Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Vesta Burman: ”Haluan tehdä lauluja, jotka eivät ole arvoituksia”

05.03.2018

Artistilupaus Vestan, 23, persoonalliselta ääneltä ja omakohtaisilta lyriikoilta on vaikea välttyä. Nuori muusikko on onnistunut koskettamaan kuulijoitaan niin syvältä, että innokkaimmat fanit tatuoivat hänen tekstejään ihoonsa.

”Haluutsä nähdä mun henkkarit”, nuori nainen kysyy. Hän on Vuosaaressa varttunut, sittemmin kalliolaiseksi muovaantunut neljännen sukupolven helsinkiläinen. Terävän kynän, säveltämistaidon ja yksilöllisen äänensä lisäksi hänellä on omasta takaa loistava taiteilijanimi – kukaan ei usko, että naisen nimi on oikeasti Vesta Burman.

”Ymmärrän kyllä, että ihmetellään. Se on outo nimi.”

Nimen tarina juontuu muutaman vuosikymmenen taakse. Kun Vestan äiti oli aikoinaan vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, isäntäperheeseen kuuluivat naiset nimeltä Rebecca ja Vesta. Vuonna 1994 helsinkiläisperheen kuopus sai nimekseen Vesta Rebekka Burman.

”Taiteilijanimen takana olisi varmasti helpompaa pitää julkinen ja yksityinen persoona erillään. Esimerkiksi jokin aika sitten eräs tyttö tuli Kalliossa kadulla minua vastaan ja hihkaisi todella lujaa: ’Hei sä oot Vesta!’ Säikähdin aivan helvetisti. Tuollaisissa tilanteissa joudun hokemaan itselleni, että ei ole mitään hätää.”

Vesta purkaa kappaleissaan rohkeasti tunteitaan ja mieltään. Kappale Kevät käsittelee sosiaalisia tilanteita, näkyvänä olemista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joku istuu viereen bussissa, ahdistaa olla julkisella paikalla / Myönnän että pelkään katseita /

Kattooko ne kohti vai kattooko ohi / Tiedän joku saattaa tulkita et oon ainoastaan ylimielinen noita / Sitä suuremmalla syyllä vaan jään kotiini ihmeitä oottamaan.

Vaikka tunnistettavuus välillä ahdistaa, Vesta haluaa olla läsnä omana persoonanaan. Etenkin nuoret kaipaavat henkilöä, johon samastua. Vestan viesti on, että jokaisella on tilaa kasvaa juuri sellaiseksi kuin itse haluaa: maailmassa ovet ovat auki kaikille ja kaikelle.

”Itse kaipasin teini-iässä artisteja, jotka ovat tosi alasti oman itsensä kanssa. Siksi koen tärkeäksi, että kuuntelija löytää musiikin takaa oikean tyypin, eikä jotain tietyn porukan luomaa brändiä.”

vesta burman

”Minulle ihminen on tosi kaunis ja upea, jos hän on hyvä tyyppi. Se on karismaattista, kantavaa, jopa parantavaa. Hyvänä tyyppinä eläminen on paljon tärkeämpää kuin se, että mennään naama edellä”, sanoo kappaleillaan valtavan suosion saanut laulaja Vesta.

Työkaluna turhautuminen

Vesta alkoi säveltää ja kirjoittaa kappaleita 15-vuotiaana. Hän halusi jo tuolloin tehdä mahdollisimman suoria tekstejä, koska häntä turhautti.

”Olen monesti suomenkielistä musiikkia kuunnellessani miettinyt, mistä tämä biisi oikein kertoo? En ole saanut joistakin kappaleista millään otetta. Itse haluan tehdä lauluja, jotka eivät ole arvoituksia.”

Sun katu -biisin lause ’Minä riitän’ onkin päätynyt koristamaan useamman kuuntelijan ihoa.

”Olen saanut faneiltani kuvia, joissa he näyttävät kappaleeni inspiroimaa tatuointia.”

23-vuotias Vesta tietää itsekin hyvin, kuinka jokainen nuori joutuu kamppailemaan riittämisen ja riittämättömyyden tunteiden välimaastossa.

”Asiaa mutkistaa entisestään se, että riittäminen on niin henkilökohtaista. Kukaan toinen ei voi kertoa, milloin olet riittävä. Jokaisen täytyy oivaltaa se itse.”

Vestan huhtikuussa 2015 julkaistun Kevät-videon on nähnyt yli 83 000 ihmistä. Kun mukaan lasketaan myös hänen muut videonsa sekä vierailut elektropopduo Kauriinmetsästäjissä ja rapduo Töölön ketterässä, Vestaa on seurannut Youtubessa lähes 400 000 katsojaa.

 

Itse haluan tehdä lauluja, jotka eivät ole arvoituksia.

 

Esikoisalbumiaan hän tekee aisaparinaan musiikin supermies Jori Sjöroos, joka tuli tunnetuksi PMMP-yhtyeen tuottajana ja säveltäjänä. Ei tarvitse olla ammattiennustaja povatakseen, että maaliskuussa julkaistavan levyn myötä suuri osa suomalaisista haluaa palan Vestaa.

Kun Vesta oli vuoden 2017 lopulla Sjöroosin kanssa tekemässä uutta albumiaan Sydneyssä, suomalaislaulajan mustavalkoiset hiukset aiheuttivat kadulla supinaa. Hän muistuttaa elävästi australialaista laulajatähti Siaa.

”Sia on ollut minulle jo vuosia yksi suurimmista esikuvistani, mutta mustavalkoiset hiukseni saivat jo yli viisi vuotta sitten innoituksensa 101 dalmatialaista -elokuvan Cruella de Vilistä. Sitten yhtenä päivänä huomasin, että Sia oli ilmestynyt peilikuvaani.”

Hän painottaa, ettei halua tulla leimatuksi naisartistiksi, vaan hän on Vesta. Vestaa ei ole koskaan tyttöys pidätellyt.

”Koen, että olen pikemmin 40-vuotias mies kuin parikymppinen nainen. Ystäväni ovat aina sattuneet olemaan lähinnä poikia. Onneksi identiteetin saa luoda täysin sen mukaan, mihin ikinä sattuukaan samastumaan.”

Lue myös:

Jenni Vartiainen laulukiellostaan: ”Jouduin todella miettimään, mitä jos en enää voikaan laulaa”

Antti Tuisku: ”Minua pelottavat tilanteet, joissa on paljon ihmisiä”

Juulia: ”Hyvä itsetuntoni on rakentunut kokemusten kautta”

Teksti
Kuva Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä