Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Viinitrendien ABC – näillä vinkeillä onnistut viinin valinnassa

05.07.2018

Ahdistaako viinibaarin lista? Etkö erota proseccoa päärynäsiideristä? Näillä vinkeillä laskettelet läpi juhlien viinilasi kädessä kuin todellinen connoisseur.

Valkoviinit

Mitä tilata: Jos sinun pitää tilata isolle seurueelle valkkaria, valitse chardonnay. Chardonnay on valkoviinityyppi, joka vetoaa suurimpaan osaan ihmisistä, joten sillä on vaikea mennä metsään. Se on tarpeeksi hapokas ja aromikas, muttei liikaa.

Tällä teet vaikutuksen: Riesling on ollut trendikästä jo pitkään, ja sen tilaaminen osoittaa, että tiedät vähän viineistä. Mutta jos haluat todella tehdä vaikutuksen, sano että olet jo kyllästynyt risseen ja tilaa lasillinen grüner veltlineriä. Grüner veltlinerit tulevat Itävallasta, ja itävaltalaiset viinit ovat todella korkealaatuisia siksi, että siellä on maailman tiukin viinilainsäädäntö.

Varo tätä: Valkoviini tarjoillaan usein liian kylmänä, jolloin maut eivät pääse yhtä hyvin esiin. Hyvä muistisääntö on ottaa valkkari jääkaapista huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen kuin se on tarkoitus tarjoilla.

Yhdistele yllättävästi: Unohda rutikuivat valkkarit ruokien kaverina. Puolimakea valkoviini sopii hyvin esimerkiksi tulisten annosten kanssa varsinkin, kun viilennät sen hyvin.

Tiesitkö tätä: Oranssi viini on valkoviini, joka on valmistettu punaviinin tavoin. Väri tulee rypäleiden kuorista, jotka ovat mukana käymisastiassa. Valkkaria tehdessä kuoret poistetaan ennen käymistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rosé taas on punaviini, jossa kuoret ovat mukana vain päivän tai kaksi ja joka on muuten valmistettu valkoisen tavoin.

viini

Leth Simply Wow on rieslingin, grüner veltlinerin ja roter veltlinerin sekoitus. Aina, kun rypäleitä miksataan keskenään, otetaan kustakin laadusta parhaat päältä, ja yhdistelmästä tulee sanalla sanoen wow. 14,40 e.

 

Kuinka monta senttiä? Viinilasi tulee täyttää alle puolilleen. Muuten aromit jäävät jumiin.

 

Punaviinit

Mitä tilata: Cabernet sauvignon on yleisin rypäle ja punaviinien moniottelija. Siitä löytyy joka tilanteeseen ja makuun hyvä viini. Jos olet kulturellimpi, valitse pinot noir. Se on pysynyt trendien kärjessä viinielokuva Sidewaysista saakka.

Tällä teet vaikutuksen: Perinteiset viinintuottajamaat, etenkin vanha kunnon Italia, ovat nostaneet taas suosiotaan viime vuosina. Tilaa esimerkiksi piemontelaista barberaa ja briljeeraa sillä, että se on Italiassa yleinen arkiviini. Italialaiset lajikkeet ovat muutenkin usein hyviä ruokapöytään – niiden synnyinmaassa kun tykätään syödä.

Varo tätä: Vaikka punaviini tarjoillaan usein huoneenlämpöisenä, ei se tarkoita suomalaista sisälämpötilaa, joka saattaa joskus olla jopa 25 astetta. Huoneenlämpöisen viinin kuuluu olla noin 18-asteista. Laita se jääkaappiin 15–30 minuuttia ennen tarjoilua (samalla kun otat valkkarit pois). Mitä kevyempi punkku, sen viileämpää se saa olla.

Yhdistele yllättävästi: Rasvaisen kalan kanssa sopii kevyt, viileä punaviini – jopa paremmin kuin valkkari.

Tiesitkö tätä: Haista viiniä ennen maistamista. Sitten pyöräytä viiniä lasissa ja haista sitä vielä uusiksi. Pyörittäminen vapauttaa aromeja. Vinkki: pyöräytä lasin kantaa pöytää vasten, niin viini ei läiky.

 

Mikä on happoa, mikä tanniinia: tanniinin tunnistaa siitä että ikenet kuivuvat, hapokkuus saa taas veden kielelle.

 

viini

Mud Housen pinot noir on maailman eteläisimmältä viinialueelta Uudesta-Seelannista. 16,95 e.

Kuohuvat

Mitä tilata: Samppanjamenetelmällä tehty kuohari on laadukasta, muttei kaada budjettia. Tilaa cavaa: kaikki cavat on tehty samppanjamenetelmällä (eli juoma on käynyt kerran tankissa ja toisen kerran samassa pullossa, jossa se tulee myyntiin).

Tällä teet vaikutuksen: Englantilaiset kuohuviinit ovat tällä hetkellä nousussa. Maaperä on tietyillä alueilla täsmälleen samanlainen kuin Champagnessa, Ranskassa, ja ilmasto on ilmastonmuutoksen vuoksi lämpimämpi kuin ennen. Samppanjatalo Taittingerkin on ostanut Englannista maata ja alkaa tehdä siellä nyt kuohuviiniä. Tulevaisuudessa samppanjankaltaiset viinit saattavat hyvinkin tulla Englannista.

Varo tätä: Kaikki samppanjat tulevat Ranskasta. Ei kannata esimerkiksi sanoa pitävänsä italialaisista samppanjoista. Italian oma ”samppanja” on franciacorta, ja hyviä saa Suomesta noin kolmellakympillä.

Yhdistele yllättävästi: Samppanjaa voi juoda vaikka jokaisen ruokalajin kanssa. Kokeile myös tukisamppanjaa: ruokalajien välissä tai kyljessä voi ottaa tilkan kylmää kuohuvaa. Kuplat toimivat makupaletin puhdistajana.

Tiesitkö tätä: Kuohuvan voi pyytää puna- tai valkoviinilasiin. Kuplat säilyvät kapeassa lasissa paremmin, mutta isommassa lasissa maku voimistuu.

 

Englantilaiset kuohuviinit ovat tällä hetkellä nousussa.

 

Lue myös:

Rajoja rikkova viinintekijä Nea Berglund: ”Työasuni on tuulipuku”

Nämä ovat Helsingin parhaat terassit

Pitääkö tissuttelusta huolestua?

Teksti
kuvat valery guedes, isma valkama ja maahantuojat
Tilaa Elle

Seuraa Elleä