Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Korvien rei’ittäminen: ei koskaan ampumalla!

06.07.2018 25 kommenttia

Vuosien jälkeen päätin vihdoin rei’ittää korvat, mutta taustalla oli pelko tulehduksesta. Olen nimittäin ottanut korviini reiät ampumalla jo kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla ne tulehtuivat niin pahasti, että korvikset oli otettava pois ja näin reiät menivät tietenkin umpeen. Tällä kertaa menin suoraan lävistäjälle ja nyt kerron teille miksi.

MIKSI REIKIÄ EI KANNATA AMPUA?

Kuulin aivan ensimmäisen kerran teiltä ihanilta lukijoiltani, ettei missää nimessä kannata mennä ampumaan reikiä korviin. Otin asiasta selvää ja haastattelin Paradise Tattoo & Piercingin Joonaa asiasta ja kaiken sen infon jälkeen mietin, että miten ihmeessä tuo reikien ampuminen on edes sallittua. Tiesittekö, että karjan merkkaamiseen käytetään samankaltaista laitetta.

Tärkeimpänä ja kammottavimpana asiana: laitteita, joita käytetään reikien ampumiseen, ei pystytä kunnolla puhdistamaan ja niitä ei siis voi steriloida. Tulehtumisriski on suuri, sekä myös kaikenmaailman pöpöjen siirtyminen asiakkaalta asiakkaalle on täysin mahdollista. Joonan mukaan jenkeissä on dokumentoituja tapauksia siitä, että hepatiitti on siirtynyt asiakkaalta asiakkaalle.

Lisäksi laitteeseen asennettu koru pakotetaan väkisin ja voimalla korvan kudoksen läpi. Tämä koruhan on tylppä! Tämä aiheuttaa paljon traumaa ihokudokselle, joka hidastaa paranemista ja lisää turvotusta. Tämän turvotuksen vuoksi koru saattaa upota korvan lehden sisään ja tämähän oli juuri se, mitä noin 20 vuotta sitten itselleni kävi.

Myös ammuttavien korujen perhoslukoissa on kaiken maailman koloja ja sen vuoksi myös bakteerit kerääntyvät sinne paremmin.

MITEN LÄVISTYS MENI?

Lävistys tehdään superterävällä neulalla, joka leikkaa puolikuun muotoisen viillon ja siirtää kudoksen hellävaraisesti pois tieltä. Seurasin tarkasti hygienia-asioita lävistyksen aikana ja voin sanoa, että se oli niin tarkkaa, että tunsin olevani hyvissä käsissä. Joona kertoi tarkasti kokoajan mitä tulee tapahtumaan, joka sai pienen jännityksenkin hieman raukeamaan.

Olin aivan ihmeissäni, ettei korviani vanhaan tuttuun tapaan jomottanut lävistyksen jälkeen yhtään. Nyt on menossa toinen päivä ja tuntuu, että minimaalinen turvotuskin on jo laskenut. Reiät eivät ole yhtään kosketusarat ja voin rauhassa puhdistaa niitä hyvien ohjeiden mukaan. Toipuminen on hurjan paljon nopeampaa kuin ammutuilla rei’illä tai no silloinhan ne tulehtuivat niin pahasti, etteivät ne koskaan parantuneet.

Ei varmasti jää epäselväksi, että suosittelen ehdottomasti lävistystä ampumisen sijaan ja Paradise Tattoo & Piercing on vielä kätevästi aivan Helsingin ytimessä. Ja kai se näin bloggaajana pitää erikseen mainita, että maksoin kaiken itse ja tämä ei siis ole kaupallinen postaus – ainoastaan lämmin suositus upeille nuorille yrittäjille.

Kommentit

Kommentoi
 1. Jenny

  Minäkin oon jälkikäteen kuullut, että ei sais korvareikiä ampua. Itsellä ollut tuuri, -98 vuonna oon 7-vuotis synttärilahjaksi saanut korvareiät (ammuttiin) eikä ainuttakaa tulehdusta oo ollut. 😀 Erikoista kyllä, että tuo ampuminen on edes sallittua kun siinä tosiaan on noin suuret riskit!

