Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Food & Health

 

Löysimme aikaisemmin tällä viikolla Marbellasta aivan ihanan uuden aamiaspaikan – Celicioson. Olin kuullut tästä paikasta sosiaalisen median kautta ja törmännyt heidän kauniisiin kuviin muun muassa instagrammissa. Nyt halusin ehdottomasti päästä testaamaan paikan, kun kerran täällä ihan lähellä lomaillaan.

Onneksi suuntasimme Celiciosoon tarpeeksi hyvissä ajoin, että kerkeän käymään siellä aamiasilla ja brunsseilla vielä monia kertoja ennen paluutamme – oli se nimittäin niin ihana paikka <3 Ensinnäkin tärkeimpänä tietenkin se, että ruoka oli todella herkullista, terveellistä ja ihanan tuoretta! Kuinka hyvältä maistuu vastapuristettu appelisiinimehu tai vihersmoothie? NAM! Mieheni oli aluksi hieman epäileväinen tätä ruokapaikkaa kohtaan, koska luuli sen olevan vähän liian “terveysmesta”.  Gluten free bakery -nimi saattaakin vähän hämätä, sillä listalta löytyy kyllä myös paljon ihan normaaleja viljatuotteita. Mieheni suosikiksi nousikin herkullinen eggs benedict ja tyttäreni kauhoi suuhunsa pannukakkuannoksen tuoreilla marjoilla ja vaahterasiirapilla. Olemme käyneet tuolla aamiaisella jo kolme kertaa ja itse olen päässyt testaamaan sekä acai- että matcha bowlit (matcha bowl is my favorite, yum!) sekä tuorepursitettuja mehuja ja smootheja. Celicioso tunnetaan ehkä parhaiten kuitenkin heidän makeista herkuistaan ja listalta löytyykin pitkä liuta erilaisia kuppikakkuja ja muita leivonnaisia – sekä gluteenittomana että normaalina.

Suosittelen lämpimästi testaamaan Celicioson, jos lomailette täällä päin! Jo pelkästään kahvin tai tuorepuristetun mehun nauttiminen tuossa uskomattoman kauniissa puutarhamaisessa miljöössä on kokeilemisen arvoinen juttu. Mieli lepää <3

(Btw, toinen Celicioso avattiin hiljattain Madridiin, eli sieltäkin tämän unelmakahvilan löytää!)

 

 

 

 

Joka päivä törmäämme Instagramissa kauniisiin kuviin upeista smoothie bowleista. Nuo täydelliset värit, täydellisesti asetellut hedelmät ja kauniit astiat kiinnittävät huomiomme. Saamme ideoita ja inspiraatiota omiin aamiaiskulhoihimme. Smoothie bowlit huokuvat terveellisyyden kuvaa, mutta tiesitkö etteivät ne kuitenkaan aina välittämättä sitä ole?

Smoothie bowleista on todella helppo tehdä terveellisiä, mutta usein niissä kuitenkin saattaa piileä huomattavasti enemmän kaloreita ja sokeria kuin osasit kuvitellakaan. Tietysti jos valmistat smoothie bowlisi itse tiedät tasan tarkkaan mitä sinne laitat, mutta esimerkiksi kahvilassa tilatessasi muka terveellisen smoothie bowlin, saattaa se todellisuudessa ollakin aikamoinen kaloripommi.

Kaikki lähtee pohjasta eli siitä mitä aineksia laitat blenderiin. Itse suosin aina mahdollisimman tuoreita raaka-aineita, se on kaiken a ja o! Kannattaa vältää tuotteita, joissa on paljon lisättyä sokeria (esimerkiksi jotkut jogurtit, mehut yms.). Makeutettujen tuotteiden sijaan kannattaa käytää maukeuttamattomia tuotteita, kuten esimerkiksi makeuttamatonta soijamaitoa vaniljamaidon sijaan tai pelkistettyä kreikkalaista jogurttia tavallisen sokeripommi-jogurtin sijaan. Jos haluat hieman lisämakeutta voit käytää hunajan sijaan esimerkiksi steviaa. Aina kannattaa myös heittää jotain superterveellistä ja tuoretta blenderiin, kuten esimerkiksi lehtikaalia tai pinaattia. Ne ovat huipputerveellisiä ja pienenä määränä smoothiessa et niitä edes maista.

Smoothie bowlin päällisetkin kannattaa valita huolella. Monet tykkäävät lisätä granolaa päälliseksi, mikä ei välttämättä ole kovin viisasta. Toki päälle voi ripotella esimerkiksi yhden ruokalusikallisen herkullista granolaa, mutta ainakin kaupan valmis granolat ovat hyvin kaloripitoisia ja sisältävät usein myös todella paljon sokeria. Granolan sijaan päälliseksi kannattaa laittaa esimerkiksi terveellisia marjoja, pähkinöitä tai muita superfoodeja kuten chia siemeniä tai siitepölyähiukkasia. Itse rakastan pähkinöitä ja lisään niitä aina smoothie bowlieni päälle. Omat suosikkini ovat pekaanipähkinät ja cashew pähkinät. Cashewt ovat todella hyviä esimerkiksi luustolle, iholle ja hiuksille ja aivan kuten muissakin pähkinöissä, niissä on paljon proteiinia.

Suosikki smoohie bowlini:

Pohja: 

1 banaani (jääkaappikylmä, mieluiten jäädytetty)

3 ruokalusikallista (kookos)soijajogurttia

1/2 dl herukka sekoitusta (pirkka pakasteallas, ihan superhyvää!! <3)

1/2 dl puolukoita (tuoreita tai pakasteallas)

loraus makeuttamatonta soijamaitoa

Päälle:

Puolikas banaani

Tuoreita vadelmia ja mansikoita

Tuoreita puolukoita

Pekaanipähkinöitä

Cashew pähkinöitä

Kookoslastuja

 

 

 

 

Smoothie on loistava aamupala tai välipala aurinkoisina kesäpäivinä. Tykkään tehdä erilaisia smootheja aina sen mukaan mitä kaapissa sattuu olemaan. Tämä vaalenkeltainen herkku on kuitenkin tällä hetkellä ylitse muiden ja ehdoton suosikkimakuni! Itselläni jostain syystä jogurttipohjaiset smoothiet tökkivät nyt pahasti, joten olenkin keskittynyt tekemään erilaisia mehupohjaisia smootheja viime aikoina.

Tarvitset:

1 banaani

tuoretta ananasta

1/2 dl kookosvettä/maitoa

1dl jäitä

(hunajaa lisämakutusta tuomaan halutessasi)

Vinkki: Itse haluan juoda smoothieni aina kylmänä, joten säilytän kaikki raaka-aineet aina jääkaapissa. Banaanit pilkon yleensä pilkon vielä edellisenä iltana pakasteeseen valmiiksi.

Vinkki: Tähän smoothieen voit hyvin lisätä myös erilaisia superfoodjauheita oman mieltymyksen mukaan. Normaalisti itsekin lisäilen niitä aina smoothiesiin, mutta nyt raskauden ajaksi olen jättänyt niiden käytön lähes kokonaan.

 

 

 

 

N.A.C London – 41 North Audley Street

Sateinen sunnuntai sai minut muistelemaan taannoista Lontoon reissuamme. Selailin ottamani kuvia koneelta ja huomasin, että en ole jakanut kanssanne mahtavaa ravintolavinkkiä. Jos satutte menemään Lontooseen, suosittelen testaamaan N.A.C -ravintolan Lontoon Mayfairissä. Kävimme pikku trippimme aikana tuossa ravintolassa parikin kertaa, kerran aamiaisella ja toisella kerralla lounaalla. Lista on täynnä herkkuja – aamiaiseksi esimerkiksi ihania granolakulhoja, suklaisia pannukakkuja tai suussa sulava eggs benedict. Aamiaisen kruunaa vastapuristetut tuoreet mehut, smoothiet sekä kuumat erikoiskahvit. Lounaalla puolestaan nautimme suolaisista tapaksista sekä maukkaista salaateista, nam! Lämmin suositus kaikille Lontooseen matkaaville.

 

 

 

Heräsin toissa aamuna kauheaan makeanhimoon. En luonnollisesti kuitenkaan halunnut aloittaa aamuani suklaalla, joten kehittelin jääkaapissa olevista tarvikkeista makeahkon, mutta kuitenkin terveellisen aamupalan. Blogeissa ja muissa sosiaalisissa medioissa on jo pitkään näkynyt erilaisia proteiinipannukakkuja sekä terveellisempiä vaihtoehtoja letuille. Niimpä kehittelin oman versioni moisista ja ai että miten hyviä niistä tulikaan! Kerta heitolla tämä herkku nousi yhdeksi suosikkiaamiaisekseni <3 Banaanipannarit saivat myös paljon kehua perheen muulta väeltä ja toiveena olikin saada tätä herkkua uudelleen aamiaispöytään mahdollisimman pian.

Tässä teillekin ohje. Oman annokseni päälle lorautin vielä vähän vaniljasoijajogurttia sekä tottakai paljon tuoreita marjoja, nam!

Tarvitset (n. kahdelle henkilölle):

2 banaania

4 kanamunaa (2 valkuaista ja 2 kokonaista kanamunaa)

2 rkl kookosjauhoja (voi käyttää myös kookoslastuja tai kookoshiutaleita)

1tl vaniljasokeria

loraus soijamaitoa

paistamiseen kookosöljyä

Riko kanamunat isoon kulhoon ja survo banaanit. Sekoita keskenään. Lisää joukkoon kookosjauhot sekä hyppysellinen vaniljasokeria. Lisää lopuksi joukkoon vielä loraus soijamaitoa.

“Taikinan” vamistamiseen menee noin minuutti, mutta paistamisessa voikin sitten vierähtää tovi. Kannattaa tehdä aika pieniä lettuja jos haluaa pitää ne joten kuten kasassa 😀 Pari ruokalusikallista taikinaa/per lettu oli mielestäni sopiva määrä.

 

 

 

 

 

 

Eilinen aamu startattiin maikeissa merkeissä. Pääsin nimittäin tutustumaan uuteen Yollibox-nimiseen Frozen jogurttiin, joka lanseerataan nyt Suomenkin markkinoille. Herkullinen brussi järjestettiin Southpark ravintolassa, joka sijaitsee Koffin puiston reunalla. Ravintola oli uusi tuttavuus minulle, sillä kaikesta hehkutuksesta huolimatta en ollut siellä vielä aikaisemmin kerennyt käymään. Ihanan brunssin kruunasi Yolliboxin herkulliset froyot, joista oma suosikkimakuni oli ehdottomasti Coconut Frozen Yogurt. Plussaa jäde saa siitä, että se on tehty kokonaan luomuraaka-aineista, yum!

 

 

Vaikka minulla ei sen erikoisempia raskausajan ruokahimotuksia ole ollutkaan on yleisesti mieleni tehnyt paljon raikkaita, jopa hieman kirpeitä ruokia. Olenkin suosinut ruokavaliossani paljon erilaisia salaatteja sekä kirpeitä hedelmiä ja marjoja, kuten esimerkiksi mansikoita, appelisiinejä ja verigreippejä.

Haluankin jakaa nyt kanssanne yhden amuherkun, joka on ihastuttanut minut maullaan ja raikkaudellaan. Kehittelen päivittäin erilaisia smoothie- ja rahkakulhoja, joihin laitan aina niitä raaka-aineita mitä meillä milloinkin sattuu kotona olemaan. Kuitenkin kuten sanottu, viimeaikoina olen pitänyt huolen siitä etteivät kirpeät hedelmät ja marjat pääse jääkaapistamme loppumaan. Ne kun ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus aamiaisessani. Aamiaskulhon viereen haluan aina pari lasillista jäävettä. Oletteko muuten koittaneet laittaa jääveden sekaan hieman makuja antavia hedelmiä tai yrttejä? Olen ihan hurahtanut tällaisiin “makuvesiin” ja teen päivittäin erilaisia vesisekoituksia vesikannuun. Omia suosikkejani veden sekaan ovat tuore sitruuna, lime, minttu tai sitruunamelissa. Kannattaa kokeilla!

Raikas rahkaherkku:

Maustamatonta rahkaa

Pakastemustikoita

Kookoshiutaleita

Loraus luomuhunajaa

Loraus kevyt soijamaitoa

– Kaikki ylläolevat aineet sekoitetaan blenderissä

Päälle: Pinaattia, verigreippiä, mansikoita ja mustikoita. (Kuvassa myös sitruunamelissaa silpottuna ja ripoteltuna rahkan päälle)

 

Toivepostauksena päätin kertoa teille hieman omista ruokailutottumuksistani. Pääsääntöisesti pyrin syömään mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti. Minun keittiööni en kuitenkaan grammavaaka kuulu, sillä en todellakaan laske niin tarkasti syömisiäni. Syön niitä raaka-aineita ja ruokia, joista pidän ja joiden syömisestä tulee itselleni hyvä olo. Syön todella paljon esimerkiksi marjoja ja kasviksia, sillä tiedän niiden olevan hyväksi keholle. Joka aterialla on lautasellani marjoja tai kasviksia jossain muodossa. Mielestäni on hienoa, kuinka ihmiset ovat nykyään paljon tarkempia ravinnon suhteen ja tietävät enemmän eri ravintoaineiden vaikutuksista kehoon. Se ei tarkoita sitä, että aina pitäisi lähteä mukaan viimeisimpiin ruokavaliovillityksiin, vaan enemmänkin sitä, että ihmiset ovat kiinnostuneempia siitä mitä ylipäätänsä laittavat suuhunsa.

Ajattelin toteuttaa postauksen ruokapäiväkirja -tyyliin, jolloin voin helpommin tuoda esille ne omat ruokailutottumukseni tällä hetkellä.

AAMU

  • Runsaasti vettä – Juon aina aamuisin pari lasillista vettä ennen kuin laitan suuhuni mitään muuta. Olen joskus lukenut, että tekee hyvää keholle nesteyttää sitä pitkän nukutun yön jälkeen ennen kuin laittaa mitään muuta suuhunsa. Pahin virhe on esimerkiksi juoda kahvia tyhjään vatsaan. Joskus kun lähden aamulenkille ennen aamupalaa, on tärkeää muistaa huolellinen nesteytys eli runsas vedenjuonti.
  • Puuro & Smoothiebowl – Puuro tai smoothiebowl hedelmillä, marjoilla tai pähkinöillä höystettynä on lähes joka päiväinen aamiaiseni. Puuroja ja smoothiebowleja on helppo varioida eri raaka-aineden avulla. Omia suosikkejani “päällisiksi” ovat cashewpähkinä, manteli, mustikka, vadelma, mansikka ja kookoshiutaleet. Tyttäreni tykkää todella paljon eri Elovena-puurojen makuvaihtoehdoista ja hänen kauttaan olen tykästynyt omena-kaneli kaurapuuron, nam!
  • Kahvi – Päivä ei lähde käyntiin ilman kahvia. Pari mukillista kahvia menee helposti koneen äärellä työskennellessä. Korvaan kahvini joskus vihreällä teellä, sillä runsasta kahvinjuontia ei suositella raskausaikana.

LOUNAS

Lounaaksi salaatti on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Syön lounaani yleensä aina jossain ulkona tai otan take-awaynä kotiin. En yleensä lounasta paikoissa, joista ei saa salaattia. Pastat tai muut raskaammat ruoat eivät uppoa minulle vielä puolelta päivin.

Suosikki lounaspaikkani Helsingissä:

  • Teatteri
  • Lungi
  • Maxill
  • The Cock
  • Sis. Deli

VÄLIPALA/ILTAPALA

Kunnon välipala jää usein väliin ja nappaankin yleensä esimerkiksi omenan tai banaanin laukusta jos nälkä iskee yllättäen (raskaana ollessa varsin usein näin käy!) Teen kuitenkin paljon smootheja väli-ja iltapalaksi jos on aikaa. Niihin on kiva sekoittaa erilaisia raaka-aineta, milloin mitäkin tekee mieli. Pyrin aina käyttämään smoothiessani jotain vihreää (kuten pinaattia tai lehtikaalta) ja marjoja tai hedelmiä. Yleensä käytän smootheissani myös eri superfoodeja, siemeniä ja jauheita, mutta raskausaikana olen jättänyt ne kokonaan pois. Neuvolassa kerrottiin, ettei niitä ole tutkittu vielä tarpeeksi voitaakseen todeta ovatko ne vaarattomia aineita raskausaikana (kommentoikaan mielellään jos jollain on tästä asiasta parempaa tietoa?) Lisäsin suosikkismoothie ohjeeni Snapchattiin muutama noin viikko sitten, tässä se vielä uudestaan:

  • mustikoita
  • banaania (mieluiten jäädytettyjä paloja tai ainakin jääkaappikymiä banaaneja)
  • cashew pähkinöitä (liuotettuna vedessä vähintään 1h ennen kun laittaa blenderiin)
  • vanilijasoijajogurttia
  • soijamaitoa
  • kanelia
  • kardemummaa

PÄIVÄLLINEN

Päivälliseksi syön yleensä kanaa/kalaa kasvisten tai salaatin kanssa. Tosin nyt raskausaikana olen huomannut kroppani haluavan paljon enemmän hiilihydraatteja, joten lisään yleensä annokseeni hieman riisiä, pastaa tai perunaa. Teen aina tyttärelleni ns. normaaleja kotiruokia kuten makaroonilaattikkoa tai perunamuussia ja lihapullia. Ennen hyvin harvoin söin hänen kanssaan samoja ruokia, mutta nyt raskaudenaikana lihapullat ja perunamuussi maistuu itellenikin erittäin hyvin!

Iltaisin jos joskus iskee yleensä se kaikista kovin makeanhimo. Olen vähentänyt sokerin syöntiä viimeisen puolen vuoden aikana todella paljon ja suureksi ilokseni huomannut, että nyt kroppani kaipaa sokeria paljon aikaisempaa vähemmän. Kuitenkin se makeanhimo joskus yllättää ja silloin popsin makeita viikunoita tai taateleita, jotka yleensä vievät makeanhimon mennessään. Kunnon herkuista kuitenkin irtokarkit, erityisesti salmiakki on herkkuani.

RASKAUS & RUOKAILU

(Photo: Niki Strbian. Kuva otettu vuonna 2014, kun oli raskausviikolla 37 Lilian kanssa )

Kuten olen aikasemminkin tuonut esille, nykyinen raskauteni on ollut varsin helppo – ainakin tähän asti. Olen erittäin onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen pystynyt syömään täysin normaalisti eikä minulle ole tullut mitään erikoisempia ällötyksiä tiettyjä ruoka-aineita kohtaan. Olen tästä varsin yllättynyt, sillä muistan kuinka paljon jo eri ruokien hajut ällöttivät minua ensimmäisen raskauteni aikana. Kahvi oli yksi sellainen asia, jota en voinut silloin voinut sietää. Jos esimerkiksi mieheni keitti aamulla keittiössä kahvia (tuoreen kahvin tuoksu on jotain jota normaalisti rakastan) oli minun pysyteltävä poissa sieltä. Jo pelkkä haju sai minut kakoamaan. Nyt on toinen ääni kellossa. Kaikki ruoat maistuvat normaaliin tapaan eikä minulla ole mitään erikoisempia ruokarajotteita (paitsi luonnollisesti raskauden aikana kielletyt/vältettävät ruoka-aineet)

Toki toisenkin raskauden aikana ruokailutottumukseni ovat muuttuneet hieman, tässä muutamia esimerkkejä:

  • Näläntunne Tässä ehkä suurin ero ennen raskautta vs. nyt. Minulla tuntuu nyt raskaana ollessani että olisi koko ajan nälkä! Kun ennen olen pystynyt helposti pitämään sen 4-5h ruokailujen välissä, nyt tuntuu että jo 2h jälkeen on taas nälkä. Senpä vuoksi laukussa kulkeekin mukana aina jotain pientä välipalaa.
  • Kiukku Liittyy edelliseen nälkä-kohtaan, eli jos en saa ruokaa, minusta tulee tooodella kiukkuinen. Naurankin aina miehelleni, että minä olen meidän suhteen “perinteinen” mies, joka ärähtelee jos ei ole saanut ruokaa. 😀
  • Vähemmän kahvia Vaikka rakastankin kahvia olen pyrkinyt rajoittamaan kahvinjuontiani nyt raskausaikana. Korvaan kahvin useasti vihreällä teellä.
  • Enemmän hiilihydraatteja Kuten aikaisemmin mainitsinkin kroppani haluaa aikaisempaa enenmmän hiilareita. Kun ennen raskautta pärjäsin vallan mainosti lohi&kasvis -dinnerillä, nyt haluan siihen viereen esimerkiksi vähän riisiä tai perunaa.
  • Leipä – En ole aikaisemmin ollut mikään kova syömään leipää, mutta raskauden aikana se on muuttunut. Pehmeä, tuore sämpylä on heikkouteni.
  • Sitruunavesi Runsas veden juonti on tärkeää. Normaalin veden lisäksi juon myös paljon sitruunavettä. Olen raskausaikanani himoinnut kirpeitä sitrushedelmiä, joten raikas sitruunavesi on hyvä vaihtoehto minulle. Yleensä puristan puolikkaan sitruunanmehut lasiin vettä.

 

 

Tilaa Elle

Seuraa Elleä