Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Anna Abreu: ”Satsaan tyyliin tosissani”

28.06.2016

Kun Anna Abreulla on uusi asu, salamavalot räiskyvät ja some täyttyy tykkäyksistä. Poptähti on tehnyt tyylistä osan brändiään. Tähän hän ei pystyisi ilman stailaajaansa.

Toukokuussa 2013 poplaulaja Anna Abreu saapuu Hirvensalmen Satulinna-kartanon pihalle isojen matkalaukkujen kanssa. Ne ovat täynnä vaatteita: värikkäitä paitoja, printtisortsiasuja, glittermekkoja ja näyttäviä koruja.

Vaatteet on tarkoitettu Vain elämää -tv-ohjelman kuvauksiin. Laukkuihin on viikattu 24 tarkasti valittua asukokonaisuutta eli kolme eri asua jokaista kahdeksaa kuvauspäivää varten.

Vielä hetki sitten ne täyttivät Annan olohuoneen Helsingissä. Se kuuluu asiaan. Annan stailaaja Maryam Razavi, 33, on työssään perusteellinen. Vaihtoehtoja on aina oltava tarpeeksi, jotta poptähden ylle päätyvät vaatteet tukevat brändiä nimeltä Anna Abreu.

Vain elämää -ohjelmassa tunnetut suomalaisartistit esittävät toistensa kappaleita. Toisella tuotantokaudella mukana olivat Annan lisäksi muun muassa Laura Närhi, Maarit Hurmerinta ja Jukka Poika.

”Panostimme vaatteisiini Maryamin kanssa kunnolla. Kun tulin laukkujeni kanssa paikalle, jengi vähän ihmetteli”, Anna kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei ihme, sillä ilmiö oli Suomessa uusi: tuolloin artistit eivät juuri käyttäneet ammattistailaajia.

”Ihmiset saattoivat aiemmin kysyä, että oikeasti, onko sulla oma stailaaja? Suomessa ajateltiin, että visuaalisuuteen panostaminen on Amerikan meininkiä. Minulle se oli itsestäänselvyys.”

Anna-abreu-1

Body H&M. Korut Louis Vuitton.

Anna: Ei enää söpö pikkutyttö

Hotelli Kämpin sviitissä Helsingissä neuleeseen, farkkuihin ja tennareihin pukeutunut Maryam ripustaa violettia paljetti-iltapukua henkarille. Pukupusseista pilkottaa lisää vaatteita: collegepuseroita, kauluspaitoja ja koruja. Maryam on tuonut ne Annalle, jota meikataan viereisessä huoneessa Ellen kuvauksia varten.

Maryam valitsee henkareille vain muutamia vaatteita. Peilipöydälle hän asettelee sopivat korut. Stailaaja tietää mitä tekee: hän on vastannut Annan tyylistä kolme vuotta.

 

”Anna on vahva persoona ja varma tyylistään,” Maryam sanoo.

 

Suomalais-portugalilainen Anna Abreu on 26-vuotias, ja hän on ollut yksi Suomen suosituimmista artisteista melkein kymmenen vuotta. Anna tuli julkisuuteen 16-vuotiaana, kun hän sijoittui toiseksi Idols-ohjelmassa vuonna 2007.

Silloin poppari nähtiin mekoissa, t-paidoissa ja pillifarkuissa. Tyyli oli tunnistettava mutta ei kovin hiottu, koska Anna keskittyi ensisijaisesti musiikkiinsa.

Anna-abreu-3

Paita Lexington. Korvakorut Balmain / Kaarina K. Kaulakoru Maria Black / Urban A. Sormukset Syster P.

Kolme vuotta sitten iranilais-suomalainen Maryam työskenteli mallina Modelboom-toimistossa ja kirjoitti EXCLSV By Maryam -blogia. Hän stailasi omaksi ilokseen toimiston malleja portfolioiden kuviin. Maryam latasi kuvat blogiinsa, ja pian puhelin soi. Silloinen levy-yhtiön tiedottaja Peppi Puljujärvi oli nähnyt kuvat. Hän ehdotti työkeikkaa.

”En tiennyt mitä odottaa, kun menin tapaamiseen sovittuun paikkaan. Se olikin Anna Abreun hima”, Maryam kertoo.

Puljujärvi pyysi Maryamia vastaamaan Annan tyylistä Vain elämää -ohjelmassa. Anna oli pitänyt taukoa julkisuudesta, joten idea oli terävöittää artisti-imagoa.

 

Maryamia jännitti: hän ei ollut ennen stailannut virallisesti ketään.

 

Mutta ei Annallakaan ollut ollut täysipäiväistä, omaa stailaajaa.

”Anna oli ensimmäinen, joka panosti ohjelman pukuihin. Hän on pioneeri, joka ymmärsi jo silloin tyylin merkityksen”, Maryam sanoo.

Kun sarja alkoi, Annan asut näki yli 750 000 katsojaa. Annalla oli uusi, naisellisempi tyyli: hänet nähtiin ruudussa muun muassa elegantissa valkoisessa topissa ja hopeansävyisessä hameessa.

Satsaus kannatti.

”Se muutti ihmisten käsitystä minusta. Vaatteilla pystyin osoittamaan, että en ollutkaan enää vain se söpö pikkutyttö”, Anna kertoo.

anna-abreu-paakuva

”Ilman Annaa en olisi tässä”

Yhteistyö jatkui kuvausten jälkeen. Se sinetöitiin tavallisena arkipäivänä ketjuliikkeen sovituskopissa, esiintymisvaatteiden metsästyksen lomassa.

”Anna kysyi, haluanko alkaa hänen vakituiseksi stailaajakseen. Olin niin onnellinen, että aloin itkeä”, Maryam kertoo.

Alkoi määrätietoinen tyylin rakentaminen. Joulukuussa 2103 Anna esiintyi Hartwall Areenalla navan paljastavassa topissa ja paljettihameessa. Vuoden alussa hän juhli Kultainen Venla -gaalassa yllään Mert Otsamon suunnittelema glamouria tihkuva iltapuku.

 

Annan tyyli ylitti jälleen uutiskynnyksen.

 

Myös sen takana oleva stailaaja alkoi kiinnostaa. Varsinkin, kun Maryam oli itse eksoottisen kaunis malli ja näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammen tyttöystävä.

Nyt Maryamin asiakkaita ovat muun muassa muusikot Sanni, Robin ja Janna Hurmerinta. Ajat ovat muuttuneet. Nyt melkein kaikilla artisteilla on stailaaja.

”Ilman Annaa en olisi tässä”, Maryam sanoo suoraan.

Huippuartistin tyylin rakentaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin glamouria. Prosessi alkaa näin: kun Anna tarvitsee asun kuvauksiin, keikalle tai gaalaan, hän soittaa Maryamille. Anna kertoo, mitä hän toivoo asulta ja mihin tilaisuuteen sitä tarvitaan. Kaksikko pallottelee ideoita yhdessä.

”Haluan, että imagoni on mietitty. Minulla pitää olla signature look, nimikkotyyli”, Anna sanoo.

”Minulla kesti todella kauan löytää oma kulmani pukeutujana. Minulla ei ollut tunnistettavaa tyyliä. Se alkoi kehittyä, kun tapasin Maryamin.”

anna-abreu-5

Paita Viktor Vauthier / Kaarina K. Kengät Adidas / Urban A. Sormukset Syster P. Korvakorut Maria Black / Urban A.

Balmain tai Gucci ei tee tyyliä

Maryam etsii Annalle vaatteita joko yksinään tai Annan kanssa. Joskus Maryam koluaa Helsingin Aleksanterinkadun joka vaatekaupan, toisinaan hän käy merkkiliikkeissä ja pr-toimistoissa tai istuu Annan kanssa selaamassa nettikauppoja.

Vaatteita etsitään aina tiettyä tarkoitusta varten. Maryamille jää joskus haku päälle myös vapaalla.

”Anna on rohkea pukeutuja, jolle voi ehdottaa melkein mitä tahansa. Joskus hän silti katsoo silmiään pyöritellen, että oikeasti, Maryam?”

Anna Abreu on brändi, joten kaiken pitää näyttää poptähdeltä, oli kyseessä sitten Emma Gaala tai keikka Ruisrockissa. Annan persoona on iso osa hänen tyyliään: hän tuntuu voivan pukea päälleen mitä tahansa.

”En ole malli, vaan vaatteiden tarkoitus on esitellä minua artistina. Minun pitää olla se, joka näkyy vaatteiden alta – ei toisinpäin”, Anna sanoo.

”En katso, että hei, tämä on Balmain tai Gucci. Se ei ole tae tyylistä vaan se, miten vaatteen kantaa.”

 

Vaikka laulaja on tyylistään tarkka, hän antaa stailaajalleen useimmiten vapaat kädet.

 

”Maryam on edelläkävijä. Hän uskaltaa kokeilla hullultakin vaikuttavia asioita, kuten aikoinaan Adidaksen Superstar-tennareita iltapuvun kanssa.”

Joskus asu pitää löytää päivässä. Gaala-asujen kokoamiseen taas voi mennä viikkoja. Puku tilataan usein suomalaiselta suunnittelijalta, kuten Mert Otsamolta tai Jukka Puljujärveltä, jonka käsialaa on yksi Maryamin ja Annan suosikeista: punainen gaalamekko Vain elämää -ensi-illassa vuonna 2013.

