Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Noora Hautakangas: “Missiajat olivat perseestä, mutta en silti kadu päivääkään”

08.05.2019

Vaikea missivuosi kouli Noora Hautakankaasta piinkovan yrittäjän.

Noora Hautakangas kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2007. Kaikki eivät kuitenkaan olleet tittelistä samaa mieltä. Yleensä missivuosi työllistää voittajakolmikkoa juontokeikoilla ja muilla tilaisuuksilla, mutta Nooran kalenteri oli puolityhjä.

“Olin todella epäsuosittu.”

Erityisesti yksi tapaus on jäänyt mieleen. Kun 23-vuotias Noora oli virojokelaisen rautakaupan kevätpäivillä ensin leikannut ja tarjoillut kakkua aamusta iltaan, löysi hän Toyotansa tuulilasista ruutupaperille tuherretun pilapiirroksen itsestään. Maailman rumin missi, kuuluivat taiteilijan terveiset.

“Sain uskomattoman määrän haukkumakirjeitä, joista en uskaltanut kertoa kuin läheisilleni.” Missiorganisaatiolta Noora salasi kaiken kokemansa.

Epäsuosio sisuunnutti ja opetti tekemään kaiken viimeisen päälle – ja vieläkin paremmin. Ilkeä palaute jätti kuitenkin itsetuntoon jäljen: Riitänkö? Kelpaanko?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

“Missiajat olivat perseestä, mutta en silti kadu päivääkään. Usein missejä väheksytään, mutta kuitenkin he lopulta työllistyvät hyvin. Missivuosi on monelle ponnistuslauta.”

Ja niin se oli lopulta Noorallekin. Työkeikkoja riitti, ja neljä vuotta kului radiojuontajana, kunnes kirppariyritys vei mennessään.

Noora Hautakangas Elle

Relove mullisti Helsingin kirppiskentän

Vuonna 2016 Noora avasi Töölöntorille kirpputori-kahvila Reloven. Sen uudenlainen konsepti oli raikas tuulahdus tunkkaisten second hand -myymälöiden ja jättimäisten hallikirppiksien seassa: boutique-tunnelmainen kierrätysvaateliike, uusien tuotteiden pop up ja smoothieja ja raakakakkuja tarjoileva kahvila – kaikki samassa kivijalassa. Asiakasvirta on ollut alusta lähtien tasainen, ja muutamassa vuodessa Relovesta on tullut ilmiö. Tämän vuoden alussa Noora avasi toisen liikkeen Punavuoreen testattuaan ensin Etelä-Helsingin kulmia pienemmissä liiketiloissa.

Suurin osa Nooran saamasta Reloveen liittyvästä palautteesta on positiivista. Mutta on myös motiivien epäilijöitä.

“Teemme yrityksemme kautta hyvää, mutta miksi emme saisi olla samalla tuottava bisnes?” Noora ihmettelee hieman ärtymystä äänessään. ”Ei tarkoituksemme olekaan tehdä puhdasta hyväntekeväisyyttä, vaan pyörittää yritystoimintaa, joka mahdollistaa sen, että ihmiset voivat kuluttaa viisaasti.”

Kiertotalouden aikana moni on haistanut second hand -bisneksessä rahan, mutta Noora ei usko, että tällä alalla – tai millään muullakaan – menestyy pelkät euron kuvat silmissä. Onnistuminen vaatii sitoutumista ja intohimoa.

Entiseltä missiltä on kysyttävä, onko sukupuoli tai ulkonäkö vaikeuttanut uran luomista.

“En ole koskaan ajatellut, että olisi olemassa naisten lasikattoa. Jos onkin, työnteolla se murtuu. Minulle sukupuolten välinen tasa-arvo on aina ollut päivänselvä asia: meillä kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet tehdä mitä haluamme.”

 

Lue myös:

Petra ja Kiira Korpi: kämppiksiksi kolmikymppisinä

Maria Veitola: ”On ihan bullshitiä, että kaikki pitäisi tehdä nuorena”

Relove on uudenlainen kirppari – me ihastuimme!

 

teksti Johanna Rämö
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä