Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Rajoja rikkova viinintekijä Nea Berglund: ”Työasuni on tuulipuku”

16.04.2017

Nea Berglund, 26, pyörittää sukunsa viinitilaa Etelä-Ranskassa. Nuori suomalaisnainen on poikkeus alalla, jossa päivät kuluvat viinipellolla ja -kellarissa kumisaappaat jalassa.

Miten päädyit viinintekijäksi?

”Isäni Juha Berglund siskoineen osti Château Carsinin vuonna 1990 – samana vuonna, kun synnyin. Olin mukana sadonkorjuussa 15-vuotiaasta lähtien, mutta en innostunut viinien tekemisestä. Viisi vuotta sitten aloin miettiä, että viineistä voisi tulla juttuni. Vuonna 2015 lähdin töihin viinitilalle Australiaan. Olin valmistunut Helsingin Kauppakorkeakoulusta ja pääsin opiskelemaan viinitieteitä Bordeaux’n yliopistoon.”

Millainen on työpäiväsi?

”Asun ja työskentelen tilalla. Olen vastuussa kellareista, sadonkorjuusta ja viinien laadusta. Herään kuuden jälkeen. Työ on fyysistä: nostelen painavia välineitä ja käsittelen tynnyreitä. Työasuni on tuulipuku ja kumisaappaat. Viininvalmistus on kausiluontoista. Tammikuussa pullotettiin vuoden 2015 punaviinit, minkä jälkeen on valkoviinien maistelun ja blendauksen eli sekoittamisen vuoro.”

Mikä työssäsi on parasta?

”Saan rikkoa rajoja. On hauskaa olla nuori viinintekijä. Olen poikkeus, sillä tämä mielletään etenkin Bordeaux’ssa vanhempien miesten alaksi. Rikon rajoja myös viinin tekemisessä: käytän muun muassa Bordeaux’ssa harvinaisia rypälelajikkeita, kuten Chardonnayta.

Entä haastavinta?

”Viinintekijänä pitää tehdä jatkuvasti tuhansia päätöksiä, joista osa on väistämättä huonoja. On tärkeää, että otan virheistä opiksi ja kehityn. Koska asun työpaikallani, vapaa-ajan erottaminen on hankalaa. Elän kuin eläkeläinen: kokkailen ja hoidan puutarhaa keskellä landea.”

Miten viini kannattaa valita?

”On tärkeä tietää, mistä itse pitää. Maistele ennakkoluulottomasti eri alueiden viinejä. Valitse viini sen mukaan, mikä maistuu hyvältä suussasi. Jos huomaat tykkääväsi Merlot-rypäleestä, juo sitä. Ravintolassa kannattaa luottaa ammattilaisiin, sommelieriin tai tarjoilijaan.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mitkä viinit ovat trendikkäitä?

”Natural-viinit eli niin sanotut alkuviinit, jotka ovat mahdollisimman puhtaita. Myös roseen kulutus kasvaa koko ajan. Itse en ole trendien perään. Vanhan maailman viinit kiehtovat minua. Nyt juon paljon Juran alueen valkoviinejä.”

 

Lue myös:

Elle tapasi it-tyttö Camilla Fayedin

Elle tapasi The Bread Exchange -ilmiön aloittajan, Malin Elmlidin

Pitääkö tissuttelusta huolestua?

teksti saara ritvos
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä