Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Yrittäjyys koettelee Noora Hautakankaan ihmissuhteita: ”Tuntuu pahalta huomata, että ystävät ovat kaikonneet”

02.07.2019

Entinen missi ja radiojuontaja elää unelmaansa vintageyrittäjänä. Menestyksen myötä katosivat kuitenkin vapaa-aika ja ystävät.

Noora Hautakangasta, 35, harmittaa. Hän on riidellyt vanhan ystävänsä kanssa. En jaksa enää pettyä siihen, ettei sinulla ole koskaan aikaa minulle, tämä oli tilittänyt.

Tovi sitten Noora pani merkille, ettei hänen puhelimensa soi enää muuten kuin työasioissa. Jossain vaiheessa kaverit olivat lakanneet soittelemasta. Kiireisen yrittäjän kalenterista ei ole löytynyt moneen vuoteen aikaa muulle kuin työnteolle.

“En ole ehtinyt kaivata ystäviäni. Työnteko imaisi mukaansa”, Relove-kirpputori-kahvilaketjun kolme vuotta sitten perustanut Noora sanoo hieman hämmentyneenä. “Mutta totta kai tuntuu pahalta huomata, että ystävät ovat kaikonneet.”

Ystävyyssuhteiden lisäksi yrittäjyys koettelee myös parisuhdetta. Ohjaksia on vaikea hellittää edes yön tunteina.

“Tappelemme mieheni kanssa viikoittain ajankäytöstäni”, Noora tunnustaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuoden alusta myös Nooran kihlattu, venealan yrittäjä Eero Ukkonen, 36, on ollut osakkaana Relovessa, mutta vetovastuu on silti Nooralla. Pahan burnoutin läpikäynyt kumppani on varoitellut Nooraa uupumisesta jo tovin ja konkreettisilla toimilla yrittänyt rajoittaa tämän jatkuvaa työntekoa: sängyssä on läppärikielto ja yorkshirenterrieri Wallua ulkoilutettaessa kännykkä jätetään kotiin.

“Jo sekin on todella vaikeaa”, Noora myöntää.

Noora Hautakangas

Työnarkomaani ja perfektionisti

Siitä huolimatta, että työntekijöitä on yrityksessä 26, voi perustajan itsensä tavata joka päivä jommastakummasta Relove-myymälästä asiakkaille juttelemasta tai rekkejä järjestelemästä. Niiden lomassa hämärtyy ajantajukin. Jos Noora illalla huomaa unohtaneensa jotain liikkeeseen, Eero hakee sen Nooran puolesta, koska tietää, että pikainen piipahdus saattaa muuttua tuntien mittaiseksi.

“Olen työnarkomaani”, Noora sanoo, eikä äänessä ei ole häpeän häivääkään.

Ympäripyöreisiin päiviin ajaa työstä saatu nautinto ja onnistumisen kokemukset, mutta myös pelko siitä, että menettää jotain, jos ei ole jatkuvasti tavoitettavissa. Työtahdin höllentäminen edes hetkeksi aiheuttaa huonon omantunnon.

Vaikka Noora tiedostaa tekevänsä liikaa töitä, ei hän oikeasti ole huolissaan jaksamisestaan. Perfektionisti ei vain osaa tehdä asioita muuten kuin satanen lasissa.

”Työ on intohimoni, ja olen halunnutkin antaa sille koko elämäni.”

Lue myös:

Kiira ja Petra: ”Vitsailemme välillä, millaista olisi työntää lastenvaunuja yhtä aikaa”

Ronja Salmi naisvihasta: ”Kaikki eivät edes suostu katsomaan silmiin tai kättelemään”

Maria Veitola: ”On ihan bullshitiä, että kaikki pitäisi tehdä nuorena”

teksti Johanna Rämö
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä