Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Lotta Näkyvä: ”Olin varma, että joudun psykiatriselle osastolle”

13.12.2017

Syvä arvottomuuden tunne alkoi oireilla Lotta Näkyvän elämässä paniikkihäiriönä. Ahdistuneisuus ja paniikkikohtaukset nostivat pintaan myös kuolemantoiveet.

Joulukuussa 2015 Lotta Näkyvä istui kodissaan Yhdysvalloissa ja itki.

Hänen olisi jo pitänyt olla jouluostoksilla ystäväpariskunnan ja aviomiehensä, jääkiekkoilija Kristian Näkyvän kanssa. Sen sijaan hän istui lamaantuneena paikoillaan. Lotta tunsi, että kotoa poistuessaan koko maailma näkisi, kuinka epäonnistunut ja kelvoton hän on.

”Tuolloin halusin ensimmäistä kertaa viillellä itseäni. Tunsin, etten millään muulla tavalla pääsisi tuskasta eroon. Onneksi Kristian tuli kotiin sillä hetkellä, kun olin kaivamassa veitsilaatikkoa. Ymmärsin vasta tänä kesänä, että sain tuolloin ensimmäisen todella pahan paniikkikohtauksen.”

Tuntemukset ovat ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriöstä kärsivillä tyypillisiä, sillä paniikkikohtauksiin liittyy usein paljon häpeää. Häpeä taas altistaa ajan mittaan masennukselle, pelkotiloille ja itsetuhoisuudelle.

Lotta Näkyvä

Vuonna 2013 Miss Suomeksi kruunattu Lotta oli muuttanut kuukautta aiemmin Milwaukeehen Kristianin perässä. Elämä uudessa kotikaupungissa osoittautui nopeasti aivan muuksi kuin mitä hän oli toivonut. Yhtäkkiä Lotta ei pystynytkään edistämään kauppatieteiden maisterin opintojaan etätyöskentelynä eikä hän saanut työviisumia. Lisäksi elämä kaukana omasta perheestä tuntui vaikealta: Lotan isä, maailmankuulu urheilulääkäri Aki Hintsa oli hiljattain saanut syöpädiagnoosin.

”Totaalinen epäonnistumisen tunne iski päälle. Tuntui, ettei elämälläni ole mitään tarkoitusta, sillä menetin kaikki mahdollisuudet kehittää itseäni. Koko identiteettini oli perustunut siihen, että onnistun aina kaikessa, jos vain teen riittävästi töitä asioiden eteen.”

 

Puhelimen soidessa ahdistuin, sillä en tiennyt, miten vastata siihen. En osannut enää muodostaa edes lauseita.

 

Kun Lotta palasi Suomeen keväällä 2016, hän pääsi taas kiinni mallintöihin ja teki juontokeikkoja. Opinnotkin edistyivät. Samalla Lotta suunnitteli innoissaan hänen ja Kristianin kesähäitä. Paniikkikohtaukset helpottivat, sillä elämällä oli taas tarkoitus.

”Tunsin itseni kaikkivoipaiseksi. Kävin vapaaehtoistöissä Ugandassa, ja asiat sujuivat hyvin. Venytin koko ajan voimavarani äärirajoille, mutten ymmärtänyt olevani uupunut ja vain pakoilevani pahaa oloa. Lopulta pienikin vastoinkäyminen tuntui ylitsepääsemättömältä.”

Hysteeristen itkukohtausten aikana Lotta oli varma, että nyt hän sekoaa totaalisesti.

”Välillä ajattelin, että haluan hypätä alas parvekkeelta. Tahdoin niistä tunnetiloista eroon keinolla millä hyvänsä.”

Lisää tuskaa tuotti Aki-isän kuolema marraskuussa 2016. Lotan vointi kulki jatkuvasti alamäkeen, kunnes paletti räjähti käsiin parin päivän lomamatkalla Monacossa. Lotta lähti bikinit yllä hakemaan hänelle ja ystävälleen juomia rantakahvilasta. Paikka osoittautui luksuskahvilaksi, jossa tyypillisen asiakkaan vaatekokonaisuus maksaa enemmän kuin tavallisen ihmisen vuosipalkka.

Lotta Näkyvä

Lotta Näkyvä muutti kolmivuotiaana perheensä kanssa Etiopiaan, jossa vanhemmat työskentelivät lähetystyössä ja isä kenttälääkärinä. Tulevana keväänä Lotta vie avio-miehensä Kristianin Ugandaan tutustumaan vapaaehtoistyöhön.

”Tunsin siellä bikinit yllä seistessäni itseni aivan paljaaksi. Yritin olla vahva, mutta päässäni kävi älytön myllerrys. Olin varma, että kehoani mittailtiin päästä varpaisiin. Se tuntui pahalta, vaikka olin aina uskotellut itselleni, että minua eivät kiinnosta toisten mielipiteet.”

Lotta piti paikkansa jonossa, vaikka tuskanhiki nousi pintaan ja happi tuntui loppuvan. Kun hänen vuoronsa viimein tuli, hän pyörtyi tiskille.

”Matkan jälkeen tuli valtava romahdus. En meinannut millään selviytyä koulutehtävistä enkä kuvauksista. Puhelimen soidessa ahdistuin, sillä en tiennyt, miten vastata siihen. En osannut enää muodostaa edes lauseita. Peruin viime hetkellä osallistumiseni esimerkiksi ystävieni häihin, koska en pelkotilojen vuoksi pystynyt tapaamaan ihmisiä.”

Puolitoista kuukautta meni kuin sumussa. Osan ajasta Lotta makasi ja itki pimeässä huoneessa.

”Olin varma, että joudun psykiatriselle osastolle. Pakokauhu myös herätti toiveet kuolemasta: ajattelin, että päästäkää minut pois täältä, koska en vain osaa elää tätä elämää.”

 

Onneksi Kristian tuli kotiin sillä hetkellä, kun olin kaivamassa veitsilaatikkoa.

 

Lopulta toimintakyvytön kausi pakotti pysähtymään. Kristillisessä perheessä varttunut Lotta alkoi löytää vastauksia uskosta.

”Tajusin, etteivät asiat ole enää vain minun käsissäni. Oivalluksen myötä oma maailmani alkoi löytyä vähitellen muustakin kuin työstä. Sain voimaa urheilutreeneistä ja luonnossa liikkumisesta.”

Kristian muutti työnsä vuoksi loppukesästä Linköpingiin, ja Lotta käy säännöllisesti Ruotsissa miehensä luona. Ajoittainen maisemanvaihdoskin on kohentanut Lotan vointia.

”Olen tähän mennessä keskustellut asiasta vain psykologiystäväni kanssa ja tiedostan, että minun pitäisi hakeutua terapiaan. Olen kuitenkin toistaiseksi löytänyt keinoni selviytyä. Olen kohdannut valheet, joita syötin itselleni vuosikausia. Vasta nyt olen kunnolla käsitellyt myös teini-iän anoreksiaan liittyvät vaikeat tunteet.

Stressi ja uupumus laukaisevat edelleen ajoittain paniikkikohtauksen. Erona vain on, että syvän itseanalyysin vuoksi tunnetila ei ole enää epätoivoinen. Voinnin kohentuessa Lotta on vähitellen tuntenut kiitollisuutta elämänsä vaikeimmista jaksoista.

”Vaikka nuo ovat olleet hirvittävän rankkoja aikoja, tämä kaikki on ollut mieletön matka itseeni. Olen joutunut käsittelemään asioita ja nöyrtymään todella rankasti.”

Lue myös:

Saimi Hoyer: ”Elämäni kovin
 vuosi on nyt takana”

Antti Tuisku: ”Pelkäsin, että olen oikeasti perseestä”

Pihla Viitala: ”Olen epäonnistunut parisuhteessa monella tasolla”

Onko timmi kroppa seksikkäin asusteesi, Lotta Hintsa?

Teksti
Kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä