Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Ronja Salmi naisvihasta: ”Kaikki eivät edes suostu katsomaan silmiin tai kättelemään”

13.02.2019

Juontaja, toimittaja ja Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi kertoo Ellelle, että huulipuna tai mekko riittävät yhä nuoren naisen vähättelyyn työelämässä. Siksi hän käyttää niitä tahallaan.

Ronja Salmi on vasta 26-vuotias, mutta on tehnyt töitä juontajana ja toimittajana jo lukioikäisestä asti. Hän on huomannut, että poikamaisuutta arvostetaan yhä yhteiskunnassa enemmän kuin tyttömäisyyttä.

Ronja kuvailee entistä pukeutumistyyliään androgyyniseksi ”rekkalesbon” tyyliksi. Kun hän vaihtoi sen naisellisemmaksi ja alkoi käyttää mekkoja ja huulipunaa ja kasvatti pidemmät hiukset, vähättely työelämässä kasvoi.

”Useimpien kanssa mun ei onneksi tarvitse edes ajatella asiaa. Mutta ne loput: ei suostuta puhumaan tai kättelemään, keskeytetään, ei katsota silmiin, ivataan palavereissa. Sitä ei tapahtunut, kun olin nuorempi ja mulla oli lyhyt tukka.”

 

”Kukaan nainen ei kehu haastatteluissa, että tykkäsi leikkiä nukeilla”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

Ronja vaihtoi tyyliä tahallaan.

”Halusin tietoisesti ottaa haltuun feminiinisemmän tyylin ja sitä kautta näyttää, että mekossakin voi olla uskottava ja osaava. Monet tunnetut naiset kehuvat haastatteluissa, miten menevän poikamaisia he olivat jo lapsena. Kukaan ei koskaan kehu, miten paljon tykkäsi olla tyttö ja leikkiä nukeilla.”

Ronja Salmi

Vähättely on arkipäivää

Ronja huomasi, että oli itsekin alkanut käyttäytyä ja puhua samalla tavalla.

Hänkin oli alkanut käyttää poikatyttö-termiä silloin, kun halusi sanoa jotain positiivista toisista naisista ja halusi karsia tämän käytösmallin myös itseltään.

Vähättely ilmenee monella tavalla. Esimerkiksi viime vuoden lopulla eräällä työkeikalla Ronja meni tapaamaan juontoparinsa Lorenz Backmanin kanssa kansainvälistä keynote-puhujaa, viisikymppistä miestä.

”Koko aikana mies ei pysty edes katsomaan mua silmiin. Vitsi mikä mulkku, sanoi Lorenz mulle tapaamisen jälkeen. Kiitin häntä siitä.”

Valitettavasti tilanne on Ronjalle tuttu.

”Koska en kaikkien mielestä näytä siltä, että tietäisin mitä teen. Mutta koska Lorenz on nelikymppinen mies, häneen suhtaudutaan eri tavalla. Häntä mies katsoi silmiin ja suostui kättelemään.”

 

”En puhu toisista naisista paskaa”

 

Ronja Salmi kertoo Ellen haastattelussa olevansa neljännen polven feministi. Taistelu naisten oikeuksien puolesta on hänellä koko ajan arjessa mukana omissa teoissa.

”Jos en pääse jollekin juontokeikalle, suosittelen aina naista. Jos en pysty tekemään jotain lehtijuttua, ehdotan tilalleni naista”, hän luettelee ja jatkaa:

”En puhu toisista naisista paskaa. Jos tekee mieli sanoa jotain kriittistä, mietin, olenko kateellinen vai enkö vain ole tottunut siihen, että tuossa on nainen. Esimerkiksi radiossa naisia moititaan kimittävästä äänestä, koska siihen ei ole totuttu. Sen sijaan miesten ääniä kehutaan ihanan matalaksi, koska niitä on kuultu aina.”

Lue myös:

Miten Beyoncésta tuli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista?

Kameran taakse siirtyvä Pihla Viitala: ”Olen mieluummin kapinoinut kuin mielistellyt”

11 tyylioivallusta pariisittarilta – kopio itsellesi uusi Pariisi-tyyli

teksti Taina Risto
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä