Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Miksi meidän kaikkien pitäisi suosia luonnonkosmetiikkaa?

07.02.2018

Vannoutunut synteettisen kosmetiikan konkari suhtautui vuosia epäileväisesti luonnonkosmetiikkaan, kunnes päätti antaa vihreälle vaihtoehdolle mahdollisuuden.

Riikka Söderlund on kosmetiikan markkinoinnin ammattilainen, joka levittää kasvoilleen vähintään viittä ihonhoitotuotetta joka aamu.[/caption]

Olen ollut kiinnostunut kosmetiikasta niin kauan kuin muistan. Teininä kosmetiikan maailmaan tutustuminen oli kuin aarteenetsintää. Sillä tiellä olen edelleen. Työskentelisin vuosia kotimaisen kosmetiikkavalmistajan palveluksessa, mitä olisi voinut verrata työhön karkkikaupassa. Loputtomasti valinnanvaraa ja aina uusia tuotteita, raaka-aineita ja koostumuksia kokeiltavaksi.

Mitä enemmän olen oppinut, sen tarkemmaksi olen tullut. En päästä ketä tahansa iholleni. Erityisen skeptisesti suhtaudun luonnonkosmetiikkaan. Sen tehokkuuteen, toimivuuteen ja turvallisuuteen – eli siihen voiko täysin luonnollisilla tuotteilla saada aikaan synteettiseen kosmetiikkaan verrattavia tuloksia ja vieläpä yhtä miellyttävästi ja ilman ei-toivottuja sivuvaikutuksia.

Järkeilen asian näin: synteettiset raaka-aineet ovat tutkitusti tehokkaita ja aina tasalaatuisia. Luonnonkosmetiikka taas on sitä, mitä luontoäiti on päättänyt kulloinkin tuottaa. Alalla vietettyjen vuosien kokemuksella tiedän, että luonnonkosmetiikan raaka-aineet saattavat aiheuttaa ärhäköitäkin allergiareaktioita.

Viime vuosina luomuvaihtoehdot ovat kirineet monessa suhteessa ominaisuuksissaan ja toimivuudessa perinteisen kosmetiikan rinnalle. Pakkaukset ovat kehittyneet, tuoksut parantuneet ja säilyvyys kohentunut: esimerkiksi Ecocert-merkityissä tuotteissa tietyt ihoystävälliset säilöntäaineet ovat sallittuja. Lisäksi tuntuu, että luonnonkosmetiikassa on nyt ihan uudenlaista säihkettä.

Luomusta on tullut salonkikelpoista.

Tehoa mittaamassa

Ymmärtääkseni muutosta paremmin jututan Pernilla Rönnbergiä, joka on ruotsalaisen luonnonkosmetiikkamerkki Estelle & Thildin perustaja. Brändi on viimeisen kymmenen vuoden aikana levinnyt jo 25 maahan. Ekotuotteille siis selvästi on kysyntää muidenkin kuin viherpiipertäjien joukossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aivan ensimmäiseksi kyytiä saa ajatukseni siitä, että luonnonkosmetiikka ja synteettinen kosmetiikka olisivat toistensa vihollisia. Pernilla toteaa ytimekkäästi, ettei synteettisessä kosmetiikassa ole mitään vikaa.

”Halusin vain tuoda kuluttajien saataville vaihtoedon, joka on kestävästi tuotettu. Jotta jokainen voi tehdä pieniä, ympäristöystävällisiä valintoja arjessaan.”

Vannoutuneelle synteettisen kosmetiikan suosijalle oli silmiä avaavaa kuulla, ettei luomukonkari Pernilla mollaa perinteistä kosmetiikkaa, koska pitäisi sen ainesosia haitallisina.

Mutta mites sen tehokkuuden kanssa? Luonnonkosmetiikka on, no, luonnollista. Voiko se toimia yhtä hyvin kuin synteettiset tuotteet?

”Emme kilpaile paremmuudesta luomumerkkien kesken. Tuotteidemme on oltava yhtä hyviä kuin perinteisen kosmetiikan vaihtoehdot”, Pernilla napauttaa.

Kuulostaa järkevältä. Jos en ole tekemässä valintaani arvopohjalta, miksi vaihtaisin synteettisesti valmistetun, toimivan ja tehokkaan voiteeni luonnonkosmetiikkaan, ellei se olisi yhtä hyvä?

”Monet perinteisenkin kosmetiikan tehokkaimmat vaikuttavat aineet ovat kasvipohjaisia, esimerkiksi kasviuutteita, jotka auttavat ehkäisemään ihon ikääntymisen merkkejä”, Pernilla muistuttaa.

Nyt alkaa jo hiukan nolottaa. En ole koskaan tullut ajatelleeksi asiaa noin! Pikainen tarkistuskierros kylpyhuoneen purnukkarivistön tuoteselosteisiin vahvistaa asian. Esimerkiksi pigmenttiläiskiä vaalentava tehotuotteeni sisältää aivan samat vaikuttavat aineet kuin luomukilpailijansa. Rattaat raksuttavat päässäni hitaasti, mutta joudun tunnustamaan: ei ole mitään loogista syytä pitää luonnon raaka-aineita tehottomina.

Lue myös: Onko luonnonkosmetiikasta klassikkotuotteiden haastajaksi?

Luomu tuntuu kovalta

Jos tehot ovat tuotteissa kohdillaan, mikä sitten on suurin este toimivan luonnonkosmetiikan kehittäjälle?

”Todellinen haaste on tehdä miellyttäviä koostumuksia, jotka tuoksuvat ja tuntuvat hyvältä ilman synteettisiä ainesosia” Pernilla vastaa.

Ekotuotteiden tuoksut ovat erikoisia, sillä keinotekoisia hajusteita ei käytetä. Tyypillisesti luonnonkosmetiikka tuntuu kovemmalta, karheammalta, vetisemmältä tai öljyisemmältä siksi, että tuotteiden koostumuksesta puuttuu sidosaineita tai fillereitä. Fiilis iholla eroaa synteettiseen kilpakumppanin vastaavasta siksi, että luomuversiosta puuttuvat peruskosmetiikan vakiovaruste: silikonit.

Hyvänä esimerkkinä toimivat aurinkovoiteet. Synteettisetkin aurinkovoiteet ovat usein limaisia ja voimakkaan tuoksuisia. Mutta luonnonkosmetiikan paksut valkoiset tökötit ovat minulle suoranainen kauhistus. Luomuaurinkovoiteet ovat haastavia valmistaa, sillä mineraalifiltterit, joita käytetään kemiallisen suojamekanismin sijasta, tekevät tuotteista usein paksuja, valkoisia ja tahmeita. Lisäksi luonnollisten raaka-aineiden tuoksu on voimakas. Siksipä suhtaudun kohteliaan epäilevästi, kun minulle vakuutetaan luonnonkosmetiikan pystyvän nykyään täyttämään korkeat vaatimukseni.

Testaan hypetetyn Alga Marikseen aurinkosuihketta, ja jo ensimmäisen levityskerran jälkeen olen käännytetty. Uskomattoman kevyt suihke leviää kyllä iholle valkoisena, mutta tasoittuu vaivatta eikä edes tuoksu ikävältä. Ja mikä parasta, iholle ei jää ikävää kalvoa, kuten perinteisistä aurinkovoiteista usein. Tätä en vaihda enää pois!

Kohisevin kehitys

Mutta entäpä meikit? Niitä näkyy luonnonkosmetiikkahyllyissä merkittävästi vähemmän kuin ihonhoidon innovaatioita. Nopea katsaus ekomeikkimyymälöihin osoittaa, että myös meikkien puolella kehitystä on alkanut tapahtua vauhdilla.

Pernilla vahvistaa huomioni. Estelle & Thild alkoi kehittää värikosmetiikan tuotteita vasta, kun saatavilla oli riittävän laadukkaita koostumuksia, jotka pystyvät aidosti kilpailemaan synteettisten vaihtoehtojen kanssa. Vielä viisi vuotta sitten markkinoilla oli lähinnä jauhemaisia tuotteita, mutta nyt luomivärit on pakattu nappeihin, meikkivoiteet ovat nestemäisiä ja peitevärit ja poskipunat saa niin halutessa myös voidemaisina.

