Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Mitä tapahtui, kun vastavalmistuneen suunnittelijan takki päätyi Rihannalle?

15.02.2017

Kun supertähti Rihanna veti ylleen muhkean vaaleanpunaisen toppiksen, suomalaisen 
Ella Bouchtin some räjähti.

Helsinkiläisen vaatesuunnittelijan Ella Bouchtin nimi pamahti muotimaailman tietoisuuteen yhdessä yössä viime lokakuussa. Somessa levisivät ympäri maailmaa kuvat poptähti Rihannasta, joka biletti Pariisin muotiviikolla yllään 23-vuotiaan Bouchtin suunnittelema muhkea, vaaleanpunainen oversize-takki.

Megastara oli yhdistänyt takin muotiväen palvoman übercoolin Vetements-merkin paitaan, jonka rintamuksessa luki You Fuck’n Ass-hole. Ella Bouchtin sarjakuvamainen hattaratakki vei kuitenkin kaiken huomion. Rihannan Instagram-tilillä (47 miljoonaa seuraajaa) laulajan fanit jumaloivat takkia kilpaa, ja Bouchtin omaan Instagramiin tulvi kuva-
linkkauksia.

Hetki jäi Bouchtin mieleen epätodellisena.

”Se tuntui melkein lottovoitolta. Rihanna kantoi takkiani superhyvin. Hienoa, että hän halusi ylleen näin erikoisen takin”, Boucht kertoo puhelimitse Tukholmasta, jossa hän työskentelee tällä hetkellä vaatejätti H&M:n suunnitteluassistenttina.

Yhtäkkinen suosio yllätti, sillä Boucht valmistui vasta viime kesänä Länsi-Ruotsin Boråsissa sijaitsevasta Swedish School of Textile -taidekoulusta. Siksi Rihannan yllä nähtyä jättitakkia on olemassa vain yksi kappale, aivan kuten muitakin Bouchtin vaatteita. Ne kaikki kuuluvat Bouchtin lopputyömallistoon, joka on suunnittelijan ensimmäinen ja ainoa mallisto tähän mennessä.

Vaaleanpunaisen unelman takana on vaatesuunnittelija Ella Boucht.

Miten vastavalmistuneen suunnittelijan takki oikein päätyi Rihannalle?

”Hänen stailaajansa otti minuun yhteyttä ja pyysi vaatteitani lainaksi tähdelle. Lähetin mallistoni haalarin ja pinkin takin, mutta en voinut olla sataprosenttisen varma, käyttääkö hän niitä vai ei”, Boucht kertoo.

Nyt jättitakkia ja muita Bouchtin vaatteita pyydetään muotikuvauksiin ympäri maailmaa. Myös ostotarjouksia satelee.

Boucht suhtautuu asiaan rauhallisesti.

”Näkyvyys on vaikuttanut uraani todella paljon, enemmän kuin olisin osannut kuvitella. Olen kuitenkin ihan urani alussa, enkä ole ehtinyt valmistautua tähän. Moni luulee, että minulla on jo mallistoja. Haluan vielä oppia paljon ennen mahdollista oman merkin perustamista.”

Ennusteet tulevaisuuteen ovat hyvät, sillä Bouchtin kädenjälki on herkullinen ja tunnistettava. Vaatteiden muodot rikkovat kekseliäästi totuttuja linjoja: lahkeet ja helmat laahaavat maata ja hihat jatkuvat ylipitkinä. Myös värit ovat räikeitä, ja Boucht yhdistelee niitä rohkeasti.

Erottuva tyyli kumpuaa teatterin maailmasta, sillä Boucht ajatteli lukion jälkeen aloittavansa näyttelijän-opinnot Teatterikorkeakoulussa. Huomion veivät kuitenkin teatterin taidokkaasti ommellut, näyttävät asut, ja suomenruotsalainen pyrki ja pääsi opiskelemaan vaatesuunnittelua ensin Göteborgiin ja sieltä Boråsiin.

”Tulen luovasta perheestä ja olen itse aika taiteellinen. Huomasin, että vaatteet ja niiden materiaalit ovat minulle tapa toteuttaa tätä luovuutta.”

Suomessa suunnittelijan asuissa on jo nähty muun muassa juontaja Maria Veitola. Hän esiintyi marraskuussa Tähdet, tähdet -ohjelmassa Bouchtin violetissa, osittain läpinäkyvässä pitsihaalarissa ja lepattavalahkeisissa oransseissa buutseissa. Näyttävä asu keräsi heti huomiota, tuhansia sometykkäyksiä sekä kommentteja puolesta ja vastaan.

Se ei ole ihme, kun kuuntelee Bouchtin omaa tulkintaa työstään.

”Minulle on tärkeää korostaa vaatteissa naiseutta feministisellä tavalla. Olen suunnittelijana myös todella värikäs enkä pelkää ottaa kaikkea irti.”

Kuva Ellen Syrjälä
Tilaa Elle

Seuraa Elleä