Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

”Meikkivoiteen löytäminen tummalle iholle on tuskallista”

30.07.2017

Tummien meikkivoiteiden huono saatavuus on ollut pitkään tabu Suomessa. Malli ja muotitoimittaja Suzanna Gembege on pitkän etsinnän jälkeen huomannut ilmassa muutosta.

Oikean meikkivoiteen sävyn valintaa voi verrata täydellisesti istuvien farkkujen metsästämiseen – hiki tulee jo pelkästä ajatuksesta. Mutta jos iho on tumma, kuten minulla, etsiminen voi olla jopa tuskallista. Vaikka monet maailmanlaajuiset kosmetiikkabrändit hehkuttavat mainoskuvissaan erilaisuutta, sitä harvoin näkyy myymälöiden valikoimissa. Suomessa kosmetiikkaosaston hyllyillä odottaa vaalean nuden spektri.

Aloitin meikkivoiteiden käyttämisen teini-iässä aknen takia, ja vaihtoehdot ihonsävylleni olivat vähissä. Siispä valinta tapahtui kahden asian väliltä: nolostelenko väärää sävyä vai näkyviä finnejä. Teininä pahin pelkoni oli harmaalta haamulta näyttäminen. Juuri se oli kuitenkin lopputulos, jos meikkivoidesävy oli liian vaalea. Kokeilin myös kosmetiikkamyymälöiden bronzer-meikkivoiteita. Vaikka niiden tarkoitus on vaalealla iholla käytettynä korostaa ihon rusketusta, omalla ihollani lopputulos oli silloinkin harmaa.

Muistan hyvin, kuinka etsin toiveikkaana ystävieni tavoin alle kymmenen euron purnukkaa. Sitä ei tapahtunut ikinä, joten aloin säästää. En tuolloin ymmärtänyt, kuinka absurdia on säästää rahaa kalliiseen meikkivoiteeseen, joka ei olisi edes omaa sävyä.

Monesti etsinnät johtivat minut etnisiin ruokakauppoihin, joihin tuotiin ulkomailta satunnaisia meikkivoiteita. Myyjät eivät silloin tienneet sisällöistä tai alkuperästä sen paremmin.

Meikkivoidepulma on havaittu myös muotimaailman takahuoneissa. Huippumallit Jourdan Dunn ja Leomie Anderson ovat avoimesti puhuneet siitä, että meikkitaiteilijat eivät varaudu monikulttuuristen mallien meikkaamiseen. Samaisesta syystä mallitoimistoni neuvoi ottamaan kuvauksiin omat meikkivoiteet. Neuvo on ajankohtainen vielä kuuden vuoden jälkeen.

Ilokseni sain kuitenkin huomata, kuinka kevään muotiviikoilla ilmassa oli muutosta. Monimuotoisuutta näkyi malleissa enemmän kuin koskaan: muotipääkaupunkien 241 näytöksen malleista liki 28 prosentilla oli monikansallisia juuria. Se on 2,5 prosentin nousu viime sesonkiin nähden.

Viime vuosina myös kauneusbrändit ovat ymmärtäneet yskän ja laajentaneet eri sävyjen myymäläsaatavuutta myös Suomessa. Yli kaksi vuosikymmentä meikkitaiteilijana työskennellyt Keiku Borgström vahvistaa näkemyksen: 
meikkipakkiin tarkoitettuja, kaikenlaisille ihonsävyille sopivia meikkivoiteita ei tarvitse kuskata enää ulkomailta. Ensimmäisen harppauksen tummiin- ja keltasävyisiin meikkivoiteisiin otti Make Up For Ever 90-luvulla. Nykyään brändeiltä kuten Mac, Nyx ja Bobbi Brown löytyy sävyistä molemmat ääripäät – myös ne kaikkein tummimmat sävyt.

Monilla muilla brändeillä on vielä kirittävää. Vuonna 2017 ei pitäisi enää joutua arvuuttelemaan, miksi brändit eivät myy nuden tummia sävyjä, vaikka niitä olisi sarjojen katalogeissa. Jokainen toivoo salaa meikkivoidetta, joka saisi ihmiset arvailemaan, jospa Hollywood-hehku on luonnollinen.

Lue myös:

Tässä parhaat meikkivoiteet tummalle iholle

Tropiikki työpöydällä – katso 6 parasta kasvosuihketta!

Hyvä ja halpa meikkivoide – tässä parhaat alle 10 eurolla

 

Teksti ja kuva Suzanna Gembege
Tilaa Elle

Seuraa Elleä