Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Jare Tiihonen: ”En jaksa sitä, että pääni on koko ajan vadilla”

22.11.2017

Suomen Ellen kansikasvona nähdään ensimmäistä kertaa mies, Jare Tiihonen. Miehiä Ellen kannessa on nähty ani harvoin maailmallakaan, joten Jare tekee historiaa. Jare kertoo lopettamisestaan ja siitä, missä kunnossa miehen nuppi on nyt.

Ellen erikoishaastattelussa Jare Tiihonen avaa syitä uransa lopettamiseen ja tulevaan elämänmuutokseensa.

”En halua olla sellainen artisti, joka toistaa itseään. Olen repinyt itsestäni irti kaiken, mikä lähtee”, hän sanoo.

”Olen myös aika lopussa tähän ammattiin liittyvien varjopuolien takia. Jatkuva paineen alla eläminen on kuluttavaa”, Jare kertoo.

”Se, joka ratsastaa huipulla, ammutaan. Minun pääni on koko ajan vadilla, enkä jaksa sellaista. Olen se, johon kaikkia aina verrataan.”

Jare haluaa elää tasapainoisemmin jatkossa, vaikka se merkitseekin omalla tavallaan luovuuden hupenemista. Jare kun on sanoittanut parhaat kappaleensa voidessaan huonosti ja kärsiessään. Jare on saanut monelta taholta kiitosta rohkeasta avautumisestaan mielenterveysongelmista, joista hän on kärsinyt vuosia.

”Ensimmäisen kerran hakeuduin hoitoon Lahdessa vuonna 2006, mutta silloin en halunnut kenenkään tietävän asiasta. Menin psykiatrille kaulukset pystyssä, sillä kaverini Brädi asui sairaalan viereisessä talossa”, Jare muistelee.

Jare Tiihonen

”On vaikeampaa pysyä huipulla kuin päästä sinne”, Jare sanoo ja tietää, mistä puhuu.

JHT Musta lammas -kirjan myötä koko Suomi sai tietää, että Jarella on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö, jossa hoitamattomana mania ja depressio vaihtelevat.

Kun Jare vuonna 2014 vähensi lääkitystä itsekseen ilman lääkäriä, seuraus oli katala. Kuukausi Los Angelesissa tuottajan kanssa levyä tehden vei Jaren aivan pohjalle. Noina aikoina syntyi laulu Keinu. Paula Vesala vinkkasi Jarelle Eino Leinon Keinu-runon, jossa kansallisrunoilija ammentaa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään.

Laulunsa sanojen mukaan Jare on kokenut huiput ja kuilut keinuessaan pitkien narujen varassa helvetin ja taivaan väliä.

”Ne olot, jotka minulla oli Los Angelesissa ja sen jälkeenkin, olivat aivan järkyttävän kamalat. Mutta koska sain tehtyä parhaan levyni, tuntemukset olivat sen arvoiset.”

Viime keväänä tapahtui yksi notkahdus masennuksen suuntaan Vain elämää -biisejä kirjoittaessa.

”Silloin oli monta vaatimusta ja projektia päällekkäin, enkä saanut kappaleita tehtyä ja soimasin itseäni. Kun runosuoni lopulta aukesi, biisit syntyivät kuin itsestään kotini parvekkeella. Kuljin ympäri asuntoa onnitellen itseäni siitä, kuinka hyvä olin”, Jare nauraa.

Jare ei ole käynyt terapeutilla sen jälkeen, kun aloitti kirjaprojektinsa. Mies kokee pärjäävänsä nyt ilmankin terapiaa.

”Huonoin puoleni on edelleen äkkipikaisuus ja mustavalkoisuus. Olen tosin opetellut laskemaan kymmeneen.”

Lue Jaren raha- ja naisasioista uusimmasta Ellestä, joka ilmestyy lehtipisteisiin 23.11.

Kurkistus Ellen kuvauksiin: Katso Cheekin haastatteluvideo

Lue myös:

Mikael Gabriel: ”Halusin menestyä, jotta sain pahan olon pois”

Antti Tuisku: ”Pelkäsin, että olen oikeasti perseestä”

Jenni Vartiainen laulukiellostaan: ”Jouduin todella miettimään, mitä jos en enää voikaan laulaa”

Teksti
Kuvat Jonas Lundqvist
Tilaa Elle

Seuraa Elleä