Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Kameran taakse siirtyvä Pihla Viitala: ”Olen mieluummin kapinoinut kuin mielistellyt”

02.10.2017

Aito, raaka, tinkimätön – toisten mielestä tyly ja kylmä. Näyttelijä Pihla Viitala ei yritä kiillottaa julkisuuskuvaansa ja kertoo siksi Ellen haastattelussa itsekkyydestään, epäonnistumisistaan ja kapinallisuudestaan.

Nainen, joka kiroilee kuin merimies. Sellainen on näyttelijä Pihla Viitala, 35, eikä hän usko toisten miellyttämiseen. Hän istuu helsinkiläisen trendiravintolan pöydässä ja räplää puhelinta.

”Ihminen on rehellisempi, kun ei yritä väkisin miellyttää ketään”, Pihla kuittaa, työntää puhelimen taskuun ja tilaa lasillisen ranskalaista valkoviiniä.

Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa: Pihlan käytös tulkitaan helposti väärin. Monet pitävät häntä tylynä tai kylmänä.

Haluttomuus miellyttää näyttäytyy ulkopuolisille röyhkeytenä, ja Pihla tiedostaa sen. Mutta yhtä paljon kuin hän on tinkimätön, on hän myöskin huoleton, eikä siksi suostu välittämään asiasta.

”Tiedän, että mielistelemättömyyteni saattaa ärsyttää joitakin ihmisiä, ja minun pitää vain sietää se”, Pihla sanoo.

Helsingin Munkkivuoressa syntynyt, Meilahdessa asunut ja ranskalaisen lukion kotikulmillaan käynyt Pihla on ollut lapsesta asti yhtä anteeksipyytelemätön. Kun häntä pikkutyttönä suututti, kyllästytti tai huvitti, hän karkasi kotoa. Kun koulunkäynti ei kiinnostanut, hän sulkeutui lukion pimiöön.

Tinkimättömyys on kotoa opittu piirre. Vanhemmat ovat opettaneet neljälle tyttärelleen, että muottiin ei tarvitse mahtua, ja jos joku sanoo jotakin ikävää, siitä ei tarvitse olla hiljaa. Lapset oppivat pitämään puoliaan.

”Minulla ei ole koskaan ollut auktoriteettien miellyttämisen tarvetta. Päinvastoin. Olen mieluummin kapinoinut.”

Kapinoinnista oli kyse myös silloin, kun Pihla kieltäytyi hymyilemästä lehden kansikuvauksissa, vaikka hänelle sanottiin, että iloinen ilme myisi paremmin. (Mainittakoon, että lehti ei ole Elle.)

”On naurettavaa, kun lehtijutussa lukee, että ’lapsuuteni oli väkivaltainen’ ja sitten naisen naama on tällä tavalla”, hän sanoo ja kiskoo kasvoilleen teennäisen, superleveän hymyn.

Ison perheen tytär viihtyy parhaiten ihmisten seurassa. ”Yksinäisyys on asia, jota pelkään eniten.”

Pihla ei usko, että miehillä on samaa ongelmaa.

”Naisen täytyy näyttää siltä, kuin oltaisiin 50-luvulla. Ihan kuin se, että herättää ajatuksia, ei olisi yhtä arvokasta kuin se, että miellyttää muita.”

Lukuisista leffoista huolimatta harva tietää, kuka Pihla Viitala oikeasti on. Hänen ympärillään leijuu salaperäisyyden verho.

”Se johtuu siitä, etten ole ollut mukana tv:n viihdeohjelmissa. Ne eivät ole minun juttuni”, Pihla sanoo.

”Mitä vähemmän minua kategorisoidaan näyttelijäksi, sen parempi. Sitä helpompi minun on siirtyä tekemään myös muita juttuja.”

Ja muut jutut ovatkin jo työn alla: tällä hetkellä Pihla kuvaa ja ohjaa dokumenttia kemiläisestä tytöstä. Hän ei halua vielä kertoa tarkemmin, mistä on kyse, mutta syttyy silminnähden dokumentista puhuessaan. Hän huitoo niin, että vesilasi on kaatua ja selostaa silmät suurina tytöstä ja tämän perheestä. Hän kaivaa puhelimen taskustaan ja näyttää kuvia heistä kuin ylpeä äiti.

Kameran taakse siirtyminen on tuntunut Pihlasta luonnolliselta. Tarkoittaako se, ettemme enää näe häntä elokuvissa?

”En halua lopettaa näyttelemistä, vaikka haluan tehdä muutakin”, Pihla vakuuttaa.

Hän kertoo rakastavansa kuvaamista siksi, että kamera on niin armoton. Se paljastaa kaiken. On kiva, kun kaikki ei ole aina täydellisen teräväpiirtoista ja harkittua.

”Tykkään siitä, kun kamera on vähän heilahtanut ja kuva on jollakin tavalla vinksahtanut. Siinä on jotakin kaunista.”

Siihen Pihla pyrkii myös näyttelijänä: olemaan aito ja raaka. Kun tietää, mitä on kiinnostavaa katsella, sitä osaa tarjota myös kameran edessä.

 

Lue koko juttu myynnissä olevasta Elle-lehdestä!

 

Lue myös:

Pihla Viitala: ”Olen epäonnistunut parisuhteessa monella tasolla”

Kiira Korpi: ”Asenteeni oli vaarallinen – tein menestymisestä pakkomielteen”

Kyllästyttääkö työ, jota ennen rakastit? Näillä neuvoilla vältät urakriisin

 

teksti Tiia Rantanen
kuvat Jonas Lundqvist
tyyli Anna Komonen
meikki ja hiukset Jenny Jansson
Tilaa Elle

Seuraa Elleä