Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Meeri Koutaniemi tyylistään: ”Pukeutuminen on minulle leikkiä”

23.11.2018

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi, 30, uskoo, että pukeutumisessa kannattaa haastaa mielikuvitusta ja mieluummin vetää hieman yli kuin ali.

Lapsuuteni Kuusamossa vaatekauppavaihtoehdot olivat Halpa-Halli ja Seppälä. Valikoiman niukkuus opetti minut yhdistelemään ja käyttämään mielikuvitusta. Äiti ompeli minulle ja viidelle sisarukselleni juhliin usein perheunivormut: vaaleanpunaisia röyhelöitä juhliin tai punaiset collarit jouluksi. Aloin äitini innoittamana itsekin ommella vaatteita. Hain kangaskaupasta vaikkapa trikoota, josta tein Spice girls -asun.

Suurin inspiroijani oli MTV: otin vaikutteita populaarikulttuurista ja maailmanmusiikista. Arvostan edelleen käsityötaidetta yli kaiken ja voin selata vaikkapa kirjailua käsittelevää kirjaa tuntikausia. Monet lempivaatteeni ovat käsityönä tehtyjä asuja Japanista, Meksikosta, Ghanasta ja Palestiinasta. Olen valokuvaajan ammatissa etuoikeutettu, sillä pääsen tapaamaan vaatteiden tekijöitä. Heidän tarinansa jäävät resonoimaan vaatteisiin.

Kotonani vaatteet kulkivat siskolta toiselle, ja meillä ihannoitiin kestävyyttä. Olin kouluni oppilaista viimeinen, joka vielä hiihti puusuksilla kouluun. Vaatteiden tuli siis olla lisäksi käytännöllisiä. 90-luvulla löysin Kuusamon kierrätyskeskuksen, ja minusta tuli kirpputorihaukka. Kävin lukion Helsingissä ja kiersin viikonloput kirppareita. Silloin ostin mieluummin 10 asiaa 50 eurolla kuin yhden laadukkaan 50 eurolla. Nykyään rakastan erityisesti vintagea, mutta suhtaudun ostamiseen kriittisesti, vaikka vaatteet olisivatkin käytettyjä.

Sain viisivuotiaasta asti olla mukana siskojeni muotinäytöksissä, jotka huipentuivat olohuoneen catwalkille. Edelleen pukeutuminen on minulle leikkiä. Se ei tarkoita, etten välittäisi ulkonäöstä – en vain ajattele, että pukeutuminen olisi asia, johon pitäisi suhtautua kulmat kurtussa.

Meillä on puolisoni (muusikko Sami Yaffa) kanssa yhteisiä kaulakoruja ja huiveja. Molempien asuvalintoja rohkaisee se, että vierellä on ihminen, joka yhtä lailla nauttii väreistä ja leikkisyydestä. Yhteinen mottomme on ’mikään ei ole liikaa’. Välillä kun poistumme kotoa, tuntuu kuin kadulla kävelisi kaksi papukaijaa. Laittautuminen ei tarkoita minulle korkokenkiä ja kalliita mekkoja vaan rakastamieni asioiden yhdistelyä. Naimisiin menin avojaloin, kukkakruunu päässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

meeri koutaniemi

Vaatteet kiertämään

Samettiliivi on vintagea ja lahja ystävältäni Manuela Boscolta. Annan itsekin usein vaatteita eteenpäin ystävilleni. Kasarifarkut ja silkkipaita ovat kirpputorilöytöjä, korvikset hankin häitäni varten Palestiinasta. Huivi on balilaista silkkipainantaa.

Pitkää ikää

Suosin kestävyyttä ja vaatteita ja esineitä, joilla on tarina. Ostan mieluummin yhden käytetyn nahkalaukun kuin kymmenen uutta kangaslaukkua. Mekon löysin roskiksesta.

Viimeistely koruilla

En hanki vaatteita tilaisuuksia varten vaan tuunaan asujani mieluummin huiveilla, hatuilla ja koruilla. Viaminnetin kukkahiuskoru on poronnahkaa.

Hattuhullu

Tästä taloudesta löytyy valtava määrä hattuja, sillä käytämme niitä Samin kanssa molemmat. Rakastan esimerkiksi Anaisakssonin ja Hanna Sarénin hattuja.

Miksailua

Yhdistelen paitsi värejä, myös tyylejä ja materiaaleja. Minulla saattaa olla samaan aikaan päällä kimono ja cowboy-hattu. Silkkikimonot ovat vintage-löytöjä.

Luottotuoksut

Olen aina pitänyt mausteisista ja metsäisistä tuoksuista. Jo Malonen Dark Amber and Ginger Lily on niitä harvoja, joista en saa migreeniä. Egyptiläistä ruusuöljyä valelen iholle.

meeri koutaniemi

Värienergiaa

Suomessa helposti ajatellaan, että väreihin pukeutuminen on itsensä korostamista. Täällä ei ole vielä hoksattu, miten paljon väreillä voi vaikuttaa mielialaan. Mekko on Minna Paussun mallistosta, korumainen yläosa on lainassa luottosuunnittelijaltani Zala Shbibilta.

meeri koutaniemi

Uusi suunta

Aloin nauraa nähtyäni Majen possunpunaisen jakkupuvun. Ajattelin, että ehkä se ilahduttaa muita yhtä paljon kuin minua. Yksivärinen asu on sitä paitsi uusi suunta minulle, joka pukeudun aina lukuisiin väreihin.

Lue myös:

Pariisissa asuva suomalaismalli Julia Johansen paljastaa tyylinsä salat

Huippustailisti Anna Komonen: ”Tyylini on keskeneräinen, ja niin sen kuuluukin olla”

Mitä voimme oppia pohjolan tyylikkäimmiltä naisilta?

teksti Anni Nissi
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä