Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Miten Beyoncésta tuli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista?

21.06.2016

Beyoncé on kaikkialla. Miten poptähdestä tuli yksi tämän hetken puhutuimmista roolimalleista? Haastattelimme Beyoncéa toukokuun Elleen.

Kun liiketoimintasuunnitelmana on maailman valloittaminen, päivä alkaa aikaisin. Beyoncé Giselle Knowles Carter saapuu losangelesilaisele Mimoda-studiolle viideltä aamulla. Hänellä on yllään valkoiset treenivaatteet, ja kiharat hiukset on vetäisty ponnarille. Viesti on selvä: tänne on tultu tekemään töitä.

Beyoncé harjoittelee kolmen luottotanssijansa kanssa askelsarjaa, joka paljastuu myöhemmin Formation-musiikkivideon koreografiaksi. Valokuvaaja napsii herkeämättä kuvia. Osassa niistä Beyoncé tuijottaa yksin, silmiä räpäyttämättä suoraan kameraan.

Tunnelma on kepeä, ja Beyoncé ja tanssijat vitsailevat toisilleen. Mutta ei epäilystäkään, etteikö tilanne etenisi tarkan käsikirjoituksen mukaan.

Beyoncé on supertähti, jonka omaisuuden yhdysvaltalainen Forbes-talouslehti arvioi viime vuonna 250 miljoonan dollarin arvoiseksi.

Se vaatii työtä. Yksi Beyoncén uusimmista projekteista on treenivaatemallisto Ivy Park, joka on tehty brittimuotiketju Topshopin kanssa. Mallistoa valmisteltiin vuosia, mikä kertoo Beyoncén luonteesta: kun hän johonkin ryhtyy, hän tekee sen kunnolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mallistoon kuuluu collegeja, läpinäkyvästä kankaasta tehtyjä mesh-toppeja ja kuviollisia leggingseja. Mutta Beyoncélle kyse ei ole vain vaatteista: malliston tarkoitus on kannustaa naisia luopumaan täydellisyyden tavoittelusta ja satsaamaan sen sijaan hyvään oloon.

”Ajattelen, että mallisto on menestynyt, kun näen tavallisia naisia kuntosalilla pukeutuneena noihin vaatteisiin”, Beyoncé sanoo.

 

" Mallisto on menestynyt, kun näen tavallisia naisia kuntosalilla Ivy Parkin vaatteissa. "

”Mallisto on menestynyt, kun näen tavallisia naisia kuntosalilla Ivy Parkin vaatteissa.”

 

Beyoncé on myynyt yli 120 miljoonaa sooloalbumia. Lisäksi hän on naisartisti, joka on kerännyt Grammy-historian eniten ehdokkuuksia: 20 Grammy-musiikkipalkintoa ja 53 ehdokkuutta.

Silti hän on julkisuudessa usein hiljaa. Hän ei kerro mitään, mitä ei halua. Instagramissa Beyoncé jakaa toisinaan kuvia yksityiselämästään, kuten perhelomiltaan, mutta ilman kuvatekstejä.

Viime vuonna The New York Times -lehdessä ilmestyi juttu, jossa Yalen yliopiston professori Daphne A. Brooks pohti Beyoncén tähteyttä näin:

”Beyoncé on onnistunut saavuttamaan sellaisen julkisuusstatuksen, että hän on kaikkialla mutta samaan aikaan täysin saavuttamaton.”

Formation-musiikkivideonsa Beyoncé julkaisi helmikuussa ilman ennakkovaroitusta – vain päivää ennen kuin hän esiintyi amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl -loppuottelussa Kaliforniassa.

Kuka tarvitsee levy-yhtiön pr-hässäkkää, kun ilman sitäkin saa seitsemän miljoonaa Youtube-katselukertaa vuorokaudessa?

Video kohahdutti, sillä se ottaa kantaa Yhdysvalloissa käytävään rotukeskusteluun ja tummaihoisten oikeuksiin. Kohtaukset menevät suoraan ihon alle: Beyoncé makaa uppoavan poliisiauton katolla New Orleansissa. Tummaihoinen pikkupoika tanssii valkoihoisten mellakkapoliisien muurin edessä. Graffitissa lukee ”Stop shooting us” – lopettakaa ampumisemme.

Videolla Beyoncé julistautui artistiksi, joka haluaa herättää keskustelua hankalista yhteiskunnallisista aiheista. Tässä jutussa hän haluaa puhua siitä, ymmärretäänkö hänen työnsä oikein. Ja siitä, voiko leggingsien suunnittelu olla feministinen teko.

 

Beyonce_3

Beyoncén onnennumero on neljä. Se on sekä hänen että hänen miehensä Jay Z:n syntymäpäivä ja pariskunnan hääpäivä. Lisäksi tytär Blue Ivyn nimi tulee roomalaisesta numerosta neljä, IV.

 

Aloitetaan Ivy Park -mallistosta. Kuinka kauan se on ollut suunnitteilla?

”Olen käynyt Topshopissa ostoksilla kymmenisen vuotta. Se on yksi harvoista kaupoista, jossa käyn shoppaamassa itse. Lontoossa minulla oli aikoinaan tapa vetää hattu syvälle päähäni ja uppoutua Topshopiin vaatteiden sekaan. Tunnen itseni siellä teiniksi.

Projektin taustalla on myös se, että iän myötä ja tultuani äidiksi olen alkanut kiinnostua terveydestäni eri tavalla kuin ennen. Tajusin, ettei naisille ole tarjolla sporttivaatteita, joita minä tai ystäväni ostaisimme. Siksi otin yhteyttä Topshopin pomoon Sir Philip Greeniin. Esittelin hänelle mallistoni idean ja markkinointistrategian ensimmäisessä palaverissamme. Hän taisi olla aika ihmeissään, että olin miettinyt kaiken niin pitkälle.”

