Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Mitä ovat seuraavat juomatrendit, baarimestari Moona Janhunen?

27.12.2018

Baarimestari Moona Janhusen cocktaileissa yhdistyvät sesongin raaka-aineet ja nostalgiset muistot.

Moona Janhunen Moona Janhunen, 23, on A21-cocktailbaarin baarimestari. Hän viimeistelee opinnäytetyötään ruokatuotannon johtamisen linjalta.[/caption]

Miten innostuit cocktaileista?

”Kiinnostuin kokkikoulussa opiskellessani mauista ja siitä, miten niiden avulla on mahdollista luoda elämyksiä muuallakin kuin keittiössä. Monet vahvimmista maku- ja hajumuistoista kumpuavat lapsuudesta. Oma isoisäni teki meille aina talveksi herukkamehuja, ja fiilistelen edelleen niiden makuja myös cocktaileja tehdessä.”

Mitä ovat tämän hetken juomatrendit?

”Niin kuin muuallakin, baaripuolella puhutaan nyt paljon kestävyydestä ja jätteiden vähentämisestä. Esimerkiksi muovipillit korvautuvat metallisilla tai biohajoavilla. Juomissa suositaan lähituotantoa: baari voi tehdä vaikkapa oman vodkan yhteistyössä lähitislaamon kanssa. Lisäksi on tärkeää puhutella kaikkia aisteja. Sen lisäksi, että juoman tulee maistua, tuoksua ja näyttää hyvältä, myös tila, jossa se nautitaan, on osa kokemusta.”

Entä mikä kiinnostaa seuraavaksi?

”Läpinäkyvyys, ihan konkreettisella tasolla. Esimerkiksi sameat sitrusliemet ja muut drinkkien raaka-aineet on mahdollista kirkastaa värittömiksi ja läpinäkyviksi. Juomassa voi olla paljon makua ja tuoksua, vaikka se olisi kirkasta kuin vesi. Maku on silloin täysi yllätys.”

Mitä välineitä jokaisen kannattaisi hankkia kotiinsa?

”Jos tekee aktiivisesti cocktaileja, voi olla hyvä omistaa shakeri, mittoja, baarilusikka, cocktail-siivilä ja teesiivilä. Jos tekee juomia vain satunnaisesti, shottilasi toimii mittana ja pitkänmallinen, tiukkakantinen hillopurkki sopii ravistamiseen. Reseptit kannattaa etsiä hyvältä nettisivustolta tai uudehkosta kirjasta ja mielellään suomeksi: tutussa mittakaavassa olevia reseptejä on helpoin soveltaa.”

Mitä omasta baarikaapistasi löytyy aina?

”Teen kotona tosi vähän juomia, ja minulta löytyy lähinnä laadukkaita viskejä ja ginejä. Lisäksi varastossa kannattaa olla tuoreita sitrushedelmiä ja itse tehtyä sokerisiirappia. Siirappi helpottaa drinkkien sekoittamista ja säilyy jääkaapissa pitkään.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

3 x talven trendijuoma

kuurankukka

Sitruunasta ja puolukasta potkua saava talvijuoma on aikuisten versio mummonmehusta.

Kuurankukka

yhdelle

4 cl vodkaa

2 cl puolukkatäysmehua

2 cl hibiscus-teetä

2 cl sokerisiirappia

2 cl tuorepuristettua sitruunamehua

jäitä

kuplavettä

1. Keitä sokerisiirappi. Lisää kattilaan samassa suhteessa sokeria ja vettä, esimerkiksi 5 desilitraa sokeria ja 5 desilitraa vettä. Lämmitä kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä.

2. Keitä hibiscuksenkukkatee hauduttamalla samaan tapaan kuin tekisit teetä. Jäähdytä.

3. Rakenna juoma pitkänmalliseen lasiin jäiden päälle. Lisää päälle kuplavettä sen verran, että lasi täyttyy. Koristele sitruunankuorella.

Vinkki: Baareissa käytetään kirkasta jäätä, jonka sisällä ei ole ilmakuplia. Se sulaa tavallista jäätä hitaammin. Kysy kirkasta jäätä cocktail-baareista ja säilö omaan pakastimeesi juhlia varten.

talvipuutarha

Mausteinen omenajuoma lämmittää viileänä talvi-iltana ja on hyvää vaihtelua tutuille glögille ja irish coffeelle.

Talvipuutarha

yhdelle

2 cl viskiä tai akvaviittia

200 ml valkoviiniä

500 ml omenatäysmehua

5 tähtianista

1 tl kardemumman-siemeniä

6 kanelitankoa

15 kokonaista mausteneilikkaa

sokeria oman maun mukaan

3 appelsiinin kuoren palaa

1. Keitä miedolla lämmöllä kattilassa omenamehu, appelsiininkuoret, sokeri ja mausteet. Anna hautua noin 15 minuuttia.

2. Lisää valkoviini ja alkoholi. Anna lämmetä, mutta älä keitä.

arboretum

Juhlavan talvijuoman yrtit palauttavat mieleen kesän muistot.

Arboretum

yhdelle

4 cl giniä

2 cl tuorepuristettua

sitruunamehua

2 cl seljankukkamehua

1 cl hunajaa

0,5 cl sokerisiirappia

1 timjaminoksa

15 lehteä minttua

jäitä

1. Keitä sokerisiirappi samaan tapaan kuin ensimmäisessä reseptissä.

2. Purista sitruuna ja yhdistä kaikki ainekset shakerissä. Ravista.

3. Siivilöi cocktail lasiin ja koristele timjaminoksalla.

Vinkki: Saat pienen vaahdon, kun ravistat juoman shakerillä niin, että jäät iskevät voimakkaasti shakerin päästä päähän. Se sitoo juomaan ilmaa.

Lue myös:

Teemahäät, pyjamabrunssi ja häästag – poimi parhaat vinkit ikimuistoisiin juhliin!

Pitääkö tissuttelusta huolestua?

Helsingin parhaat baarit

teksti Anni Nissi
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä