Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

7 syytä, miksi Bryssel on täydellinen viikonloppukaupunki

20.01.2017

Ota varaslähtö kevääseen nautintojen Brysselissä.

Reilun miljoonan asukkaan kansainvälinen Bryssel tunnetaan EU-byrokratian pääkaupunkina. EU-korttelit ovat kuitenkin vain pieni osa kaupunkia. Eläväisessä kaupungissa riittää tekemistä, kun tiedät oikeat paikat.

 

Brysseliä ei tunneta pedantista sääntöjen noudattamisesta, vaan kaupungissa on ihailtavaa rentoutta.

 

1. Brysselissä ehdit paljon lyhyessä ajassa

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Brysseliin pääsee nopeammin kuin Lontooseen tai Pariisiin. Kaupunki on sopivan pieni: keskusta-alueen ehtii koluta läpi viikonlopun aikana vaikkapa kävellen. Tämän kokoisessa kaupungissa voit myös improvisoida matkan varrella – aikaa ei kulu välimatkoihin eikä suunnittelu ole pakollista. Voit ajautua kuppilasta gallerioihin ja suklaapuodista olutravintolaan fiilispohjalta.

 

2. Maailma pienoiskoossa

Bryssel pitää sisällään lukuisan määrän vieraiden kulttuurien aineksia – yli kolmannes kaupungin asukkaista on ulkomaalaisia. Kaupunki onkin eräänlainen New York minikoossa. Tämä rikkaus näkyy paikalliskulttuurissa, katukuvassa, tunnelmassa ja lukemattomissa ruokamahdollisuuksissa. Voit ajautua keskelle sardiinintuoksuista portugalilaista katujuhlaa tai bolivialaisia kansantansseja tai nauttia aamukahvit afrikkalaisessa korttelissa. Kielitaitoinen saa tässä kaupungissa treenata muutakin kuin ranskaa.

 

Parc Royal -puisto sijaitsee Brysselin keskustassa.

 

3. Ruoka ja juoma – maineensa veroisia

Brysselistä lähdet varmasti hyvin syöneenä. Ravintolatarjonta on laaja ja kansainvälinen, ja helmien löytäminen on helppoa. Syö hitaasti ja hartaasti, äläkä unohda brunssia ja aperitiivia! Terassikausi on hyvällä tuurilla noin maaliskuusta marraskuuhun kiitos lämpölamppujen. Voit aloittaa iltasi terassilla oluella ja ranskalaisilla tai viinillä ja juustolla. Bon app’!

 

4. Shoppaa kunnes droppaat

Ketjuliikkeet sijaitsevat keskustan Rue Neuvellä, luksusliikkeet Avenue Louisella, belgialaisten suunnittelijoiden putiikit Rue Antoine Dansaertilla. Antiikkia ja retrokauppoja löydät Rue Blaesilta Sablonista. Vintagekauppoja on ympäri kaupunkia. Älä ohita suklaapuoteja Grand Placella ja Sablonissa. Pierre Marcolinin suklaa muistuttaa enemmän taidetta kuin makeista – täydellinen tuliainen herkkuja rakastavalle esteetikolle.

 

5. Kulttuurielämä

Keskustassa sijaitsevat klassikot eli kuvataiteen museo (Musée des Beaux-Arts), nykytaiteen museo Bozar ja Magritte-museo ovat käynnin arvoisia. Arkkitehtuurin ystävät voivat osallistua järjestetylle Art Nouveau -rakennusten kiertokävelylle. Sadetta voit pitää vaikkapa katsomalla klassikkoelokuvia Cinematek-leffateatterissa.

Musiikin, kuvataiteen, elokuvan ja arkkitehtuurin ystävä löytää parhaat vinkit julkisilla paikoilla ilmaiseksi jaettavasta Agenda-lehdestä, johon on listattu viikon kulttuurimenot ja ravintolavinkit (myös englanniksi).

 

 

6. Markkinat ja torit – sunnuntain ajanvietettä

Brysseliläiseen sunnuntaihin kuuluu hengailu markkinoilla ja toreilla – liity siis joukkoon. Nauti aamukahvit ja croissant, lettuja tai ostereita samalla kun seuraat markkinavilinää esimerkiksi Flageyn aukiolla. Kirpputori Jeu de Ballen aukiolla on brysseliläinen klassikko. Useimmilla kaupunginosilla on sunnuntaisin markkinat, jotka myyvät ruokaa, kukkia ja vaihtelevasti tavaraa.

 

7. Yllätyksellisyys

Yksi Brysselin salaisuuksista on, että etsiessäsi parhaita paikkoja et välttämättä huomaa ulospäin, mikä aarre sisällä odottaa. Kulje siis avoimin mielin ja kurkista rohkeasti sisään vaikkapa pieniin kulmakahviloihin. Muutaman pöydän paikoista saatat löytää viehättävän puutarhaterassin takapihalta. Kenties todistat luovaa ongelmanratkaisua tai korkeita roskasäkkikasoja tyylikkäimpienkin kaupunginosien kaduilla ja lähdet kaupungista huvittuneena, että ”asiat voidaan tehdä näinkin”. Ja sehän on matkailun tarkoitus!

 

Teksti
Kuvat Simo Viitanen
Tilaa Elle

Seuraa Elleä