Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Näin pukeudut työhaastatteluun (ja saat sen paikan)

24.03.2017

Otimme selvää, mitä rekrytoijat ajattelevat työnhakijan tyylistä. Selvisi, että tarvitset työhaastatteluun yllesi tilannetajua ja muodikkaat nilkkurit.

Siistit nahkanilkkurit ajan hengessä ovat aina hyvä valinta.

Näin valmistaudut työhaastatteluun

1. Mene instaan

Mistä tiedät, miten hakemassasi työpaikassa pukeudutaan? Viestintätoimisto Sek Publicin toimitusjohtaja Sari Siikasalmi kertoo helpon niksin: katso firman pukeutumiskoodi sosiaalisesta mediasta. Jos Instagram ja Facebook paljastavat, että työntekijät hiihtävät huppareissa, haastatteluun tuskin kannattaa valita liituraitaista housuasua.

2. Kullanarvoinen tilannetaju

Jos haet konsultin paikkaa, varminta on valita yksinkertainen jakkupuku ja laadukkaat nahka-avokkaat. Jos havittelet pestiä trendiravintolassa, yhdistä siistiin asuusi muodikkaat tennarit.

Tärkeintä on tilannetaju, painottaa toimitusjohtaja Roy Herold MPS Executive Search -rekrytointiyrityksestä.

”Tarkkoja tyylineuvoja ei enää voi antaa. Mieti siis vaatteita valitessasi tehtävää ja firmaa, johon haet.”

Asusta ei silti pidä stressata liikaa. Hyvää haastattelijaa kiinnostavat ennen kaikkea persoonasi ja osaamisesi.

3. Ole tiptop

Jos mietit, onko paita­puserosi jo vähän kulahtanut, se on. Myös kahvitahra paidassa tai mutaiset kengät antavat rekrytoijalle vääränlaisen mielikuvan. Tai ainakin ne voivat muistua haastattelijan mieleen, kun jäljellä on monta samantasoista hakijaa.

Epäsiisteys on kuitenkin eri asia kuin epämuodollisuus, joka toimii oikeassa ympäristössä. Roy Herold kertoo, että haastatteluprosessin loppuvaiheessa työpaikan saaminen ei ole ikinä jäänyt vaatteista kiinni.

”Rekrytoinnin alussa tyyli saattaa vaikuttaa. Haastattelun jälkeen voi tulla mieleen, että oliko se Marja vähän oudon näköinen.”

Lue myös: Rico Sanchez: ”Saan tyyli-ideoita Instagramista”

Vaaleassa kauluspaidassa olo on fiksumpi.

Näin teet vaikutuksen työhaastattelussa

1. Pukeudu hieman yli

Dress to success. Älä siis pukeudu entisen tai nykyisen työsi mukaan, vaan sen aseman, mihin tulevaisuudessa pyrit. Jos haet markkinointikoordinaattorin paikkaa, pukeudu kuin sinua haastateltaisiin markkinointipäälliköksi. Vedä päällesi mieluummin Tiger of Swedenin bleiseri kuin Zaran neuletakki.

Pukeudu aina mieluummin hieman yli kuin yhtään ali. Olemalla huoliteltu osoitat samalla arvostusta muita ­kohtaan. Totuus on kuitenkin tämä: kokemuksen puutetta on mahdotonta paikata tälläy­tymällä kuin pankinjohtaja.

2. Paljasta tyylisi ­tyylillä

Valitse asu, jossa viihdyt. Älä siis sulloudu jakkupukuun, jos et käytä sellaista muutenkaan. Liika yrittäminen näkyy ulospäin ja vie huomion pääasialta, työhaastattelulta.

Sari Siikasalmen mukaan haastattelussa kannattaa tuoda persoonaa esiin. Jos olet räiskyvä tyyppi, rekrytoijan on hyvä tietää se.

”Tuo tyylisi esiin korulla tai laukulla. Saat näin asuusi särmää, mutta et anna tyylin varastaa show’ta.”

Lue myös: Nyt haetaan inspiraatiota bisnesmiesten tyylistä!

Suoralinjainen pooloneule on napakymppi.

Näin jäät mieleen työhaastattelussa

1. Näytä ajan henki

Smart casual -pukeutumiskoodi on tullut osaksi työpukeutumisen valtavirtaa. Se tarkoittaa siistejä, simppeleitä ja laadukkaita vaatteita, kuten kašmirneuletta ja suoria housuja.

Riskittömintä on pukeutua työhaastatteluun hillityn asiallisesti. Vanhanaikaiselta ei saisi näyttää: ”Osoita pukeutumisella, että olet mukana ajan hengessä”, Sari Siikasalmi neuvoo.

Otetaan taas avuksi asusteet. Mieti, minkälaisia vaatteita yleensä käytät työssä, ja valitse niistä siisteimmät. Yhdistä asuun muodikkaat kengät: tänä syksynä ne voivat olla esimerkiksi teräväkärkiset, tummanruskeat ja krokotiilikuvioiset.

2. Hylkää brändi-ilotulitus

Paidan rintamuksessa lukee isolla Kenzo tai Adidas ja laukkua halkoo valtava Guessin logo. Väärin. Minimoi logot – joulukuusi-ilmiöstä ei ole haastattelussa hyötyä.

Tarkoitus on tuoda esiin osaamistasi, ei vaatteidesi hintaa.

”Tehtäväsi ei ole patsastella parrasvaloissa,” Sari Siikasalmi muistuttaa.

Lue myös: 5 ideaa rentoon mutta tyylikkääseen työpukeutumiseen

Piristä asua persoonallisella laukulla.

+ Apua, ei mitään päällepantavaa työhaastatteluun!

Jos hankit jotain uutta, osta ­vaate, joka on eniten esillä haastat­telupöydässä, esimerkiksi siisti jakku.

Lue myös:

Olivia Palermo sesongin parhaissa housupuvuissa

Täydelliset vinkit työpukeutumiseen

10 askelta työpukeutumisen mestariksi

Teksti
Kuvat Imaxtree ja valmistajat
Tilaa Elle

Seuraa Elleä