Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

10 x kiinnostavimmat suomalaiset vaatemerkit

05.09.2018

Maailmalla kohistaan nyt Suomi-muodista,­ eikä ihme. Listasimme kymmenen kiinnostavaa kotimaista tulokasta, joilla on myös eettiset arvot kohdillaan.

Lovia: DNA:ta ja 3D-mallinnusta

Tausta: Lovia on vuonna 2014 perustettu asuste­brändi, joka valmistaa eettisiä ja ekologisia laukkuja. Tuotanto perustuu läpinäkyvyyteen: jokaisen tuotteen valmistusprosessi voidaan jälkeenpäin selvittää merkin kehittämän DNA-konseptin avulla. Lisäksi Lovia on siirtynyt läpinäkyvään hinnoitteluun: tuotteen myyntihinta avataan kertomalla katteet ja eri vaiheista aiheutuvat kustannukset.

Erityistä: Tuotteissa käytetään vain laadukkaita ylijäämänahkoja, kuten suomalaisten kantakontrollimetsästäjien hirvennahkaa, islantilaisesta ruokatuotannosta saatua lohennahkaa ja kotimaisen huonekaluteollisuuden ylijäämänahkoja. Esimerkiksi laukkujen valmistuksessa käytettävä punosefekti mahdollistaa pientenkin nahkapalojen hyödyntämisen. Lovian laukut tuotetaan italialaisessa artesaanipajassa, jota muun muassa Chanel ja Valentino ovat käyttäneet. Helsingin Alppilassa käsityönä valmistettavissa koruissa hyödynnetään kierrätettyjä metalleja.

Ostoslistalle: Tutustu Kaiho-olkalaukkuihin, joissa näkyy Lovian persoonallinen tapa käyttää kalannahkaa luksuslaukuissa, ja upeisiin 3D-mallinnusta hyödyntäviin Havu-koruihin, jotka suunnittelija Outi Korpilaakson mukaan symboloivat suomalaisittain sekä viisautta että sisua.

Myynnissä: Loviacollection.com, Worldoftre.com ja Ivalo.com.

Hálo: stoppi sesonki-ajattelulle

Tausta: Vuonna 2017 perustettu Hálo inspiroituu arktisesta luonnosta ja pohjoisesta kauneudesta. Perustajat Marta Valtovirta ja Jukka Puljujärvi halusivat luoda merkin, jonka vaatteet kestävät aikaa niin malliltaan kuin laadultaan. Brändi ei seuraa nykymuodin sesonkeja, vaan uusia tuotteita lisäillään pikkuhiljaa jatkuvasti myytävään mallistoon.

Erityistä: Sesongiton mallisto takaa, ettei myymättä jääneitä vaatteita varastoidu. Hävikin minimoimiseksi vaatteiden ylijäämämateriaaleista suunnitellaan pientuotteita, kuten erilaisia päähineitä. Ranskasta, Saksasta ja Italiasta hankittavissa kankaissa suositaan luonnonmateriaaleja, mutta myös laadukasta, helposti kierrätettävää polyesteriä ja jakardikangasta. Vaatteet ommellaan Tallinnassa, silkkihuivit Italiassa.

Ostoslistalle: Tiedossa tilaisuus, jossa haluat erottua ja tehdä sen tyylillä? Hálolta löydät juhlamekot, kimonot ja haalarit, joille on käyttöä arkenakin.

Myynnissä: Halofromnorth.com, Worldoftre.com, Ivalo.com ja life­style-putiikit ympäri Suomen.

Halla Hallan uikkarit saavat inspiraationsa trooppisista rannoista, valtameristä ja viidakoista. Bikinien yläosa 54 e ja alaosa 40 e.

Halla Halla: uikkareita muoviroskasta

Tausta: Halla Halla on kahden suomalaisen muotisuunnittelijan Hanna Lehtovaaran ja Sanna Valkosen perustama ekologinen uimapukubrändi, joka sai alkunsa suunnittelijoiden intohimosta kestäviä ja uniikkeja uimapukuja kohtaan. Ideana on tarjota värikkäitä ja persoonallisia uikkareita, jotka taipuvat niin vesiurheiluun kuin biitsipäivän after partyihin.

Erityistä: Valtamerien puhtaanapito on Halla Hallalle sydämen asia. Tuotteet ommellaan Italiassa valmistetusta ekonylonista, joka on tuotettu merestä kerätystä muoviroskasta. Kestävyys korostuu myös tuotteiden designissa: uimapukujen luvataan kestävän rankkaakin kulutusta ja käännettävyytensä ansiosta asiakas saa kaksi lookia yhden hinnalla. Pukuja tuotetaan pienissä erissä, joten ylijäämää ei synny eikä suuria varastotiloja tarvita. Uikkarit valmistetaan merkin yhteistyötehtaalla Balilla, ja perustajajäsenistä toinen on aina Balilla valvomassa tuotantoa.

Ostoslistalle: Halla Hallalta löydät coolit uikkarit ja bikinit, joista etenkin Classy One Piece -malli on nyt erityisen ajankohtainen. Tsekkaa uima-asujen lisäksi myös legginsit, jotka soveltuvat vesiurheilun lisäksi vaikka joogatunnille.

Myynnissä: Hallaxhalla.com.

Nahka toimii myös kesävaatteissa. Nahkatoppi 156e ja -housut 1010 e, Onar

Onar: ekologisia nahkavaatteita ja lammasturkista

Tausta: Onar on vuonna 2014 perustettu eettiseen ja ekologiseen lammasturkikseen ja nahkavaatteisiin erikoistunut merkki. Vaatteissa ja asusteissa pelataan vastakohdilla, kuten pehmeillä materiaaleilla, graafisilla muodoilla ja herkullisilla väreillä. Suunnittelussa yhdistyy urbaani katu-uskottavuus ja nahkakäsityön perinteikkyys. Käsityöläisyys kulkee vahvasti myös suunnittelijan ja merkin perustajan Irene Kostasin suvussa, sillä hänen vanhempansa ja hänen isänsä sukulaiset ovat pitkälti käsityöläisiä.

Erityistä: Onarin tuotteissa käytetään ainoastaan lihatuotannon myötä syntyviä, kromivapaasti värjättyjä ja eettisesti tuotettuja nahkoja. Eettinen tuotanto varmistetaan sertifikaateilla, ja kaikki materiaalit tulevat vapaana laiduntavilta lampailta. Tuotteet valmistetaan käsityönä Euroopassa, pääosin Irenen toisessa kotimaassa Kreikassa, ja hän tunteekin hyvin käyttämänsä tuottajat.

Ostoslistalle: Testaa ultracooleja nahkaculotteseja ja pörrötakkeja.

Myynnissä: Onarstudios.com ja Helsingin Stockmann.

Etäisyydet valmistuspaikkojen ja myymälän välillä ovat lyhyet, mikä myös pienentää tuotteiden hiilijalanjälkeä.

Vestiarium: klassikoita mittamuutoksin

Tausta: Vestiariumilta löydät helposti yhdisteltäviä ja muunneltavia vaatteita. Brändin perustajat Camilla Mikama ja Tiina Tissari suhtautuvat vaatteisiin keräilykappaleina, jotka luovat täydellisesti toimivan vaatekaapin. He uskovat, että vaatteissa laatu korvaa määrän ja että ajaton design voittaa ohimenevät trendit.

Erityistä: Vestiariumille hyvin istuvat vaatteet ovat avainasia, ja siksi pienet mittamuutokset kuuluvat lähes kaikkien tuotteiden hintaan. Vaatteet valmistetaan pienissä erissä kysynnän perusteella, eli yhtään tuotetta ei jää myymättä. Vestiarium ei seuraa perinteisiä muodin syys- ja kevätsesonkeja, vaan mallisto uudistuu vähitellen, ja osa tuotteista on jatkuvasti myynnissä olevia klassikoita. Tuotteet valmistetaan perheyrityksissä Suomessa ja Tallinnassa, ja käytetyt kankaat ovat pääosin eurooppalaisten valmistajien luonnonmateriaaleja.

Ostoslistalle: Hyödynnä Vestiariumin mittamuutospalvelu ja metsästä merkiltä etenkin täydellisesti imartelevia housuja tai sitä mekkoa, joka istuu kuin hanska.

Myynnissä: Vestiarium.net, Ivalo.com ja Helsingissä muun muassa Out of the Dark -liike sekä isoimpien kaupunkien design-putiikit.

Väskan Valo-malliston laukut ovat saaneet inspiraationsa pohjolan kirkkaista kesäöistä.

Väska: minimalistin unelmaveskoja

Tausta: Väska on suomalaisen Ann-Sofi Storbackan vuonna 2012 perustama minimalistinen luksuslaukkumerkki. Espanjassa toimivan brändin laukuissa yhdistyy pohjoismainen estetiikka, Välimeren nahka­käsityöperinne ja innovatiivinen design. Väskan yksinkertaisen tyylikkäät laukut muotoillaan ilman ompeleita yhdestä nahkapalasta käsin taittelemalla.

Erityistä: Laukut suunnitellaan ja valmistetaan pienessä barcelonalaisateljeessa. Valmistuksessa käytetään ympäristöystävällisiä, paikallisilla tiloilla lihatuotannon sivutuotteena syntyneitä kasviparkittuja nahkoja, joiden tuotannossa ei vapaudu luontoon myrkkyjä tai raskasmetalleja. Ikivanhoilla kasviparkinta­menetelmillä valmistettu nahka ikääntyy kauniisti, mikä pidentää sen käyttöikää.

Ostoslistalle: Täydellisen repun metsästys päättyy tähän: Elma-reppu on ryhdikäs, minimalistinen ja ajattoman tyylikäs.

Myynnissä: Vaskabags.com ja Ivalo.com.

Uhana Designin villit printit eivät jää huomaamatta. Printtihousut 169 e.

Uhana Design: tuotantoketju läpinäkyväksi

Tausta: Uhana Design on vuonna 2012 perustettu tamperelaisyritys, jonka tavoitteena on tehdä arjesta hauskempaa vaatteiden avulla. Tuotteissa yhdistyvät hyvä leikkaus ja istuvuus sekä luonnosta ja urbaanista kulttuurista inspiroituneet voimakkaat printit.

Erityistä: Suurin osa Uhana Designin tuotteista valmistetaan Suomessa, Virossa ja Portugalissa. Joitain tuotteita tulee myös Euroopan ulkopuolelta, jolloin merkki tekee yhteistyötä Reilun kaupan ja vastuullista vaateteollisuutta tukevan Fair Wear Foundationion kanssa. Läpinäkyvä toiminta on merkille tärkeää: nettisivuilla selitetään jokaisen tuotteen kohdalla, missä se on valmistettu ja mistä materiaali on peräisin.

Ostoslistalle: Tsekkaa etenkin kauniit silkkisekoite­puserot ja kepeät kesähousut.

Myynnissä: Uhanadesign.com, Weecos.com, W­orldoftre.com ja Ivalo.com sekä pikkuputiikit ympäri Suomen.

Shy Vibes Club haluaa suunnitella aikaa kestäviä malleja, joita voi käyttää sesongista toiseen. Silkkiviitta 169 e.

Shy Vibes Club: turvavaatteita ekolaadulla

Tausta: Humoristinen Shy Vibes Club valmistaa vaatteita noloihin tilanteisiin. Merkin agendana on tehdä meille suomalaisille tutusta ujoudesta vähemmän epämukavaa tuottamalla vaatteita, joihin turvautua tukalissa tilanteissa. Leikkisyys näkyy etenkin vaatteiden nimissä: valikoimasta löytyy esimerkiksi Overthinking Cap -lippis ja Act Normal Pants -housut.

Erityistä: Shy Vibes Club käyttää tuotannossaan eko-sertifioituja materiaaleja, kuten IVN-sertifioitua villaa ja GOTS-sertifioitua puuvillaa. Tänä keväänä lanseerattiin myös kotimaisen kierrätyskankaita valmistavan Pure Wasten materiaaleista tuotetut vaatteet, joiden kangas on kudottu pelkästä leikkuujätteestä. Vaatteet on ommeltu tähän mennessä Virossa, mutta suurin osa tuotannosta siirtyi tänä keväänä Suomeen.

Ostoslistalle: Luomuvillainen Power Poncho, joka lämmittää ihanasti niin kauluspaidan kuin kesämekon päällä, ja silkkiperhosta suojelevasta rauhansilkistä valmistettu ”näkymättömyysviitta”, jota voi käyttää niin aamutakkina, rantamekkona kuin jakkuna.

Myynnissä: Shyvibesclub.com, Ivalo.com ja Weecos.com.

Flap Bagistä on tullut NO/AN-merkin ikonisin laukku, 1 220 e.

NO/AN: kestäviä luksuslaukkuja

Tausta: NO/AN on muotisuunnittelija Anna Lehmusniemen vuonna 2016 lanseeraama suomalainen slow fashion -brändi, joka syntyi vastareaktiona kulutuskulttuuriin ja muoti­teollisuuden nopeaan tahtiin. Laukut ovat minimalistisia niin muodoiltaan, yksityiskohdiltaan kuin värimaailmaltaan. Jokainen laukku on yhden artesaanin alusta loppuun tekemä ja signeeraama.

Erityistä: NO/AN-laukut tuotetaan pienessä perheomisteisessa laukkuateljeessa Portugalissa. Laukut valmistetaan paikallisesta lehmännahasta, joka on lihatuotannon sivutuote. Ylijääneistä nahkapaloista valmistetaan esimerkiksi avaimenperiä ja kukkaroita.

Ostoslistalle: NO/AN valmistaa täydellisiä edustuslaukkuja niin töihin kuin iltamenoihin. Suosittu Flap bag bongattiin New Yorkin muotiviikoilla myös huippustailisti Marina Ingvarssonin kädestä.

Myynnissä: Noanstudio.com ja Helsingissä muun muassa Asuna-putiikki.

Mannström Jewellery: skandikoruja kierrätys-materiaaleista

Tausta: Mannström Jewellery on vuonna 2016 perustettu koru­merkki, joka keskittyy kestävään kehitykseen ja eettiseen tuotantoon. Ideana on luoda koruja, jotka vielä vuosienkin kuluttua tuntuvat moderneilta. Korut valmistetaan käsin Helsingissä korkealaatuisista materiaaleista, kuten kierrätetystä kullasta tai hopeasta ja eettisesti tuotetuista timanteista.

Erityistä: Korusuunnittelija Matilda Mannström kannustaa asiakkaitaan investoimaan tarkkaan valittuun tuotteeseen, johon syntyy pitkäaikainen rakkaussuhde. Hän korostaa, että laadukas koru säilyy oikein hoidettuna uudenveroisena, ja sen voi aina korjata. Mannström Jewelleryn korut valmistetaan eettisistä, mieluiten sertifioiduista, materiaaleista, jotka tilataan tunnetuilta skandinaavisilta toimittajilta. Korujen tuotannosta ei synny ylijäämämateriaalia, ja koruja valmistetaan vain pieni määrä kerrallaan.

Ostoslistalle: Jos skandikorumerkit Sophie Bille Brahe tai Maria Black ovat suosikkejasi, ihastut myös Mannström Jewelleryyn. Vinkki minimalistimorsiamille: siro Diamond Pyjama Ring -sormus sopii kihla- tai vihkisormukseksi.

Myynnissä: Mannstromjewellery.com.

Muista myös nämä tutut Suomi-suosikit:

Aalto International on Pariisissa toimiva Tuomas Merikosken brändi, jossa suomalaisuus yhdistyy katutyyliin ja luksukseen. Aallon tavoitteena on olla täysin eettinen ja ekologinen viiden vuoden sisällä. Tuotteet tehdään pienissä tehtaissa, Italiassa, Portugalissa ja Unkarissa eurooppalaisista materiaaleista.

Anna Ruohosella on kolme mallistoa: mittatilauksena valmistettavat klassikko- ja sesonkikokoelmat sekä Suomessa tuotettava valmisvaatemallisto. Pariisissa toimivan merkin eettinen ja ekologinen toimintamalli perustuu tilaustoimituksiin, jolloin tuotteita valmistetaan vain kysynnän mukaan.

Arela tunnetaan merinovilla- ja kašmirneuleistaan, jotka on tuotettu eläimiä vahingoittamatta. Nukkakammoinen ilahtuu Arelan huoltopalvelusta: kun ostat neuleen, voit käydä huollattamassa sen liikkeessä.

Samujin ajattomat vaatteet, asusteet, kengät ja sisustustuotteet valmistetaan Euroopassa. Vaatemallistoja on kaksi: pysyvä Samuji Classics ja sesongeittain vaihtuva Seasonal-kokoelma. Merkki saa kiitosta etenkin laadukkaista takeistaan ja persoonallisista printeistään.

Terhi Pölkki ihastutti muutama vuosi sitten puupohjasandaaleillaan. Merkki taitaa myös ihanan ajankohtaiset kapeakärkiset pistokkaat. Pölkin kengät valmistetaan ekologisesta kasviparkitusta nahasta portugalilaisissa perheateljeissa.

R/H ihastuttaa leikkisyydellään ja uskoo paikalliseen tuotantoon sekä kestäviin käytäntöihin. Merkin vaatteet valmistetaan lähituotantona Suomessa ja Virossa, ja kaikki materiaalit ovat peräisin Euroopasta. Tsekkaa etenkin merkin hitiksi muodostuneet Magic-colleget.

Lue myös:

Suomi-muodin suurimmat trendit – katso stailistin kuusi täsmävinkkiä

Näitä klassikkovaatteita kannattaa metsästää alennusmyynneistä

Trendikkään pukeutujan vaatekaapista löytyvät nyt nämä vaatemerkit

Cosmopolitan.fi: Listasimme kolme kovaa suoma­lais­suun­nit­te­lijaa – tältä miesten muoti näyttää juuri nyt

teksti Rosa Reivinen
kuvat Kaisu Jouppi, Justus Kontiola, Sakari McGregor, Staffan Sundström ja valmistajat
Tilaa Elle

Seuraa Elleä