Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Huippumalli Saara Sihvonen: 5 totuutta mallimaailmasta

25.08.2016

Saara Sihvonen on konkari, joka on kahlannut läpi seitsemät muotiviikot. Nyt syyskuun kansimallimme kertoo mallimaailman tärkeimmät pelisäännöt.

1. Instagram on pakollinen

”Some on tuonut muotiin ja mallin työhön hurjan muutoksen. Brändit kieltävät somen monissa kuvauksissa ja studioiden meikkihuoneissa, jotta kuvauksista ei paljasteta liikaa liian aikaisin. Mutta varsinkin kaupallisimmassa muotikaupungissa New Yorkissa malleja vaaditaan olemaan Instagramissa tosi aktiivisia.

Siinä on hyvät ja huonot puolensa: Insta on hyvä väylä mallille tuoda persoonaansa esiin. Mutta samalla julkkis- ja mallikulttuurin välinen raja on rikkoutunut kokonaan.

Minun on pitänyt tehdä töitä Instagramin eteen, sillä olin aluksi sitä vastaan. Olen varmaan vähän vanha sielu.”

Insta_Saara3

2. Päätökset tehdään viime tingassa

”Tuntuu, että nykyään monet ratkaisut tehdään viime hetkellä. Aiemmin asiakkaat saattoivat päättää muotinäytökseen tulevat mallit viikkoa aiemmin, mutta nyt päätös jää jopa näytöstä edeltävään päivään. Viime muotiviikoilla minut buukattiin Balmainin näytökseen, mutta sitäkin keikkaa piti jännittää edelliseen iltaan asti.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Balmain F16 051

Saara Balmainin näytöslavalla.

3. Uraa edistetään muotiviikoilla

”Kaksi kertaa vuodessa, neljän viikon ajan keväällä ja neljän syksyllä, kukaan muotialalla ei tee muuta kuin muotiviikkoja. Kaikki ovat muotiviikoilla, joten tapaat siellä kaikki mahdolliset ihmiset, jotka voivat vaikuttaa uraasi.”

4. Valta on casting directoreilla

”Casting directorit ovat muotimaailman kovia vallankäyttäjiä. He ovat mallien kannalta avainhenkilöitä, sillä he työskentelevät mallitoimiston ja asiakkaan eli esimerkiksi muotibrändin välissä: he buukkaavat mallit näytöksiin, mainoskampanjoihin ja lehtien kuvauksiin.

Casting directoreilla on jokaisella oma makunsa. Yksi legendaarisista nimistä, Anita Bitton, ei esimerkiksi ole koskaan ottanut minua listoilleen. Lookkini ei ole vain toiminut hänen makuunsa. Anita buukkaa esimerkiksi Wangin, Balenciagan ja Diorin näytökset.

Italialainen Patrizia Pilotti puolestaan buukkaa minua koko ajan. Olen tavannut hänet ensimmäisen kerran, kun olin 18. Siitä lähtien hän on aina buukannut minut Hervé Légerille ja Lacostelle ja monesti Givenchylle.”

Insta_Saara1

5. Mallin työ on kestävyyslaji

”Muotiviikoilla on tärkeää näkyä sesongista toiseen, sillä casting directorit seuraavat, miten mallit kehittyvät. Voi olla, että he tapaavat 15-vuotiaan, josta ajatellaan, että ahaa, tästä tytöstä tulee jotakin. Ensin häntä ei ehkä buukata minnekään, tarkkaillaan vain, mutta sitten jokin kerta, pam, hänet buukataan kaikkialle.

Minulle tämän syksyn muotiviikot ovat kahdeksannet peräkkäiset.”

Katso muotikuvat ja lue lisää Saarasta ja hänen lempipaikoistaan New Yorkissa syyskuun lehdestä.

Teksti
Kuvat Olivia Malone, Saara Sihvosen Instagram ja Imaxtree
Tilaa Elle

Seuraa Elleä