ja Pariisin Galeries Lafayette, ovat tuoneet kokoelmaani hienosti esiin”, Teija kertoo kohun laskeuduttua.

Teija ei ole ensimmäinen nouseva designeri, jonka uralle first lady on antanut potkua. Myös esimerkiksi Hugo Bossilla nykyään suunnittelevan Jason Wun ura lähti nousuun, kun Michelle pukeutui tämän asuun miehensä virkaanastujaisissa. Myös muun muassa Thakoon ja Brandon Maxwell ovat kiitollisuudenvelassa Michellelle.

”Nousevana suunnittelijana on todella hienoa nähdä tällaisen ikonisen naisen pukeutuvan minun suunnittelemaani vaatteeseen. Hän on jälleen osoittanut nostavansa mieluummin esiin uusia suunnittelijoita sen sijaan, että tukisi vain isoja, asemansa vakiinnuttaneita merkkejä”, Teija sanoo.

Michellen päällä nähty paita on täydellinen esimerkki Teijan luomasta muotokielestä. Etenkin paitapuseroistaan tunnetun merkin enimmäkseen puuvillaiset vaatteet ovat minimalistisen tyylikkäitä mutta silti muotokieleltään runsaita ja näyttäviä, ja niiden valmistuksessa hyödynnetään uniikkeja couture-tekniikoita.

”Rakastuin Viktoriaaniseen smokkaamiseen, kun opiskelin Royal College of Artissa Lontoossa. Se tarkoittaa tekniikkaa, jossa rypytykset ommellaan käsin”, Teija kertoo.

Hänen suosikkivaatteensa omasta kevätmallistostaan on numero 23: yksinkertainen, korkeakauluksinen paita, jonka smokatuissa hihoissa on isot kalvosimet. Selässä on vain yksi solmuke, joka pitää paidan päällä.

”Siinä on 1800-luvun maalaisromantiikkaa mutta modernilla ja vähän seksikkäälläkin tavalla.”

Vaatesuunnittelu on ollut Teijan unelmatyö viisivuotiaasta asti. Hänen mukaansa parasta työssä on saada piirtää, luoda ja muokata suunnitelmia – ja sen jälkeen puhua ideoista.

”Haastavinta on olla oman itsensa pomo. Nyt olen tottunut siihen, mutta ensimmäinen vuosi meni oman ja merkin identiteetin pohtimisessa.”

Teija työskentelee kotitoimistoltaan käsin Pohjois-Lontoossa. Päivä alkaa niin, että Teija vie 5-vuotiaan Ebenin kouluun, minkä jälkeen ovella odottaa yleensä jo näytteitä toimittavia kuriireja. Siitä alkaa työskenteleminen kaavoittajan ja avustajan kanssa.

”Työstämme ideoita mannekiinin päällä, sillä tykkään nähdä suunnitelmat kolmiulotteisina.”

Ennen kuin työpäivä loppuu, Teija ehtii valita kankaat, tehdä tarvittavat muutokset ja lähettää suunnitelmat tehtaan näytekappaleompelimoon – ja käydä ostoksilla kotialueellaan Muswell Hillissä.

”Rakastan aluetta, sillä vaikka tämä on aika hiljainen, täällä on paljon mielenkiintoisia luovien alojen ammattilaisia. Pankissa tai kahvilassa voi törmätä moniin Lontoon kuuluisuuksiin”, Teija kertoo.

Lue myös:

Lanvinilla työskentelevä Liisa: ”Suunnittelijan täytyy olla sopeutuvainen”

Mitä tapahtui, kun vastavalmistuneen suunnittelijan takki päätyi Rihannalle?

Suuntaa Tallinnassa tänne – Viron kuumimmat muotisuunnittelijat vinkkaavat

 

teksti Anni Nissi ja Emilia Laitanen
kuva teemu silvÁn
Tilaa Elle

Seuraa Elleä

The access_token provided is invalid.