Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Mini Rodinin vaatteet viedään käsistä, mutta mistä supersuosio sai alkunsa?

29.08.2018

Ruotsalaisen Mini Rodinin printtivaatteet ovat niin suosittuja, että niistä maksetaan käytettyinä jopa enemmän kuin uutena.

Pallismekko, kääntöpaita ja pandacardi – ruotsalaisen Mini Rodini -lastenvaatebrändin fanit ovat nimenneet rakastetuimmat vaatteet lempinimin. Merkin ensimmäinen Suomen-liike avattiin viime vuonna Helsingin Iso Roobertinkadulle. Maltillisen kokoisten valmistuserien takia himotuimmat printit myydään nopeasti loppuun. Se tarkoittaa pitkää epätoivojono-kommenttiketjua Facebook-kirppareilla – ja hintalappua, joka usein ylittää alkuperäisen ostohinnan.

Menestysbrändin perustaja Cassandra Rhodin on otettu suunnittelemiensa vaatteiden jälleenmyyntiarvosta. Hän suunnittelee kaikki printit ja siluetit itse.

”Totta kai se ilahduttaa. Haluamme tuottaa eettisiä ja laadukkaita vaatteita, jotka kestävät lapselta toiselle”, Cassandra kertoo Ellelle puhelinhaastattelussa.

Boheemissa taiteilijaperheessä kasvanut Cassandra perusti merkin vuonna 2006. Esikoisensa juuri synnyttänyt Cassandra ei löytänyt vaatteita, joihin olisi halunnut vauvansa pukea: lastenvaateosastoilla roikkui vain prinsessa- ja perhoskuvioita, autoprinttejä ja tulenlieskakuoseja. Kuvittajana työskennellyt Cassandra halusi raikkaita, kirkkaita värejä ja humoristisia printtejä – materiaaleista, jotka eivät sisältäisi haitallisia kemikaaleja ja joiden valmistus ei kuormittaisi luontoa.

Reilu kymmenen vuotta sitten luomupuuvillaiset, unisex-henkiset lastenvaatteet olivat harvinaisuus. Merkin suosiota selittää osin se, että Mini Rodini ehti ensin: nykyään Ruotsin lisäksi esimerkiksi Suomessa on lukuisia vastuulliseen tuottamiseen keskittyviä lastenvaatemerkkejä.

mini rodini

Mini Rodini AW18 -mallistossa nähdään ruutuja ja leopardia.

Aluksi Cassandran oli vaikea löytää luomupuuvillaa. 2000-luvun puolivälissä sitä oli vielä vähän saatavilla ja sitä pidettiin vähän tylsänä turhanpäiväisyytenä. Siitäkin huolimatta, että perinteisen puuvillan viljelyyn liittyy useita ongelmia: se vaatii kasvaakseen paljon vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita. Kemikaalit ovat puuvillantuotannon suurin ongelma, sillä ne köyhdyttävät maaperää, saastuttavat vesistöjä ja altistavat useimmiten kehitysmaissa työskentelevät viljelijät sairastuttaville myrkkykuormille.

Haittalistaa lukiessa herää kysymys, miksi edelleen vain yksi prosentti maailman puuvillantuotannosta on luomua.

”Vie aikaa oppia, kuinka kuluttaa vastuullisesti. Esimerkiksi pelkkä luomupuuvilla materiaalina ei vielä ole eettisyyden tae: jos sitä ei ole sertifioitu, se on saatettu tuottaa perinteisin, ympäristöä kuormittavin menetelmin”, Cassandra kertoo.

Luomupuuvillan lisäksi hyviä materiaalivalintoja ovat muun muassa tencel ja pellava. Yhä enemmän käytetään myös kierrätettyjä materiaaleja: esimerkiksi Mini Rodini valmistaa uikkareita meriveteen ajautuneesta jätteestä ja takkeja kierrätetyistä muovipulloista.

Eettisiä valintoja on helppo tehdä myös arjessa. Cassandra vinkkaa pesemään vaatteet vain, kun ne ovat oikeasti likaiset ja välttämään rumpukuivausta, sillä se kuluttaa vaatteita tarpeettomasti ja lyhentää siten niiden käyttöikää.

Tänä vuonna Mini Rodini avaa toisen Tukholman-liikkeensä, jonka erikoisuus tulee olemaan vanhojen vaatteiden tuunauspalvelu. Polvista puhki kuluneet housut saavat siellä uuden elämän kaatopaikan sijasta.

Lukion aikanaan kesken jättänyt Cassandra ei epäröi hetkeäkään, kun häneltä kysyy uransa parasta oppia.

”Arvosta hyviä ihmisiä ympärilläsi. Seuraa kilpailijoitasi, mutta löydä oma tiesi. Ja sitten vain lähdet matkaan.”

Kuulostaa mutkattomalta. Ja siltä varalta, että jäi vaivamaan: pallismekko on saanut nimensä pallokalakuosista.

Lue myös:

Joko olet kuullut tästä kotimaisesta lastenvaatehitistä?

Heidi Klum aavisti menestyksensä jo nuorena: ”Rekisteröin nimeni tavaramerkiksi 19-vuotiaana”

MSGM-merkin suunnittelija: ”Kuvittelin näkeväni Suomessa vain kuviollisia villapaitoja”

teksti jaana forsberg
kuva Roxane Von Gerber ja Mini Rodini
Tilaa Elle

Seuraa Elleä