 2. Niinu

  Mulle on ammuttu molempiin korviin yhteensä 6 reikää, eikä niistä yksikään ole koskaan tulehtunut. Lävistäjällä taas tehty reikä korvaan tulehtui pahastikkin ja sen paraneminen kesti todella pitkään ja vielä monta vuotta jälkikäteen edelleen se lävistämällä tehty on se, joka tulehtuu esim. talvella pipoa käyttäessä. Että ei se lävistäjällä käyntikään ihan 100% varmaa ole.
  Mutta ihanaa, että sait reiät taas korviin ja pääset käyttämään ihania korviksia mitä on instankin tarinoissa nähty 😊😊.

 3. Anni

  Apua, en ollut kuullutkaan että ampumista ei suositella, saatikka noista hygienia asioista.. Kiitos tästä postauksesta. Tiedetäämpä mihin tyttö päästetään, kun korviksien aika koittaa.

 4. Iiris

  Hieman väärää tietoa olet saanut reikien ampumisesta. Sen korjaan, mutta en väitä kumpaakaan tapaa toista paremmaksi. Teen itse työn puolesta ampumalla reikiä (kultasepänliike), koska se on tarjoamamme palvelu, josta työntekijä ei voi kieltäytyä.
  Korvaan ammuttava hoitokoru on aina steriili, suljetusta paketista asiakkaan läsnäollessa avattu. Koru ei myöskään ole muodoltaan tylppä ja pyssyyn asennettaessa koru ei kosketa asetta lainkaan (steriili muovisuojus korun päällä rei’itysvaiheessa). Rei’itettävä alue puhdistetaan ja ainakin itse käytän toimenpiteessä kumihanskoja. Kukaan muu kuin asiakas itse ei sinne reikään niitä bakteereja vie.
  Ei mulla muuta 🙂

  • Jenni

   No jopas on asiantuntevaa. Ainakaan niitä koruja, joita itse näen ammuttavan ei voi teräväksi kehua verrattuna lävistyksessä käytettävään neulaan. Ei tässä itse korun epästeriiliydestä vaan siitä, että se vempele, jolla se ammutaan ei ole kokonaan sterilisoitavissa ja näin ollen sen koskettaminen reiän aluetta siirtää se pöpöjä eteenpäin.

 5. Jenna

  Kiitos paljon tästä blogipostauksesta. Itselläni on molemmissa korvissa reiät, ammuttu jo 16 vuotta sitten. Muutama vuosi sitten halusin toiseen korvaan lisäreiän, sekin ammuttiin. Voit kuvitella mitä tapahtui, se tulehtui ja oli niin kipeä että oli pakko antaa sen mennä umpeen. Syy taitaa olla tämä mistä kerroit, nyt tiedän ainakin kuinka reiät kannattaa teettää jos haluaa säästyä tulehdukselta. En olisi tätä edes tajunnut ilman postaustasi 🙂

 6. Elisa

  Mulle on aikoinaan tehty korviin reiät sellasella kertakäyttösellä muovilaitteella. Sain siis ala-asteella synttärilahjaksi sellasen paketin missä oli kaks niitä muovilaitetta ja niissä oli korut jo valmiina🤔

 7. Jenna

  Hei! Olen vuosia tehnyt korvareikiä ampumalla ja haluan sanoa että hygieenia asiat ovat erittäin tarkkoja myös siinäkin. Minun käytössä olleessa studexin koneessa korvakorut ja se muoviosa missä korvikset ovat eli ne paikat mitkä voivat osua asiakkaan korvaan ovat hygieenisesti pakattuina ja avataan korvakoru kerrallaan asiakkaalle. Eli itse lävistyskoneesta ei osu mikään osa asiakasta, vain korvakoru ja sen ympärillä oleva muovi. Käytin myös hanskoja joka kerralla ja itse kone desinfiointiin käyttöjen välissä. Olen samaa mieltä että korviksien lukoissa voi huonolla hygieenilla piillä bakteereja jos niitä ei putsaa kunnolla ja voimallahan ne runnotaan korvalehtien läpi. Mutta omasta kokemuksestani kenellekkään asiakkaalleni ei ole tullut tulehduksia ja ovat jopa tulleet takaisin ottamaan lisää. Silti mahtavaa että sait korvikset ja lävistäminen toimi sinulle paremmin 😊

 8. Laura

  Kun itse otin reiät 34 vuotta sitten, ei ainakaan täällä Keski-Suomessa ollut lävistysfirmaa mihin mennä. Silloin ainoa keino oli joko tehdä ne kotona itse (esim. parsinneulalla) tai mennä kultaliikkeeseen, jossa se tehtiin ampumalla. Mielestäni siihen aikaan ei kauneushoitoloissakaan reikiä laitettu. Muistan, että ennen ampumista desinfioitiin korvanlehdet ja kotihoito-ohjeetkin oli, että parin viikon ajan aamuin illoin desinfioidaan reiät. Parantuminen kesti kuutisen viikkoa. Minulla on yhä hoitokorvikset muistona tallessa. Niissä ei ole tylppä kärki, muttei tietty lävistysneulan teräväkään.

 9. Sofia

  Pari viikkoa sitten vein kelloni paristojen vaihtoon ja samalla kauhulla katselin, kun koruliikkeen myyjä ampui n. 10v tytölle korvikset. Itselläni laitettu myös ampumalla lapsena, eikä onneksi tullut mitään, mutta nykyään en ikinä laittaisi reikiä noin vaan ehdottomasti neulalla lävistämössä.
  En usko, että kovin moni äiti (eiköhän ne äidit yleensä vie lapset tähän toimenpiteeseen) on tietoinen näistä ampumalla tehtyjen reikien riskeistä.

 10. Markit

  Hei; Siitä on 45v kun sain rippilahjaksi rengaskorvakorut. Kultasepänliikkeessä laitettiin jollain härvelillä, renkaat riippumaan ja käskettiin pyörittämään, ettei jämähdä ja sitten putsailemaan. Eikä sattunut yhtään. No hyvin siinä kävi, ei ongelmia. Hauska jotenkin lukea tällaisia eri ihmisten kommentteja, kun itse mietin, että oliko silloin edes tatuoijia…kaupungissa kyllä asuin, mutta ei varmaan kukaan käynyt muualla kuin kultasepänliikkeissä. Taitaa olla vähän niin kuin leikkauksissa, että kun huonosti menee, niin kirjoitetaan, mutta kukaan ei kerro niistä lukemattomista onnistuneista operaatioista.
  Mutta pääasia, että itse on tyytyväinen, missä sitten reiät ottikaan. ☺

 11. Sonja K

  Heips! Todella informatiivinen postaus! Itse kuulin tästä myös vasta muutama vuosi takaperin..

  Otin 1. korvikset kultasepänliikkeessä vanhemmilta salaa.. 😀 Olin 13v. ja vuosi oli 2001. En tiedä onnistuisiko enää ilman vanhempien läsnäoloa / lupalappua? Toivottavasti ei.. 😀

  Korvikset ammuttiin ja ne tulehtuivat lievästi, reiät pysyivät auki eikä reikiä tarvinnut tehdä uudestaan.

  Täysi-ikäisenä otin vasempaan korvaan yhden korun lisää – sekin tulehtui (tällä kertaa pahasti), rei’tys uusittiin myöhemmin, kun korvalehti oli parantunut ja reikä umpeutunut.

  Vasempaan korvaan halusin vielä kolmannen korun! Korvis ammuttiin ja se tulehtui monta kertaa.. Vasemman korvan 3. reiän kohdalla, rei’tys uusittiin 2 kertaa, tulehtumisen ja reiän umpeen kasvun takia. (= ammuttiin kolme kertaa).

  Jos pysyitte laskuissa – oikeaan korvaan ammuttu kerran ja vasempaan ammuttu 6 kertaa (yht. reikiä on kolme tässä korvassa).
  Hygieniasta huolehdin hyvin!

  Kuulin pari vuotta sitten, että lävistystekniikka olisi ”parempi”..

  Enää en korviini halua lisää reikiä, mutta jos olisi pakko ottaa uusi koru, menisin ehdottomasti lävistäjälle. Ja toivoisin parasta! 😉

  Joku kommentoi, että ampumalla lävitettäessä koru ei ole tylppä – ehkäpä Miia ja postausta varten haastateltu lävistäjä tarkoittivat, että lävistäjän neula on todella paljon terävämpi, kuin koru (jonka kärki on muotoiltu kyllä suipoksi ja teräväksi).

