Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Uniikki: ”Ihmiset, puhukaa toistenne kanssa”

14.02.2017

Tänään ystävänpäivänä on kulunut 13 vuotta siitä, kun artistin isä laittoi korkin kiinni. Uniikki kertoo Ellelle isänsä alkoholismista ja rohkaisee muitakin avoimuuteen.

Elle tapasi Dan Tolppasen, 35, joka tunnetaan paremmin riimiguru Uniikkina. Hän on hiljattain julkaissut uransa henkilökohtaisimman kappaleen Korkki kii, joka käsittelee hänen isänsä alkoholismia. Artistin isä on pysynyt raittiina nyt tasan 13 vuotta.

”Arasta aiheesta huolimatta kappale toimii motivaationa onnellisen lopun takia.”

 

”Halusin kertoa ihmisille, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa, että vaikka valitettavan usein hyviä loppuja ei ole, aina on toivoa.”

 

Kappaleen koonti alkoi syyskuussa, kun Uniikki lähti ystäviensä kanssa poikien reissulle Espanjaan. Hetken mielijohteesta helsinkiläisestä Santa Cruz -bändistä tuttu Arttu ”Archie” Kuosmanen lähti reissuun mukaan. Uniikki esitti reissulla ystävilleen demobiitin.

”Rimmasin noille kavereille yhtenä iltana, ja oltiin kaikki ihan liikuttuneita. Arttu oli että, vitsi Dani olisi tosi iso kunnia, jos pääsisin mukaan. Tultiin Suomeen, tehtiin melodiat, kirjoiteltiin ja saatiin se purkkiin.”

Artistin mukaan musiikista on tullut kertakäyttöistä. Suoratoistopalveluiden myötä kaikki maailman musiikit ovat käsillä, joten klassikkokappaleita ja ikivihreitä ei helposti synny.

”Tänä päivänä ihmiset ovat todella hittihakuisia ja kuuntelevat biisejä, joissa on vain yksi tai pari riviä tekstiä. Toivon, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota lyriikoihin. Itse tykkään lyriikoista, jotka laittavat kelaamaan jotain.”

 

Siinä missä ihmisiä voi koskettaa teoillaan, muusikko voi koskettaa sanoillaan.

Palautetulva kohtalotovereilta

Pelkästään ensimmäisinä päivänä kappaleen julkaisun jälkeen Uniikin viestiboksi ja Snapchat-sovellus täyttyivät sadoista viesteistä. Niissä kerrottiin, kuinka kappale puki kuuntelijan oman tilanteen sanoiksi. Suurin osa lähettäjistä oli nuoria.

”On aika hullua, että biisi oli ollut ulkona vasta muutaman päivän. Monet niistä viesteistä on semmoisia, että jengi on saanut voimaa, mutta tosi moni on lähettänyt viestejä siitä, että omassa perheessä mutsi tai faija on alkoholisti.”

Isän alkoholisoituminen on vaikuttanut perheen dynamiikkaan pahimmillaan artistin ollessa vasta 12-vuotias.

”Silloin puhuimme ja itkimme paljon, ja hän lupasi monta kertaa, että nyt loppuu. Onneksi monen yrityksen jälkeen se myös lopulta päättyi.”

 

”Eniten minua pelotti, että faija juo itsensä hengiltä. Eihän hän ollut enää oma itsensä, kun hän joi.”

 

Artisti on onnellinen siitä, ettei mitään hajotettu lopullisesti. He elävät nykyään hyvissä väleissä isän kanssa – paremmissa kuin ikinä. Isäkin on ollut tyytyväinen siitä, kuinka uutuussinglen myötä monet ovat uskaltautuneet ottamaan yhteyttä samankaltaisista kokemuksista.

”Haluan, että jengi tietää kuinka yleistä alkoholismi on. Se on todella vaiettu aihe ja aika paha sairaus. Siitä ei oikeastaan puhuta. Kun olen puhunut frendien kanssa, niin varmaan joka toisella on alkoholismiin viittaavaa ollut perheessä”, Uniikki sanoo.

Paha olo sisällä

Musiikkialaan kuuluu tunnetusti alkoholinkäyttö. Miten artisti käyttää alkoholia itse?

”Puhutaan satunnaisesta juomisesta. Jos mietin omaa juomista, niin en juo yksin. Se on sosiaalinen tilanne, juhlat tai semmoinen occasion. Pidän sitä niin eri asiana; alkoholismi on semmoista, että juot pahaan oloon. Minulle faijan toiminta oli varoittava esimerkki, jonka ansiosta tiedän, mihin vetää rajat. En koita viinalla parantaa oloa, jos masentaa. Se ei mihinkään parane, vaan pahenee. Negatiivisia tunteita pitää käsitellä selvin päin.”

Monet muutkin räppärit, kuten Cheek ja Mikael Gabriel, ovat viime aikoina tuoneet julkisuuteen synkempiä tarinoita elämästään. Uniikki näkee sen esimerkillisenä ja haluaa itsekin rohkaista ihmisiä puhumaan ongelmista.

”Mielestäni on todella siistiä, että suomalainen hiljaisuuden kulttuuri rikotaan. Ongelmat syntyvät siitä, kun pidetään kaikki paha olo sisällään, eikä puhuta. Ihmiset, puhukaa toistenne kanssa.”

 

Lue myös:

Miksi tauko juomisesta tuntuu siltä kuin elämä pysähtyisi?

Mikael Gabriel: ”Halusin menestyä, jotta sain pahan olon pois”

Jenni Vartiainen laulukiellostaan: ”Jouduin todella miettimään, mitä jos en enää voikaan laulaa”

 

 

 

Teksti
Kuvat Rähinä Records ja Suzanna Gembege
Tilaa Elle

Seuraa Elleä