Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Miten Kuumasta tuli Punavuoren trendikkäin kahvila?

26.06.2018

Wia ja Tara Nymanin Kuuma-kahvilan kattauksesta ja avokadoleivistä tuli somehittejä, joita tullaan ihastelemaan jopa toiselta puolelta Suomea. Siskokset loihtivat Ellelle trendikkään vegaanisen piknikmenun, joka ei kaada budjettia.

Wia ja Tara Nyman Kahvila Kuumaa.

Wia ja Tara Nyman pyörittävät Helsingin Punavuoressa suosittua vegaanipainotteista Kahvila Kuumaa.

Tara ja Wia Nyman eivät koskaan suunnitelleet ryhtyvänsä kahvilanpitäjiksi. Siskokset ovat edelleen häkeltyneitä kahvilan saamasta suosiosta. ”Ihmisiä on riittänyt ensimmäisestä päivästä lähtien melkein jonoksi asti.”

Miten Kuuman tarina alkoi?

Tara: ”Päädyimme alalle vahingossa. Olen tanssija ja työskennellyt teatterijuttujen ohella kahvilassa. Wia työskenteli aiemmin mainostoimistossa. Pidin pienempää kahvilaa, jota Wia pyöritti opintojeni ajan. Kuuman perustimme yhdessä elokuussa 2016.”

Wia: ”Iskimme hyvään saumaan, kun annosaamiaiset olivat kovassa nosteessa. Olemme kiitollisia saamastamme somehuomiosta. On hauskaa, kun joku kertoo olevansa käymässä vaikka Oulusta ja halunneensa tulle varta vasten Kuumaan.”

Mitä pakata piknik-koriin?

Tara: ”Vegaaniruoka toimii piknikillä: ei tarvitse stressata happanevatko maidot. Auringossa kannattaa olla aina mukana jotain suolaista, vaikka sipsipussi. Piknikille lähdetään Suomessa usein hetken mielijohteesta, joten paras piknikherkku on nopea tehdä ja helppo jakaa.”

Wia: ”Piknikillä on hyvä olla myös jotain raikasta ja makeaa. Kylmä juoma on ehdoton! Baarista tai kaupasta voi aina hakea jäitä, jos haluaa nopeasti vaikka skumppapullon kylmään.”

Miten kattauksesta saa Instagram-kelpoisen?

Wia: ”Eväät kannattaa pakata muovikääreiden tai -rasioiden sijasta lasipurkkeihin: ne ovat paitsi ekologisia myös näyttäviä.”

Tara: ”Myös Bee’s wrap eli uudelleen käytettävä mehiläisvahakelmu on kätevä, kevyt ja ekologinen tapa pakata eväät. Kaunis piknikhuopa ja kivat lautasliinat kruunaavat asetelman. Kaupasta haetusta patongista saa juhlavamman, kun sen kääräisee kankaiseen serviettiin. Kesäherkut, kuten mansikat ja kirsikat, ovat kauniita sellaisinaan.”

Millaisia trendejä kahvilassanne näkyy nyt?

Wia: ”Kaunis esillepano on edelleen tärkeää mutta aiempaa rennommalla otteella. Viivoittimella asetellut smoothiekulhot ovat hiipumassa. Nyt saa olla vähän ronskimpaa.”

Mitä aiotte seuraavaksi?

Tara: ”Haluamme avata toisen kahvilan. Meillä on paljon ideoita, mutta olemme olleet naimisissa tämän paikan kanssa. Toivottavasti pian saamme toteuttaa uusia unelmiamme.”

Lue myös: Helsingin parhaat piknikpaikat

Vegaaninen piknikmenu à la Wia ja Tara:

Itsetehty dippi valmistuu hetkessä ja vie sipsiherkuttelun seuraavalle tasolle.

Herne-avokado-dippi

200 g pakasteherneitä
1 avokado
noin 10 mintun lehteä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
1 rkl sitruunamehua

1. Aja kaikki ainekset sileäksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarjoa esimerkiksi hyvän leivän tai suolaisten ryppyperunoiden kanssa.

Raakasuklaapalloja voi maustaa monin tavoin. Lisää massaan esimerkiksi ripaus aitoa vaniljaa, kuivattua minttua tai maapähkinävoita.

Raakasuklaapallot

2 1/2 dl pehmeitä taateleita
½ dl raakakaakaojauhetta
½ tl laadukasta suolaa
3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 1/2 dl manteleita
2 1/2 dl kookoshiutaleita

1. Poista taateleista kivet. Aja raaka-aineet massaksi monitoimikoneessa.

2. Pyörittele massa palloiksi.

3. Koristele pallot esimerkiksi pakastekuivatuilla ja murskatuilla vadelmilla, mantelirouheella tai kookoshiutaleilla. Kasaa annoksiksi vartaisiin tuoreiden marjojen ja mintunlehtien kanssa.

Piknikillä kahvi toimii parhaiten kylmänä ja vegaanisena.

Kookosjäälatte

1 l vettä
120 g kahvijauhetta
kookosmaitojuomaa
jäitä

1. Mittaa pressopannuun vesi ja karkeaksi jauhettu kahvi. Sekoita, paina kansi paikalleen ja laita kylmään uuttumaan 10–12 tunniksi.

2. Kun kahvi on uuttunut, paina mäntä alas ja kaada kahvi piknikiä varten lasipulloon tai termariin. Tarjoile kaatamalla lasiin jääpalojen kanssa 2/3 kahvia ja 1/3 kookosmaitojuomaa.

Lue myös:

Helmi ja Arnold perustivat luksusvohveleita tarjoavan kahvilan: ”Emme olisi tässä ilman Australian MasterChef -ohjelmaa”

Helsingin 5 tunnelmallisinta kahvilaa

Ruokarekalla Suomea kiertävät Katja ja Petri: ”Teemme jenkkiruokaa suomalaisella otteella”

teksti Henna Koste
kuvat Konsta Leppänen
Tilaa Elle

Seuraa Elleä