Otsamo puolestaan suunnitteli Annan viimevuotisen Emma Gaala -asun, mustan korsetin, johon kuului laahuksella varustettu läpinäkyvä mekko. Paljastava mutta tyylikäs asu oli yksi gaalan kuvatuimmista.

anna-abreu-4

Mekko Riikka Ikäheimo.

Askelta edellä trendejä

Stailaamisessa on kyse juuri erottautumisesta. Kaikki mussa rakastaa kaikkea sun -singlen promokuvissa Anna katsoo kameraan yllään college, jossa on nallen kuva. Se on yöasu, jonka Maryam löysi Cubus-ketjuliikkeestä.

”En ole ikinä saanut vaatteesta yhtä paljon huomiota”, Anna sanoo.

Sosiaalinen media täyttyi hästägistä annaabreu, keskusteluissa ihailtiin ja ihmeteltiin mistä nallepaidan saisi.

Se onkin Annan ajatus: erottua massasta ja olla edellä trendejä, jopa luoda niitä. Se toteutui ensimmäisen kerran vuonna 2013, kun Anna ja Maryam lanseerasivat urbaanin sporttilookin: urheilutoppeja, verkkatakkeja, tennareita.

Sporttityyli ei vielä ollut muodissa Suomessa. Kun se alkoi näkyä katukuvassa, Anna ja Maryam havahtuivat.

”Jos jokin vaate on kaikkien päällä, sitä ei nähdä ylläni”, Anna sanoo.

Vuonna 2014 laulaja pukeutui minitoppeihin, ysärijakkuihin ja pikkusortseihin, ja esitteli napakoruaan. Inspiraatioina oli 1990-luvun hittibändi Spice Girls.

 

”Olin Spaissari-lookista Maryamille ensin, että mitä helvettiä”, Anna kertoo.

 

Tyyli kuitenkin onnistui. Samana vuonna Anna oli ehdolla Elle Style Awards -gaalan Vuoden pukeutujaksi.

”Tarvitsen Marrea pushaamaan minua oman mukavuusalueeni ulkopuolelle. En voi näyttää aina samalta.”

Jotkin asut syntyvät vahingossa, kuten kaksi vuotta sitten Himoksella. Anna esiintyi päässään musta lierihattu, jonka päällä oli lippis väärinpäin.

Idea syntyi Right In Front of You -musiikkivideon kuvauksissa, kun Maryam oli pinonnut Annalle tarkoitetut kuvaushatut omaan päähänsä. Anna innostui: tuo voisi toimia lavalla. Hatuista kirjoitettiin lehdissä melkein yhtä paljon kuin itse keikasta.

Nyt Annalla on aiempaa luonnollisempi vaihe: Ayo-singlen kansikuvassa nähdään meikittömältä näyttävä poppari. Ero entiseen vahvasti meikattuun laulajaan on selkeä.

Mutta miten usein popparin tyyliä pitää muuttaa, jotta hän pysyy kiinnostavana?

Siihenkään ei ole olemassa käsikirjaa. Tyyli uudistuu, kun Anna kokee muuttuvansa. Onkin luonnollista, että tyyli muuttuu uuden levyn tai singlen myötä.

Ei korkkareissa keikalle

Maryam ei enää ehdota Annalle esiintymisvaatteiksi hameita tai korkokenkiä. Keikoillaan Anna tanssii, hyppii ja potkii. Asu ei saa hidastaa menoa. Lisäksi on otettava huomioon yksityiskohtia, kuten mihin langaton mikrofoni kiinnitetään.

Aina 155-senttiselle laulajalle ei myöskään löydy tarpeeksi pieniä vaatteita. Silloin Maryam pienentää vaatteet kotonaan ompelukoneella.

Eikö siinä ole paljon työtä?

”En halua, että Anna menee esiintymään hakaneulat päällään”, Maryam toteaa.

Mietittävää on paljon ja kenties paineitakin: Anna Abreun Instagramia seuraa 110 000 fania, jotka odottavat jo seuraavaa asua, jonka voi kopioida.

 

Silti Maryam ei osaa pelätä huteja.

 

”Ei kannata ajatella, mitä olisi tapahtunut, jos olisimme tehneet toisin. Ei tämä ole niin vakavaa.”

Mutta myönnettäköön: Maryam tuntee Annan tyylin jo niin hyvin, ettei huteja voi tulla.

”Raotin juuri pukupussia, jossa oli kuvausvaatteita. Minun ei edes tarvinnut ottaa vaatteita pussista ulos, vaan totesin heti Annalle: liian hempeää, eikö?”

Poptähti oli samaa mieltä, hempeä ei ole hänen juttunsa.

”Huvittavaa, että Maryam tietää nykyisin jo valmiiksi, mitä ajattelen.”

Teksti
Kuvat Fabian Björk
Tyyli Maryam Razavi
Meikki / Maybelline New York Keiku Borgström
Tilaa Elle

Seuraa Elleä