Testattuani viime aikoina markkinoille tulleita luonnollisia uutuuksia olen vakuuttunut, että luonnonmukainen värikosmetiikka on se kosmetiikkateollisuuden haara, jossa tällä hetkellä tehdään suurimpia kehitysloikkia. Aurinkopuuteri levittyykin pehmeästi! Luomivärit ovat runsaspigmenttisiä! Huulipuna ei karkaa huulilta vaan tuntuu hyvältä tuntienkin jälkeen!

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että vielä on matkaa tasa-arvoon. Luomukosmetiikan saatavuus on Suomessa edelleen huonoa ja tuotteiden hinnoissa näkyy mittava panostus tuotekehitykseen. Korvaan yksittäisiä tuotteita meikkipussistani luonnollisilla vaihtoehdoilla, mutta en ole valmis siirtymään pelkästään luomumeikkien käyttäjäksi.

Lue myös: Näin tunnistat laadukkaan ihonhoitotuotteen

Uuden ajan ylellisyysvaatimus

Olen vakuuttunut: luonnonkosmetiikka on (viher)pessyt kasvonsa, eikä kyseessä ole enää vain hippien valinta. Siitä on tullut arkipäivää myös kaikkein vaativimmille kuluttajille, eikä laatua tarvitse noutaa valtamerien takaa. Esimerkiksi selektiiviseen kosmetiikkaan keskittynyt englantilainen Space NK -ketju otti suomalaisen ekosarjan Supermoodin valikoimaansa vuoden alussa.

Perinteiset tavaratalotkaan eivät enää piilottele ekosarjojaan. Lontoon trendikäs Liberty-tavaratalo on oikea luonnonkosmetiikan keidas. Helsingissäkin Stockmannin ja Sokoksen kosmetiikkaosastolla luomuvaihtoehdot keimailevat nykyään sulassa sovussa Chanelin ja La Merin rinnalla.

Ylellisyydenkaipuuseen päätän vielä kokeilla luonnonkosmetiikan Rolls-Roycea, eli Tata Harper -tuotesarjaa. Jo pelkät pakkaukset kullattuine yksityiskohtineen kertovat, että nyt ollaan perinteisen luksuksen ja vihreän vallankumouksen yhtymäkohdassa. Kulttimainetta maailmalla nauttivissa putsareissa ja silmänympärystuotteissa on kymmeniä kasvipohjaisia vaikuttavia aineita, jopa hyaluronihappoa. Hyaluronihappo on anti-age-tehoaine, jota yleensä valmistetaan synteettisesti tai eläinperäisesti – nyt opin, että sitäkin voidaan valmistaa luonnollisin menetelmin fermentoimalla kasvisoluja. Kaikki perinteisen ylellisyyden tunnusmerkit täyttyvät – ja kaiken lisäksi tuote on 100-prosenttisesti luonnollinen. Eikä se enää ole moite.

Riikan ekosuosikit:

Alga Maris on onnistunut kehittämään kertoimen 30 aurinko-suihkeensa kevyeksi ja helposti imeytyväksi ilman kemiallisia aurinkosuojafilttereitä. 27 e.

Latvialaisen Kivvin Pigmentation Spot Reducing Facial Serum tasoittaa pigmenttiläiskiä C-vitamiinin ja lumikellosta saatavan kasviuutteen avulla. 40 e.

Estelle & Thild -ripsivärien volyymi tulee synteettisten kuitujen sijasta hennosti tuoksuvasta mehiläisvahasta, joka tuo ripsille luonnollista volyymia. 21 e.

Suomalaisen Super-moodin Egoboost One Minute Face Lift on niin tehokas, että sen kiinteyttävän vaikutuksen tuntee ihon pinnalla. 45 e.

Tata Harper -sarjan ylelliset tuotteet eivät häviä laadussa perinteisille kilpailijoilleen. Restorative Eye Cream kirkastaa tummia silmänalusia. 108 e.

Lue myös:

Unohda anti-age-tuotteet! 8 tapaa ikääntyä luonnollisesti, mutta kauniisti

Anna Puu: ”Minulla on noin kymmenen hyvää vuotta jäljellä”

Pipsa Hurmerinta: ”Voin vihdoin mennä ulos ilman meikkiä”

teksti Riikka Söderlund
kuvat Fabian Björk ja Riikka Söderlund
Tilaa Elle

Seuraa Elleä