Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Oprah: ”Meditointi auttaa tajuamaan, että et ole maailman napa”

27.04.2019

Rohkeana heittäytyjänä tunnettu Oprah uskoo, että pelkoa ei tarvitse voittaa vaan sitä kannattaa opetella kuuntelemaan. Jos jokin pelottaa, on usein syytä painaa jarrua ja odottaa.

Tv-juontajana kuuluisaksi tullut mediailmiö ja miljardööri Oprah Winfrey on amerikkalainen ihme, jonka tavaramerkki on tunteikas avoimuus. Yksi Yhdysvaltain rikkaimmista naisista on myös hyväntekijä, joka on muun muassa perustanut kouluja Afrikkaan. Oprah on luonut omaisuutensa tyhjästä, mutta hänen ryysyistä rikkauksiin -tarinaansa on myös kritisoitu liioitelluksi.

Viime aikoina Oprahin nimi on mainittu myös Yhdysvaltain seuraavien presidentinvaalien yhteydessä. Tosin hän ei ole ilmoittanut, asettuuko ehdolle vuoden 2020 vaaleissa vai ei. Tammikuussa 65 vuotta täyttänyt tähtitoimittaja antoi kansihaastattelun Intian ELLElle.

Miten tulet toimeen niiden kanssa, joiden poliittinen kanta poikkeaa omastasi?

”Voi taivas! Naapurustoni on täynnä ihmisiä, jotka ajattelevat politiikasta eri tavalla kuin minä. Samoin monet ystäväni – ja monella heistä on myös eri näkemys uskonnosta kuin minulla. Eroilla ei ole merkitystä, kunhan suhtaudumme ydinarvoihin, kuten ihmisoikeuksiin, samalla tavalla.”

Miten jaksat olla niin positiivinen, vaikka maailma on kaaoksessa?

”Ei se onnistukaan ilman syvää uskoa ja näkemystä omasta olemisesta, toisista ihmisistä ja Jumalasta, tai millä nimellä korkeinta voimaa haluaa kutsua. Ei kukaan jaksa pysyä positiivisena, jos pyörii vain omassa pienessä maailmassaan.”

Millaisia elämäntapamuutoksia olet tehnyt viimeisten viiden vuoden aikana?

”Olen oppinut olemaan läsnä. Opettelin meditoimaan kymmenen vuotta sitten ja olen siitä asti harjoittanut mietiskelyä. Se muutti elämäni. Meditointi auttaa keskittymään mutta ennen kaikkea tajuamaan, että et ole maailman napa.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikä oli tärkein lapsuuden oppisi?

”Opin, että ihmeellinen armo on todellakin olemassa. Lapsuudenkotini oli todella köyhä – meillä ei ollut edes juoksevaa vettä eikä sähköä – ja Mississippissä elettiin vielä rotuerottelun aikaa. Oli aika epätodennäköistä, että minusta tulisi mitä tuli.”

 

”Meditointi muutti elämäni kymmenen vuotta sitten. Se auttaa keskittymään mutta ennen kaikkea tajuamaan, että et ole maailman napa.”

 

Onko mielestäsi uskomatonta, että naisten täytyy yhä taistella oikeuksiensa puolesta?

”Ei, minusta siinä ei ole mitään uskomatonta. Pikemminkin tuntuu ihmeelliseltä, että olemme näinkin pitkällä. Ajatelkaa, miten asiat olivat vielä 1900-luvun alussa, kun naiset saivat vasta äänioikeuden. Meidän täytyy pitää meteliä, jotta asiat paranisivat nykyisestään. Jokainen tekee oman osansa, ja seuraava sukupolvi jatkaa. Joten minusta olemme tasa-arvotaistelussa juuri siinä kohtaa kuin meidän kuuluukin olla.”

Nykyään feministisissä keskusteluissa sanotaan jatkuvasti, että naisten pitäisi voimaantua. Onko sana mielestäsi jo kulutettu loppuun?

”Ei ollenkaan, mutta sitä käytetään toisinaan väärin. Voimaantuminen tyrkätään joka paikkaan, missä vain mainitaankin naiset. Minusta meidän pitäisi mieluummin puhua itsensä toteuttamisesta, eikä vain naisten, vaan myös miesten. Haluaisin auttaa kaikkia ihmisiä näkemään ja kokemaan, mitä he itse haluavat olla ja tehdä.”

Tarkoitatko, että vaikka pelottaa, pitää vaan tehdä ja uskaltaa?

”En! Tarkoitan, että jos jokin asia pelottaa, sitä tunnetta kannattaa kuunnella. Yhteen aikaan valvoin öisin ja mietin tv-yhtiöni asioita. Jälkikäteen olen ymmärtänyt, että sisäinen GPS:ni yritti sanoa, että odota. Toisin sanoen, jos jokin pelottaa, se yleensä tarkoittaa, että paina jarrua ja odota, kunnes olet rauhallinen. Ota sitten vasta iso askel.”

Miten saat henkiset voimavarasi käyttöön?

”Ranskalaisfilosofi Pierre Teilhard de Chardin sanoi, että olemme henkisiä olentoja, joilla on inhimillinen kyky kokea asiat. Näen tämän juuri näin päin, en päinvastoin. Siksi minuun eivät vaikuta monet asiat, jotka huolettavat toisia. Sen sijaan ajattelen, että ihminen nyt vain toimii näin. Kun ajelen kotoa New Yorkin keskustaan, mietin usein, että kaikki nämä ihmiset riitelevät saman taivaan alla, eikä kukaan ole toista parempi.

Kulttuurimme on vähän kuin vastavoimat jin ja jang, pimeys ja valo. Joskus mennään liikaa pimeän puolelle. Mutta onneksi on valo. Ja onneksi pimeyden karkottamiseen riittää yksi kynttilä.”

Lue myös:

Ronja Salmi naisvihasta: ”Kaikki eivät edes suostu katsomaan silmiin tai kättelemään”

Miten Beyoncésta tuli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista?

Miksi yli 40-vuotiaat eivät kelpaa muotikuviin, kysyy Maria Veitola

teksti Supriya Dravid
toimittanut Taina Risto
kuvat Mark Seliger
tyyli Malini Banerji
Tilaa Elle

Seuraa Elleä