Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Kuivashampoo – harmiton hiusten raikastaja vai hiuspohjan pahin vihollinen?

02.02.2019

Selvitimme, mikä määrä kuivashampoota on liikaa ja mitä se oikeasti tekee hiuspohjalle.

Moni turvautuu päivittäin kuivashampoopulloon, eikä ihme: se on helppo pikaraikastaja, kun aika ei riitä hiusten pesuun ja föönaukseen. Lähes jokainen meistä on kokeillut näitä pikapesuja, mutta kannattaako niihin sortua jatkuvasti? Selvitimme, mitä kuivashampoo tekee hiuksille ja hiuspohjalle.

Mitä lika hiuksissa oikeasti on?

Jokaiseen pienenpieneen hiustuppeen on kiinnittyneenä talirauhanen. Talirauhanen tuottaa rasvaa, jota kutsutaan seebumiksi. Talirauhaset pitävät huolen siitä, että hiukset pysyvät terveinä ja kosteutettuina, ja niiden tärkeä tehtävä on tuottaa luonnollisia öljyjä hiuspohjaan. Joillakin ihmisillä näitä hiuspohjan luonnollisia öljyjä syntyy enemmän kuin toisilla. ”Likaiset” hiukset ovat yhdistelmä hiuspohjan luonnollisesti tuottamaa öljyä sekä hikeä, johon pöly ja epäpuhtaudet tarttuvat. Niille, jotka käsittelevät hiuksia paljon, likaa siirtyy myös käsittelyn aikana esimerkiksi käsistä hiuksiin. Likaiset hiukset voivat myös haista. Haju syntyy, kun päänahan bakteerit pyrkivät hajottamaan öljyjä ja seebumia hiuksista.

 

Kuivashampoo on kehitetty poistamaan rasvaa ja likaa hiuksista – ei hiuspohjasta.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Onko olemassa raja sille, kuinka paljon kuivashampoota hiukset ja hiuspohja sietävät?

Kyllä, ehdottomasti. Kuivashampoota ei ole tarkoitettu hiuspohjalle, se on tarkoitettu imemään hiuksissa esiintyvää rasvaa. Monet kuivashampoot myös lupaavat volyymia sekä lisäävät hiusten tekstuuria, joten se tulisi lisätä hiusten pituuksista latvaan, ei hiuspohjaan. Kuivashampoissa käytetty jauhemainen aine eli hienojakoinen tärkkelys voi helposti tukkia hiuspohjan ihohuokosia, erityisesti karvatuppia, joista hiukset kasvavat. Tästä syystä kuivashampoon suihkuttamista suoraan hiuspohjaan tulisi välttää, vaikka ajatus kuulostaakin mahdottomalta.

Miksi kuivashampoon kerrostaminen ei ole hyväksi?

Laitat aamulla meikkivoidetta ja puuteria, mutta illalla peset sen pois. Hiuspohja toimii samoin kuin kasvojenkin iho; hienojakoinen puuteri tukkii hiuspohjan huokosia ja se voi aiheuttaa erilaisia ongelmia. Silikonia sisältävät kuivashampoot voivat myös estää hiuspohjan luonnollisen kosteutuksen, mikä saa hiuspohjassa aikaan kuivuutta ja kutinaa, josta ei ole helppo päästä eroon.

Voiko kuivashampoon liiallinen käyttö aiheuttaa hilsettä?

Kun kuivashampoon jauhemainen tärkkelys pääsee tukkimaan huokosia hiuspohjassa ja häiritsee näin ihon luonnollista toimintaa, voi seurata kutinaa ja ärsytystä. Tällöin hiuspohjan normaali toiminta häiriintyy, mikä voi johtaa jopa mikrobiomiston eli luonnollisen bakteerikannan muutoksiin ja huonojen bakteerien ja sienten aiheuttamaan hilseilyyn. Kuivashampoon tärkkelys voi samalla toimia ravintona näille epätoivotuille bakteereille ja sienille, mikä voi pahentaa ongelmaa.

Voiko treenipäivän jälkeen turvautua kuivashampooseen kunnon pesun sijaan?

Kuivashampoo on kehitetty poistamaan rasvaa ja likaa hiuksista – ei hiuspohjasta. Mikäli onnistut välttämään kuivashampoon joutumista hiuspohjaan ja harjaat sen hiuksista pois ennen nukkumaan menoa, siitä ei aiheudu haittaa. Kuivashampooseen päivittäin turvautuvan kannattaa kuitenkin pyrkiä siihen, että pesee hiukset ainakin joka toinen päivä.

Toimituksen kuivashampoosuosikit:

Paras tuoksu. Batisten kuivashampoot ovat laatukamaa ja kohtuuhintaisia. Batiste lanseeraa kausituotteina erituoksuisia versioita kuivashampoostaan, ja suosikkimme on raikas Pink Pineapple. 7,90 e.

Darrapäivän pelastus. Kevin Murphyn Fresh Hair on monen suosikki syystä: se tuoksuu ihanalta eikä tee koppuraista tunnetta monien muiden kuivashampoiden tavoin. Lisäksi se on hyvin riittoisa. 27 e.

Edullinen löytö. XZ -kuivashampoo on markettituotteiden helmi: pieni määrä riittää raikastamaan hiukset, eikä suihke pölise ympäriinsä, joten sitä voi käyttää vaikka työpaikan vessassa.   5,20 e.

Klassikko syystä. Kloranen kuivashampoo on monelle ainoa oikea kuivashampoo. Se poistaa poikkeuksellisen tehokkaasti hiusten rasvaisuuden. Kloranea saa kahdessa koostumuksessa, joista suosikkimme on manuaalisesti pumpattava. 7–14 e.

Lähde: ELLE UK

Lue myös:

Hyvästi huono hiuspäivä! 10 hiusniksiä, joita kannattaa kokeilla

Hiustenpesu voi vaurioittaa hiuksia – näin se tulisi oikeasti tehdä

Huono hiuspäivä? It-tytöt vinkkaavat, kuinka siitä selviää

teksti Ida suntio
kuva imaxtree
Tilaa Elle

Seuraa Elleä