 

Miten malliston suunnittelu eteni?

”Istuimme lukemattomissa kokouksissa. Etsimme sopivia vaatesuunnittelijoita kuukausia. Tiesin, että kaikki lähtee kankaiden teknisyydestä ja siitä, miten vaatteet istuvat. Kehitimme myös uusia materiaaleja. Onneksi olen treenannut, hikoillut ja tanssinut koko elämäni, joten tiesin, mitä halusin.”

 

Mistä olet eniten innoissasi mallistossa?

”Vaatteissa on näkymättömät saumat, jotka vetävät esimerkiksi takamuksen muotoonsa niin, että se pysyy kiinteänä liikkuessa. Olin tarkkana siitä, millaisia urheiluvaatteiden pitää olla, jotta myös muodokas nainen tuntee niissä olonsa seksikkääksi. Malliston vaatteet korostavat naisellisia muotoja, kuten vyötäröä. Olkaimet suunnittelimme sellaisiksi, että ne antavat rinnoille tarpeeksi tukea.”

 

Olet kertonut olleesi täydellisyyden tavoittelija. Miten suhtaudut asiaan nykyisin?

”Olen tajunnut, että itselleen täytyy osata ottaa omaa aikaa ilman, että kokee siitä syyllisyyttä. Meidän naisten on opittava rakastamaan vartaloamme ja kohdeltava sitä hyvin. Uskon, että muut näkevät sinut niin kuin itse näet itsesi.”

 

Miten viihdyt bisnesroolissa?

”Se on jännittävää. Mutta vastuu ja valta ovat sekä taakka että siunaus. Minulle valta tarkoittaa sitä, että voin tehdä asioita kysymättä muilta lupaa. Lisäksi olen asemassa, jossa voin vaikuttaa siihen, miten ihmiset näkevät itsensä ja maailman.”

Beyonce_4

” Onneksi olen treenannut, hikoillut ja tanssinut koko elämäni, joten tiesin, mitä halusin. ”

 

Muuttiko äidiksi tuleminen sinua?

”Totta kai. Kuten kuka tahansa äiti, haluan, että tyttäreni Blue Ivy on onnellinen ja terve. Tahdon, että hänellä on mahdollisuus toteuttaa unelmiaan.”

 

Mitä toivot tyttäresi sukupolvelle?

”Haluaisin helpottaa yhteiskunnan painetta lokeroida ihmisiä tiettyyn muottiin, joka on hyvin kapea.”

 

Mitä vanhempasi opettivat sinulle?

”Anteliaisuutta ja muista huolehtimista. Olen oppinut, että aika on arvokkainta, mitä meillä on. Sitä pitää käyttää viisaasti. Opin vanhemmiltani myös, ettei menestys tule helpolla. He tekivät 18-tuntisia työpäiviä. Isäni piti kovaa kuria ja tähtäsi siihen, että opin ajattelemaan itsenäisesti. Äitini rakasti minua, tein sitten mitä tahansa. Hän huomaa tänäkin päivänä heti, jos minulla on vaikeaa. Silloin hän tekstaa minulle tsemppiviestejä ja tulee avuksi, kun tarvitsen häntä.”

 

Mikä on suhteesi feminismiin?

”Minulle feministi on ihminen, joka uskoo naisen ja miehen tasa-arvoisiin oikeuksiin. En ymmärrä termin negatiivista kaikua tai sitä, miksi feminismistä pitäisi rajata pois vastakkainen sukupuoli. Jos olet mies, joka uskoo, että tyttärelläsi pitää olla samat oikeudet kuin pojallasi, olet feministi. Yhtä lailla meidän pitää opettaa pojille samoja asioita kuin tytöille: kuinka tunteita ilmaistaan tai kuinka ollaan haavoittuvia. Feminismillä ei ole mitään tekemistä feminiinisyyden tai maskuliinisuuden kanssa. Meissä kaikissa on monta puolta.”

 

Milloin tajusit, että sinulla on vaikutusvaltaa?

”Sen jälkeen, kun Destiny’s Child -yhtyeemme julkaisi ensimmäisen albuminsa. Levy-yhtiö ei uskonut, että meistä olisi poptähdiksi, joten he antoivat meidän kirjoittaa omat kappaleemme ja käsikirjoittaa videomme. Meillä oli selkeä visio, mutta ketään ei kiinnostanut kysyä, mikä se oli. Niinpä loimme itse bändimme Kelly Rowlandin ja Michelle Williamsin kanssa. Se oli loistavaa: opin ottamaan ohjat ja minusta tuli oikea muusikko. Kun bändistä tuli kuuluisa, ymmärsin, että minulla on valta tehdä urastani mitä tahansa.”

 

Mitä haluat saavuttaa seuraavaksi?

”Toivon, että saan tehdä taidetta, josta ihmiset saavat lohtua ja voimaa. Taidetta, joka saa ihmiset tuntemaan ylpeyttä siitä, mistä he ovat selvinneet. Kaikki kokevat vääryyttä ja tuskaa. Joskus pitää kuitenkin astua epämukavuusalueelle, jotta voi muuttua. Se ei ole kaunista, mutta se kannattaa. En itse olisi voinut ottaa tytärtäni syliini, ellen olisi ensin kokenut synnytystä.”

Beyonce_5

Beoyncén Ivy Park -sporttivaatemallistoa myy Zalando.

Teksti
Toimittanut Saara Ritvos
Kuvat Paola Kudacki
Tyyli Samira Nasr
Tilaa Elle

Seuraa Elleä