  Mukavaa vkl Miialle ja lukijoille! 🙂

 12. Nea

  Täällä kans yksi jolla ei ole ollut mitään ongelmia ammuttujen reikien kanssa ja mulla on siis ammuttu korviin 5 reikää, yks on jopa ollut vähän ruston puolella ja sekin parani täysin normaalisti, joten en ainakaan voi omasta puolestani sanoo mitään pahaa rei’ittämisestä ampumalla…

 13. Lekuri

  Hei, itse olen lääkäri ja teen säännöllisesti erilaisia toimenpiteitä pienemmistä toimenpiteistä isompiin leikkauksiin. En pidä itse korvisten ampumista noin pahana. Toki toimenpidettä edeltävä steriliteetti on tärkeää, mutta ihan yhtälailla ne bakteerit vyöryvät hetken päästä rikkotuneelle iholle molemmissa tapauksissa, ja jäävät metallin pinnalle. Iho varmasti kannattaa lävistää mahdollisimman terävästi ja pienesti, mutta teoriassa ihonalaiskudoksen läpimeno olisi varmaan parempi tehdä tylpästi, silloin solut tavallaan väistyvät eikä tule niin paljon rikkoutumista. Käytännössä tuskin paljon merkitystä korvien rei’ittämisessä. Ihmisillä on myös paljon eroja, miten haavat paranevat, korun materiaalilla voisi kuvitella olevan merkitystä ja sattumalla varmasti myös. Itse otin aikuisikäisenä tavalliset korvareiät ampumalla.

  Jos oikeasti haluaa hankalampia komplikaatioita välttää, niin ei kannata ottaa mitään ruston läpi meneviä lävistyksiä tai lävistyksiä sellaisiin paikkoihin, joita on vaikea pitää puhtaana. Se, että nämä lävistysammattilaiset noin mustamaalaavat korvakorujen ampumista, on aikamoisessa ristiriidassa siihen nähden, että he myös työkseen laittavat oikeasti riskaabeleita lävistyksiä erinäisiin paikkoihin…

 14. K

  Yks tärkee lisäys tähän postaukseen olis ehdottomasti se, että vasta lävistettyjä reikiä ei missään tapauksessa saisi puhdistaa desifiointiaineella! Se kuivattaa lävistystä ja hidastaa paranemista. Mulle annettiin kultasepänliikkeessä väärät/vanhentuneet hoito-ohjeet, joiden takia lävistykseni ei parane varmaan koskaan. Uusia lävistyksiä olen puhdistanut vain vedellä ja apteekin keittosuolaliuoksella niin ne ovat paremmassa kunnossa kuin vanhemmat väärinhoidetut lävistykset.

 15. Sikke

  Itselleni tehty kahdeksan reikää ampumalla, myös Helix tuonne ylös rustoon. Rustoon laitettaessa laittaja tai minä emme tienneet, ettei sinne saisi ampua, mutta kaupassa laittaja ampui sen kun kysyin. Mikään reijistä ei ole tulehtunut, kaikki on parantunut aina kunnolla. Toki olen huolehtinut jälkihoidon kaikkiin huolellisesti. Reijät on kaikki tehty yli kymmenen vuotta sitten, ensimmäisistä on 15 vuotta.

 16. Johanna

  Mulle ja laitettu ekat reiät ampumalla kultasepänliikkeessä yli 30 vuotta sitte, Ei muistaakseni tulehtunut. Sen jälkeenkin laitettu monet monet samalla lailla eikä ongelmia, omalla pojalla tulehtu kun räpläs niitä eikä putsannu niitä noi kuin kuuluu. Kuntoon ne saatiin kuiteskin. Ja steriiliä se touhu kyllä on. Mutta luulen että lävistäminen voi olla ”hellävaraisempaa”. Mutta yhtälailla se lävistäjä ”pakottaa” sen neulan kudoksesta läpi, hitaammin vain kun kone. Ja olen myös ottanut lävistyksiä, joista yksi tulehtui vaikka päivittäin putsasin.

 17. Anniina

  Mie kävin lävistäjällä muutama vuos sitte n. 23v. Sillon otin vasta korvikset. Hyvin ne parani. Pitkä lävistyskoru oli kuukausia. Märki alussa.

 18. Carita

  itsellä molemmissa korvissa 3reikää, eli yhteensä 6. ja tehty kultasepänliikkeessä ampumalla, eikä tullut mitään, parantui hyvin jne. en tiedä oliko mulla sitten vain tuuria pelissä. vanhimmat reiät saatu 8vuotiaana. toiset joskus 13-14 ja viimeiset taisi olla 15 ? eli 14-21 vuotta aikaa ja hyvät on edelleen. siksi ihmetyttää kun luin nyt ettei kannata 🤔

 19. Tiia - Littlebigthings

  Ei ollu lävistäjiä ennen aikaan 🙂 Mulle on ammuttu aikoinaan yhteensä 8 reikää, joista yks ylhäällä rustossa. Still alive 🙂

 20. Johanna

  Valitsit parhaan mahdollisen lävistäjän- Joona on aivan huippu ja aina tietää hänen kanssa asioidessaan olevansa osaavissa käsissä!

 21. Heke

  Itseä tässä asiassa se ihmetyttää, että vanhemmat vie lapsiansa mieluusti koruliikkeeseen ”ammuttavaksi”, mutta samat vanhemmat kammoksuu ajatusta siitä, että veisivät lapsensa lävistäjälle. Jos tuntuu pahalta viedä lapsi lävistäjälle, niin ei kannata viedä koruliikkeeseenkään. Molemmat on kehon modaamista, ei se korvis mitenkään parempi asia tai vähemmän läpi mene, vaikka ei tehtäisi neulalla.

  Itsellä on korvikset kaikki ammuttu lapsena ja niissä on se ongelma, että herkästi kerääntyy talipalloja. Ammuttuna tulee enemmän arpikudosta siihen reiän ympärille, jolloin saattaa tulla näitä ikäviä palleroita korvanlehteen. Toki voi tulla lävistetynkin reiän kanssa, mutta enemmän ammutun.

  Ammattitaitoinen lävistäjä on aina sata kertaa hygieenisempi kuin koruliike ja ampumalaite. Toki jokainen ampumalla korviksia tekevä puolustelee, mutta eivät voi väittää olevansa samalla tavalla ammattitaitoisia kuin lävistäjät. Toki lävistäjäkin pitää valita huolella, ettei mene ihan puoskarille. Ja rusto on pahin paikka mihin tehdä ampumalla, eli vähintäänkin muut kuin korvanlehdet kannattaa tehdä alan liikkeessä!

  (Ja se piti vielä kertoa villistä lapsuudesta, kun halusin napakorun ja kaveri kävi jossain vaatekaupassa ampumassa napakorun. Oli toki hyvä idea ja menin itsekin. Ei siitä tietty tullut mitään, kun ei siitä mahtunut ikinä napakoru läpi ja ei parantunut. Joku intialainen setä siellä verhojen takana niitä napakoruja lapsille pamautteli. Onneksi ei tulehtunut pahasti itsellä, kaveri sai antibioottikuurit sun muut omaan napaansa.)

 22. Kristiina

  Itselläni on laitettu korvikset kahdesti ampumalla ja kerran lävistäjällä. Ekalla kerralla toinen korviksista meni vinoon, ja joka kerta kun laitoin siihen korua, tökkäsin ns. korvalehden seinämään. Annoin niiden mennä umpeen ja laitatin uudestaan ampumalla, ja silloin reiät vaan tulehtuivat. Noin vuosi sitten ne laitettiin uusiksi lävistysliikkeessä. Siellä kaikki meni hyvin eikä korviin jäänyt jomottavaa tunnetta päiviksi eivätkä myöskään tulehtuneet. Itse siis suosittelisin lävistäjää!
  Omalla kohdalla lävistäjät ovat olleet asiantuntevimpia kuin kultasepänliikkeen henkilökunta 🙂

 23. Jasmi

  Huhhuh mitä soopaa sulle on tosta ampumistekniikasta kerrottu. Ammuttava koru ei missään nimessä oo tylppä. Ja siihen ampumalaitteeseen aina laitetaan steriilistä paketista semmonen osa missä on kans se koru valmiina. Ainoastaan se steriili lisätty osa koskettaa asiakkaan korvaa, ei se laite muuten.

  • Miia Ezen

   Heippa Jasmi! 😊 Kyllä mulla on ainakin ollut ihan tylppä se ammuttava koru, kun se on mulle kaksi kertaa tehty. Sen olen omin silmin nähnyt.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toimitus suosittelee

Tilaa Elle

Seuraa Elleä